back to top
17 C
Athens
Πέμπτη 9 Απριλίου 2026

Τραυματισμός φιλάθλου σε ποδοσφαιρικό αγώνα – Ευθύνη Δημοσίου

Τραυματισμός φιλάθλου σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Ευθύνη Ελληνικού Δημοσίου

- Advertisement -

Για πλημμελή άσκηση καθηκόντων ΕΛ.ΑΣ.

Ηθική βλάβη 30.000 ευρώ

- Advertisement -

Αποζημίωση επί μονίμου αναπηρίας εξ ΑΚ 10.000 ευρώ

Αστική ευθύνη Δημοσίου

Ευθύνη του Δημοσίου σε αποζημίωση υπάρχει – μεταξύ άλλων – όταν παραλείπονται τα ιδιαίτερα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις που προσιδιάζουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία και προσδιορίζονται από την κείμενη εν γένει νομοθεσία, τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις αρχές της καλής πίστεως.

Η παράλειψη επεμβάσεως των αστυνομικών οργάνων με σκοπό τη λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ των πολιτών και των περιουσιών τους πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη αθλητικών συναντήσεων, τόσο εντόςόσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συνιστά παράλειψη διοικητικών οργάνων για την οποία το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση.

Σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση και να καθορίσει το εύλογο ποσόν αυτής, αν κρίνει ότι επήλθε στον αδικηθέντα ηθική βλάβη.

Επί αναπηρίας ή παραμόρφωσης του παθόντος, είναι δυνατόν να θεμελιωθεί και αυτοτελής αξίωση χρηματικής παροχής άρθρου 931 ΑΚ, αν αυτή επιδρά μελλοντικά στον παθόντα, στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του προσώπου.

Για τη θεμελίωση της αυτοτελούς αυτής αξιώσεως απαιτείται να συντρέξουν ιδιάζοντα περιστατικά, εκτός και πέραν εκείνων που χρειάζονται για τη στοιχειοθέτηση αξιώσεων αποζημιώσεως και χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη, εξ αιτίας των οποίων επέρχονται δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική πλευρά της μελλοντικής ζωής του παθόντος. 

Αποζημίωση επί Σωματικών Βλαβών

Βελτιωμένη Τροφή

Δεν απαιτείται κατά νόμο Ιατρική βεβαίωση για την ανάγκη λήψεως βελτιωμένης τροφής, προκειμένου να θεμελιωθεί το σχετικό δικαίωμα.

Συνθήκες ατυχήματος

Είχε προγραμματισθεί στην Αθήνα για τις 29/12/2004 η διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα για το πρωτάθλημα Α Εθνικής κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Για τον εν λόγω αγώνα, ο οποίος αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας, αποφασίσθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών η λήψη σχετικών μέτρων «ασφάλειας» και διατέθηκε για την τήρηση της τάξεως αστυνομική δύναμη. Πριν από την έναρξη του αγώνα, οι φίλαθλοι των δυο ομάδων έσπασαν καθίσματα του γηπέδου, τα οποία εκσφενδόνισαν εκατέρωθεν από τις δυο θύρες, ενώ εν συνεχεία εκσφενδόνισαν μεταξύ τους και διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φιλάθλων. Μεταξύ των τραυματισθέντων ήταν και ο εκκαλών, ο οποίος έφερε επίμηκες τραύμα αριστερά της μετωπικής χώρας και απώλεσε λόγω αυτού την όραση του αριστερού οφθαλμού του. Κρίθηκε δε ανάπηρος σε ποσοστό 50%. Ακολούθως ο εκκαλών άσκησε αγωγή κατά του Δημοσίου, ισχυριζόμενος ότι ο τραυματισμός του οφείλεται σε πλημμελή εκτέλεση από τα όργανα της ΕΛΑΣ των καθηκόντων τους.

Κρίση του πρωτοδικείου. Εν μέρει δεκτή η αγωγή

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, αφού έκρινε ότι τα όργανα της ΕΛΑΣ εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους , όσον αφορά τόσο στη διατήρηση της ευταξίας κατά την διάρκεια του αγώνα, όσο και στη σωματική έρευνα των εισερχομένων φιλάθλων, καθώς και στη φύλαξη των αποδυτηρίων του γηπέδου. Συνεπεία αυτών εκσφενδονίσθηκαν διάφορα αντικείμενα μεταξύ των οπαδών των ομάδων, που είτε έφεραν μαζί τους οι φίλαθλοι κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, είτε απέσπασαν από τους χώρους του γηπέδου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του εκκαλούντος. Επιδίκασε δε στον εκκαλούντα το συνολικό ποσό των ευρώ 22.664,43 (1.300 ως αποζημίωση για υπηρεσίες οικιακής βοηθού + 600 για βελτίωση τροφής + 5.764,43 για διαφυγόντα κέρδη + 15.000 ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη), νομιμοτόκως από την επομένη της ασκήσεως της αγωγής έως την εξόφληση. Περαιτέρω, απέρριψε το αίτημα για επιδίκαση και χρηματικής παροχής άρθρου 931 ΑΚ.

Κρίση του εφετείου.

Δεκτή εν μέρει η έφεση του εκκαλούντος – ενάγοντος. Απορρίπτεται η αντίθετη έφεση του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Εθνική Ασφαλιστική: Διπλές αποζημιώσεις και διπλοί μισθοί σε γραμματείς

Θετική εξέλιξη ύστερα από διαπραγματεύσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων με τη Διοίκηση

Συνάντηση ΙΣΑ με την ΕΑΕΕ – Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η συνεργασία με τις ασφαλιστικές

Επιδίωξη του Συλλόγου, η διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας, προς όφελος τόσο των ιατρών όσο και των ασφαλισμένων

Γ. Κεφαλογιάννης: «Το αποτέλεσμα της αντιπυρικής περιόδου κρίνεται πολύ νωρίτερα»

Τη σημασία της ετοιμότητας και της ξεκάθαρης συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων εξήρε ο Υπουργός κατά την ευρεία συντονιστική σύσκεψη

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Γ. Κεφαλογιάννης: «Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλέον σαφές και αυστηρό – Η πρόληψη δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Μιχάλης Τζωρτζωρής εξηγεί τι πραγματικά σημαίνει να έχεις ασφάλεια υγείας

O Διευθύνων Σύμβουλος της AMT Μεσίτες Ασφαλίσεων καλεσμένος στο 1ο επεισόδιο του vidcast «Αν ήξερες!»

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Χρηματοοικονομική Εκπαίδευση

Με θέμα «Διασφαλίζοντας ενημερωμένους πολίτες, εμπιστοσύνη και ισχυρότερες αγορές κεφαλαίου»

Diploma in Financial and Insurance Advice από ΕΕΑ, ΕΙΑΣ και ΠΣΑΣ – Λ. Αποστολιώτης: «Καλώ όλους τους συναδέλφους να επενδύσουν στη γνώση και στο...

Διαρκής προσπάθεια του ΠΣΑΣ, να εμπλουτίζει τις πρωτοβουλίες προς όφελος των μελών του επενδύοντας στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

Αναβαθμισμένο, πλήρες και καινοτόμο το νέο ετήσιο πρόγραμμα «EIAS Diploma in Insurance Science and Operations – EDI 2026»

Τις ενότητές του εμπλουτίζουν οι διεθνείς συνεργασίες του Ινστιτούτου με CII, IUA και Lloyd’s Academy

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Συμφωνίες bancassurance. Γιατί καθυστερεί το ντιλ ΕΤΕ-Allianz

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η CrediaBank, η οποία σχεδιάζει να αναβαθμίσει το κομμάτι του bancassurance εξετάζοντας νέες στρατηγικές συμμαχίες

Πασχαλινό bazaar με κοινωνικό αποτύπωμα στα γραφεία της Groupama Ασφαλιστικής

Σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού και τα Παιδικά Χωριά SOS, που προσφέρουν καθημερινά φροντίδα και στήριξη σε παιδιά και οικογένειες

Τα 16 αντικείμενα που γίνονται υποχρεωτικά για το κουτί πρώτων βοηθειών στο αυτοκίνητο

Δείτε αναλυτικά όσα θα πρέπει να περιέχει το κιβώτιο από τις 18/6, καθώς και τις προδιαγραφές τους, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση

Το πασχαλινό μήνυμα του Πάνορμου

«Ευκαιρία να κάνουμε έναν μικρό απολογισμό, να εκτιμήσουμε όσα έχουμε καταφέρει και να αντλήσουμε δύναμη για όσα έρχονται»

1ο Πασχαλινό Bazaar, με την ΕΛΕΠΑΠ και το Make-a-Wish, για τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη και Kinsen

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας, και με την ένθερμη συμμετοχή των εργαζομένων του