back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο 28 Μαρτίου 2026

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 20ή διεθνής Συνάντηση Ασφαλιστών και Αντασφαλιστών

Πάνω από 300 υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής και αντασφαλιστικής αγοράς από την Ελλάδα και 16 χώρες του εξωτερικού συμμετείχαν στην 20ή Συνάντηση Ασφαλιστών & Αντασφαλιστών που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) στο Costa Navarino.

Σημαντικά και επίκαιρα θέματα που αφορούν την ασφαλιστική αγορά αλλά και την κοινωνία γενικά συζητήθηκαν από τους διακεκριμένους ομιλητές που φιλοξένησε η ΕΑΕΕ στο πλαίσιο της Συνάντησης.

- Advertisement -

ΟΠρόεδρος της ΕΑΕΕ Α. Σαρρηγεωργίου κατά την εισαγωγική του ομιλία εστιάστηκε στη συμβολή του ασφαλιστικού κλάδου στην κοινωνία. «Παγκοσμίως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής σε πολλά επίπεδα. Η ασφαλιστική αγορά έχει το μέγεθος, την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία για να παίξει καθοριστικό ρόλο. Η Πολιτεία πρέπει να δεχτεί ότι με συνεργασία και κατάλληλα κίνητρα, η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να συμπληρώσει αποτελεσματικά το κοινωνικό κράτος για το καλό όλων», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Δ. Μαζαράκης τόνισε ότι η ασφαλιστική αγορά πρέπει να συνεχίσει την αποστολή της να πείσει τους πολίτες πως η ασφάλιση είναι ένα χρήσιμο αγαθό που προσφέρει αξία σε όλους τους τομείς, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ζήτημα των συντάξεων και την ανάγκη συμπλήρωσης της κρατικής σύνταξης από την ιδιωτική ασφάλιση.

- Advertisement -

Στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης ζημιών από φυσικές καταστροφές ήταν αφιερωμένη η πρώτη θεματική ενότητα. «Η ασφαλιστική αγορά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο διάλογο για τη δημιουργία ενός συστήματος αντιμετώπισης και χρηματοδότησης των ζημιών από φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες», ανέφερε ο Ε. Μοάτσος, Μέλος Δ.Σ. & Πρόεδρος Επιτρ. Περιουσίας της ΕΑΕΕ. «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει την τεχνογνωσία και την οργάνωση ώστε σε συνεργασία με το Κράτος να καταρτίσει ένα σύστημα προστασίας των κατοικιών το οποίο θα προστατεύει τις περιουσίες των πολιτών, με το ελάχιστο δυνατό κόστος», τόνισε ο κ. Μοάτσος.

Ακολούθησε η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της διαΝΕΟσις για τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων, όπου ο  καταξιωμένος συγγραφέας Στ. Ράμφος ανέλυσε με τη δική του ιδιαίτερη ματιά τις απόψεις των Ελλήνων για μία σειρά από θέματα κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής φύσεως. Η παρουσίαση της έρευνας έγινε από τον Δ. Μαύρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MRB Hellas, ενώ στο σχολιασμό της έρευνας συμμετείχε ο Κ. Πιερρακάκης, Διευθυντής Ερευνών της διαΝΕΟσις.

Τα μακροοικονομικά της υγείας στην Ελλάδα της κρίσης παρουσίασε κ. Γ. Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για την επίδραση της κρίσης στη δημόσια και ιδιωτική δαπάνη για την Υγεία.

Στο επίσημο δείπνο της 20ής Σεπτεμβρίου η ΕΑΕΕ φιλοξένησε τον Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδη ως επίτιμο ομιλητή. Ο κ. Στυλιανίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης του ευρωπαϊκού προγράμματος RescEU, ανέφερε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει ότι ο ασφαλιστικός τομέας κατέχει σήμερα μια πολύ σημαντική θέση στη μάχη κατά των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής και έχει καλύψει δισεκατομμύρια ζημιές λόγω των φυσικών καταστροφών. Η μείωση των απωλειών στα περιουσιακά στοιχεία θα ωφελήσει τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και θα οδηγήσει σε μία βιώσιμη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

»Γι΄ αυτό και στο πλαίσιο του RescEU, το νέο ευρωπαϊκό σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, στοχεύουμε να αναπτύξουμε μία νέα κουλτούρα πρόληψης, στην οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν αλλά και τα κίνητρα που μπορούν να δώσουν».

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την ανατρεπτική παρουσίαση του βραβευμένου futurist R. Talwar. Με την ομιλία του ταξίδεψε τους συνέδρους στον κόσμο του αύριο, εμπνέοντας αλλά και προβληματίζοντας το κοινό για τις καθοριστικές αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία στον κόσμο αλλά και για τον τρόπο που οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αλλάξουν για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Οι προκλήσεις στο περιβάλλον της εποπτείας ήταν ένα ακόμα ενδιαφέρον θέμα που παρουσιάστηκε από τη Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, την Ι. Σεληνιωτάκη, διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της ΤτΕ, και τον Δ. Ζαφείρη, επικεφαλής του τμήματος Risks and Financial Stability της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (ΕΙΟPΑ).

Η κ. Αντωνάκη τόνισε πως η αξία της νομοθεσίας και της εποπτείας είναι πολύ σημαντική για τους ασφαλισμένους αλλά θα πρέπει σε κάθε περίπτωση η αδιαμφισβήτητη προστιθέμενη αξία τους στην αξιοπιστία να είναι μεγαλύτερη από το κόστος που καταβάλουν σε τελική ανάλυση οι ασφαλισμένοι για αυτό. Αναφερόμενη στις απαιτήσεις του Solvency II, η κ. Σεληνιωτάκη ανέφερε: «Ο ελληνικός ασφαλιστικός κλάδος αντεπεξήλθε την περίοδο αυτή ικανοποιητικά, χωρίς να υποστεί συντριπτικά πλήγματα, αφήνοντας πίσω του πολλές από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, στήριξε τους ασφαλισμένους του, αναλαμβάνοντας ασφαλιστικούς κινδύνους που διαφορετικά θα επωμίζονταν τα ίδια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις». Τέλος, ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιριών για το επόμενο διάστημα. Το πάνελ συντόνισε ο Χρ. Σαρδελής, Γεν. Γραμματέας της ΕΑΕΕ.

Το επίσημο δείπνο ήταν μια ευγενική χορηγία της εταιρείας MATRIX Broker at Lloyd’s, ενώ η παρουσία του futurist Rohit Talwar έγινε πραγματικότητα με την ευγενική χορηγία της εταιρείας PwC Greece. Το εναρκτήριο κοκτέιλ χορηγήθηκε από τις εταιρίες μέλη της ΕΑΕΕ Εθνική Ασφαλιστική, Ergo, Eurolife ERB, Generali Hellas, Interamerican, MetLife, NN Hellas και Συνεταιριστική.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

EIOPA: Τετραπλασιάστηκαν τα πρόστιμα κατ’ εφαρμογή της IDD το 2024

Μειωμένο σε σχέση με το 2023 το συνολικό ποσό προστίμων στην Ελλάδα

Συνάντηση ΙΣΑ με την ΕΑΕΕ – Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η συνεργασία με τις ασφαλιστικές

Επιδίωξη του Συλλόγου, η διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας, προς όφελος τόσο των ιατρών όσο και των ασφαλισμένων

Νέες προσθήκες στο Ερμηνευτικό Λεξικό Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης

Η Επιτροπή Αστικής Ευθύνης και Επαγγελματικών Ευθυνών εμπλουτίζει και επικαιροποιεί το λήμμα της Περιβαλλοντικής Ευθύνης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Deloitte: Στρατηγικές δράσεις για την κλιματική μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Το φόρουμ «Sustainability & Resilience» επικεντρώθηκε στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό εν μέσω κλιματικής κρίσης και νέων κανονιστικών απαιτήσεων

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου

Generali Hellas: Επενδύοντας στο ταλέντο του αύριο στο Πανόραμα 2026

Με ισχυρή παρουσία και σαφή στρατηγική στόχευση στη νέα γενιά, η ασφαλιστική συμμετέχει και φέτος στη μεγάλη διοργάνωση επιχειρηματικότητας και σταδιοδρομίας

Λειψυδρία και πλημμύρες: Στο επίκεντρο ημερίδας με τη στήριξη της Εθνικής Ασφαλιστικής οι δύο μεγάλες απειλές για το νερό

Στο πλαίσιο ειδικής ημερίδας επιστήμονες και φορείς ανέδειξαν την ανάγκη άμεσης δράσης, καθώς και τη σημασία της πρόληψης και των ανθεκτικών υποδομών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέο διαφοροποιημένο προϊόν από την ERGO, βγαίνει με πλήρη παλέτα στην υγεία και ζωή

Ανάκτηση 19.000 οχημάτων, πριν το τέλος του 2026 θα έχει επιτευχθεί ο στόχος των 50.000 οχημάτων

Πώς προχωρούν τα απογευματινά χειρουργεία και η ενιαία λίστα αναμονής

Για βελτιωμένη εικόνα κάνει λόγο ο Υφυπουργός Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, χάρη σε τρεις παράγοντες

Deloitte: Στρατηγικές δράσεις για την κλιματική μετάβαση και τη βιώσιμη χρηματοδότηση

Το φόρουμ «Sustainability & Resilience» επικεντρώθηκε στον στρατηγικό επαναπροσδιορισμό εν μέσω κλιματικής κρίσης και νέων κανονιστικών απαιτήσεων

Bekas & Associates Law Offices: Το κενό στην σχέση ασφαλιστικών με δικηγόρους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Οι δικηγόροι του κλάδου φαίνεται κατά κανόνα να (επιλέγουν να) έχουν ρόλο λιγότερο ενεργό, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Β. Μπέκας σε συνέντευξή του στην Έλ. Ερμείδου

Greek Risk Management Awards 2026: Άνοιξε η ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων στο Risk Management

Η τελετή απονομής των #grma26 θα πραγματοποιηθεί στις 3 Απριλίου στο Divani Caravel – Ψηφίστε τους καλύτερους έως τις 30 Μαρτίου