back to top
24.7 C
Athens
Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2026

Τραυματισμός φιλάθλου σε ποδοσφαιρικό αγώνα – Ευθύνη Δημοσίου

Τραυματισμός φιλάθλου σε επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Ευθύνη Ελληνικού Δημοσίου

- Advertisement -

Για πλημμελή άσκηση καθηκόντων ΕΛ.ΑΣ.

Ηθική βλάβη 30.000 ευρώ

- Advertisement -

Αποζημίωση επί μονίμου αναπηρίας εξ ΑΚ 10.000 ευρώ

Αστική ευθύνη Δημοσίου

Ευθύνη του Δημοσίου σε αποζημίωση υπάρχει – μεταξύ άλλων – όταν παραλείπονται τα ιδιαίτερα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις που προσιδιάζουν στη συγκεκριμένη υπηρεσία και προσδιορίζονται από την κείμενη εν γένει νομοθεσία, τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις αρχές της καλής πίστεως.

Η παράλειψη επεμβάσεως των αστυνομικών οργάνων με σκοπό τη λήψη προστατευτικών μέτρων υπέρ των πολιτών και των περιουσιών τους πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τη λήξη αθλητικών συναντήσεων, τόσο εντός, όσο και εκτός των αγωνιστικών χώρων, συνιστά παράλειψη διοικητικών οργάνων για την οποία το Δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση.

Σε περίπτωση αδικοπραξίας, ανεξάρτητα από την αποζημίωση για περιουσιακή ζημία, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει κατά την κρίση του χρηματική ικανοποίηση και να καθορίσει το εύλογο ποσόν αυτής, αν κρίνει ότι επήλθε στον αδικηθέντα ηθική βλάβη.

Επί αναπηρίας ή παραμόρφωσης του παθόντος, είναι δυνατόν να θεμελιωθεί και αυτοτελής αξίωση χρηματικής παροχής άρθρου 931 ΑΚ, αν αυτή επιδρά μελλοντικά στον παθόντα, στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του προσώπου.

Για τη θεμελίωση της αυτοτελούς αυτής αξιώσεως απαιτείται να συντρέξουν ιδιάζοντα περιστατικά, εκτός και πέραν εκείνων που χρειάζονται για τη στοιχειοθέτηση αξιώσεων αποζημιώσεως και χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη ή ψυχική οδύνη, εξ αιτίας των οποίων επέρχονται δυσμενείς συνέπειες στην οικονομική πλευρά της μελλοντικής ζωής του παθόντος. 

Αποζημίωση επί Σωματικών Βλαβών

Βελτιωμένη Τροφή

Δεν απαιτείται κατά νόμο Ιατρική βεβαίωση για την ανάγκη λήψεως βελτιωμένης τροφής, προκειμένου να θεμελιωθεί το σχετικό δικαίωμα.

Συνθήκες ατυχήματος

Είχε προγραμματισθεί στην Αθήνα για τις 29/12/2004 η διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα για το πρωτάθλημα Α Εθνικής κατηγορίας, μεταξύ των ομάδων Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Για τον εν λόγω αγώνα, ο οποίος αξιολογήθηκε ως υψηλής επικινδυνότητας, αποφασίσθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών η λήψη σχετικών μέτρων «ασφάλειας» και διατέθηκε για την τήρηση της τάξεως αστυνομική δύναμη. Πριν από την έναρξη του αγώνα, οι φίλαθλοι των δυο ομάδων έσπασαν καθίσματα του γηπέδου, τα οποία εκσφενδόνισαν εκατέρωθεν από τις δυο θύρες, ενώ εν συνεχεία εκσφενδόνισαν μεταξύ τους και διάφορα αντικείμενα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό φιλάθλων. Μεταξύ των τραυματισθέντων ήταν και ο εκκαλών, ο οποίος έφερε επίμηκες τραύμα αριστερά της μετωπικής χώρας και απώλεσε λόγω αυτού την όραση του αριστερού οφθαλμού του. Κρίθηκε δε ανάπηρος σε ποσοστό 50%. Ακολούθως ο εκκαλών άσκησε αγωγή κατά του Δημοσίου, ισχυριζόμενος ότι ο τραυματισμός του οφείλεται σε πλημμελή εκτέλεση από τα όργανα της ΕΛΑΣ των καθηκόντων τους.

Κρίση του πρωτοδικείου. Εν μέρει δεκτή η αγωγή

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή, αφού έκρινε ότι τα όργανα της ΕΛΑΣ εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους , όσον αφορά τόσο στη διατήρηση της ευταξίας κατά την διάρκεια του αγώνα, όσο και στη σωματική έρευνα των εισερχομένων φιλάθλων, καθώς και στη φύλαξη των αποδυτηρίων του γηπέδου. Συνεπεία αυτών εκσφενδονίσθηκαν διάφορα αντικείμενα μεταξύ των οπαδών των ομάδων, που είτε έφεραν μαζί τους οι φίλαθλοι κατά την είσοδό τους στο γήπεδο, είτε απέσπασαν από τους χώρους του γηπέδου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του εκκαλούντος. Επιδίκασε δε στον εκκαλούντα το συνολικό ποσό των ευρώ 22.664,43 (1.300 ως αποζημίωση για υπηρεσίες οικιακής βοηθού + 600 για βελτίωση τροφής + 5.764,43 για διαφυγόντα κέρδη + 15.000 ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη), νομιμοτόκως από την επομένη της ασκήσεως της αγωγής έως την εξόφληση. Περαιτέρω, απέρριψε το αίτημα για επιδίκαση και χρηματικής παροχής άρθρου 931 ΑΚ.

Κρίση του εφετείου.

Δεκτή εν μέρει η έφεση του εκκαλούντος – ενάγοντος. Απορρίπτεται η αντίθετη έφεση του Δημοσίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Επιθεώρηση Συγκοινωνιακού Δικαίου – Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών ο Σόλων

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όταν η Τροχαία αποκτά «ψηφιακά μάτια», αλλάζει και το τοπίο της ασφάλισης αυτοκινήτου

Κάμερες, drones, τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα σε πραγματικό χρόνο μπαίνουν πλέον στη διαχείριση της κυκλοφορίας στην Αττική

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Στόχος η ασφαλής μετακίνηση των πολιτών και η πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας

Εθνική Ασφαλιστική: Διπλές αποζημιώσεις και διπλοί μισθοί σε γραμματείς

Θετική εξέλιξη ύστερα από διαπραγματεύσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων με τη Διοίκηση

Συνάντηση ΙΣΑ με την ΕΑΕΕ – Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η συνεργασία με τις ασφαλιστικές

Επιδίωξη του Συλλόγου, η διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας, προς όφελος τόσο των ιατρών όσο και των ασφαλισμένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Linda Nieuwenhuizen αναλαμβάνει CEO των Centraal Beheer και FBTO

Η Linda Nieuwenhuizen, Chief Commercial Officer του Ομίλου Interamerican, αναλαμβάνει έναν νέο ηγετικό ρόλο στον Όμιλο Achmea

Νέο Υβριδικό Σεμινάριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαναπιστοποίησης) από την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο του Ομίλου ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ συνεχίζει δυναμικά τη δέσμευσή του στη διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση και επαναπιστοποίηση

5 +1 λάθη που κάνουν οι περισσότεροι όταν σκεφτονται την αγορά ασφάλισης

Η αγορά ασφάλισης είναι μια σημαντική απόφαση που αφορά την προστασία της ζωής, της οικογένειας και της περιουσίας μας

Πώς η NN Hellas μετασχηματίζεται σε digital‑first οργανισμό

Η CIO της NN Hellas εξηγεί πώς το cloud, τα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, εξυπηρετούνται οι πελάτες και λειτουργούν οι ομάδες.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νίκος Χαρδαλιάς από το Clusters Meet Regions: «Μετατρέπουμε τη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματική δυναμική της Αττικής σε επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας»

Την ιδιαίτερη θέση που μπορεί να καταλάβει η Αττική στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Αττικής

Η Comergon ολοκληρώνει την ένταξή της στον Όμιλο GrECo και παρουσιάζει τη GrECo Hellas

Την ολοκλήρωση της ένταξης της Comergon στον διεθνή Όμιλο GrECo και τη νέα εταιρική της ταυτότητα ως GrECo Hellas σηματοδότησε ειδική εκδήλωση

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11: «αν ήξερες!» τι χρειάζεται σήμερα ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Η σειρά vidcast «Αν Ήξερες!» του insuranceworld.gr επιστρέφει με νέο κύκλο, συνεχίζοντας να ανοίγει συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η Allianz Official Insurance Partner της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Η Allianz ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ως Official Insurance Partner της ομάδας

MEGA BROKERS Sales Awards 2026 | Μαζί στην ανάπτυξη, μαζί στις επιτυχίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση MEGA BROKERS Sales Awards 2026, αφιερωμένη στους συνεργάτες της εταιρείας και στην αναγνώριση