back to top
26.4 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

Αυξάνεται ο κίνδυνος από τις δασικές πυρκαγιές και για τον ασφαλιστικό κλάδο

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οι φετινές καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια (που μέχρι στιγμής έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 79 ατόμων και έχουν καταστρέψει 13.000 κτίρια) προβληματίζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες που εξετάζουν πώς να ανιτμετωπίσουν μια απειλή που γίνεται ολοένα πιο μεγάλη και απρόβλεπτη.

- Advertisement -

O Mark Bove, υψηλόβαθμο στέλεχος της Munich Re America δήλωσε στους Financial Times ότι « σε γενικές γραμμές ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί τα τελευταία 30-40 χρόνια, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια αύξηση της καταστροφικότητάς τους». Δίνει δε δυο ερμηνείες για αυτό: Πρώτον, την κλιματική αλλαγή και δεύτερον, την αύξηση του πληθυσμού στην Καλιφόρνια και δη στις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση, ο λογαριασμός των πυρκαγιών αυξάνεται για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Οι περυσινές πυρκαγιές προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες ύψους 16 δις. δολαρίων, τετραπλάσιο ποσό σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με την AM Best. Οσον αφορά τα φετινά κόστη, είναι ακόμα νωρίς για αξιόπιστες εκτιμήσεις.

- Advertisement -

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την Καλιφόρνια», παρατηρεί ο Paul Krump, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Chubb. «Κάτι που θεωρούνταν ήπιο ρίσκο γίνεται πλέον σοβαρό ρίσκο και ασφαλώς αναπροσαρμόζουμε τα μοντέλα μας αναλόγως».

Πλην όμως, τα μοντέλα των ασφαλιστικών εταιρειών για τις πυρκαγιές δεν είναι όσο προηγμένα θα μπορούσαν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ασφαλιστικές στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ ήταν διαχρονικά οι τυφώνες και γι’ αυτό η ανάλυσή τους έχει επικεντρωθεί εκεί.

Εκτός από την επικαιροποίηση των μοντέλων, εξάλλου, θα απαιτηθεί και αλλαγή των τιμολογιακών πολιτικών. «Οι μεγάλες και έντονα καταστροφικές πυρκαγιές θα επηρεάσουν τα ασφάλιστρα στην Καλιφόρνια», προβλέπει ο κ. Krump της Chubb. Πέρα από την τιμολόγηση, οι ασφαλιστικές εταιρίες μπορούν να θωρακιστούν καλύτερα έναντι του κινδύνου των πυρκαγιών και με άλλους τρόπους, διασφαλίζοντας π.χ. ότι αποτιμούν σωστά τις κατοικίες σε περιοχές υψηλού ρίσκου για πυρκαγιές.  Τέλος, οι πυρκαγιές διαφέρουν από τους τυφώνες στο ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για να αμβλυνθούν οι καταστροφές που προκαλούν και σε μερικές περιπτώσεις να προληφθούν.

Οπως σχολιάζει ο Sean Burgess της USAA, “δεν μπορείς να αλλάξεις τη διαδρομή ενός τυφώνα. Μπορείς όμως να αλλάξεις τη διαδρομή κάποιων πυρκαγιών και πιστεύουμε ότι ορισμένες εξ΄αυτών μπορούν να προληφθούν…»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Πώς ο κορωνοϊός αναγκάζει τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις να «αλλάξουν πίστα»

Τα διδάγματα από την διοργάνωση του Euro 2020 και οι φόβοι ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, με φόντο τους φόβους για νέο κύμα της πανδημίας εξαιτίας της επέκτασης της μετάλλαξης «Δέλτα».

Swiss Re: Έρχεται ισχυρή αύξηση στα ασφάλιστρα

Πάνω από τα 7 τρις. δολάρια το ύψος της παγκόσμιας αγοράς στο τέλος του 2022.

Διπλή κίνηση από την AIG για τη μονάδα ζωής και συντάξεων

Εισαγωγή στη Wall Street και παράλληλη πώληση μεριδίου 9.9% στη Blackstone έναντι 2,2 δις. δολ.

Έτοιμη η ΕΕ να εγκρίνει υπό όρους τον «γάμο» Aon-WTW

Η συμφωνία ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο και αν προχωρήσει θα καταστήσει την Aon στην μεγαλύτερη μεσιτική εταιρεία στον κόσμο, μπροστά από την Marsh & McLennan Co.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26

Live Vidcast με τον Αντ. Τσακνάκη: «Αν ήξερες πώς μια ελληνική ασφαλιστική ιδέα ταξιδεύει από χώρα σε χώρα»

Συζήτηση του Country Lead, Anytime by Interamerican Romania, με τον Διευθυντή Σύνταξης του «IW» Λ. Ρόδη, στο πλαίσιο του 19th Insurance Conference – #inco26

Διάκριση για τη Mega Brokers από την Apeiron Insurance Project

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Αντανακλά τη δουλειά, τη συνέπεια και την αφοσίωση του δικτύου συνεργατών και των ανθρώπων μας»

Technology, Automation & the New Insurance Ecosystem

Όσα συζητήθηκαν στο Panel IV του 19th Insurance Conference – #inco26

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)