back to top
14.2 C
Athens
Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2025

Υπέρ των βιώσιμων επενδύσεων η Insurance Europe

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Θετική εμφανίζεται καταρχήν η Insurance Europe, η ένωση των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών στην ΕΕ, στην πρόταση της Κομισιόν για έκδοση κανονισμού που θα οδηγεί στη δημιουργία πλαισίου διευκόλυνσης των βιώσιμων επενδύσεων.

- Advertisement -

Όπως αναφέρει η Insurance Europe στην απάντησή της στη διαβούλευση της Επιτροπής, στηρίζει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να καταστήσουν την οικονομία της ΕΕ πιο «πράσινη» και ανθεκτική, σε ευθυγράμμιση με τους στόχους του project για την ενοποίηση της Αγοράς Κεφαλαίων (Capital Markets Union). Καθώς όμως η έννοια της βιωσιμότητας-αειφορίας σημαίνει διαφορετικά πράγματα για τους επενδυτές σε διαφορετικές αγορές, το να υπάρχει κοινή κατανόηση της έννοιας πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα της Κομισιόν, επομένως η πρόταση για το πλαίσιο (δηλαδή την ταξινόμηση των βιώσιμων επενδύσεων) αποτελεί πολύ θετικό βήμα.

Η  Ιnsurance Europe καλωσορίζει επίσης το γεγονός ότι το προτεινόμενο σύστημα ταξινόμησης παρέχει μια βάση εναρμόνισης των προδιαγραφών για «πράσινα» χρηματοοικονομικά projects, ενισχύοντας τη συγκρισιμότητα και την διαφάνεια σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποστηρίζει επίσης ότι η ταξινόμηση εξετάζει τον βαθμό αειφορίας στο επίπεδο των οικονομικών δραστηριοτήτων και περιλαμβάνει όλους τους κλάδους της οικονομίας, κάτι που θα επιτρέψει ποικίλες στρατηγικές και εργαλεία βιώσιμων επενδύσεων να περιληφθούν στο πεδίο ισχύος του κανονισμού.

- Advertisement -

Η ταξινόμηση πρέπει να εξετάσει ολιστικά το θέμα της αειφορίας και να περιλάβει όλους τους παράγοντες, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης που συνεισφέρουν στις βιώσιμες επενδύσεις. Επιπλέον, η ταξινόμηση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι άλλων στοιχείων στο Σχέδιο Δράσης της Κομισιόν και το χρονοδιάγραμμά της θα πρέπει να επιταχυνθεί. Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να κατευθύνουν τις κεφαλαιακές ροές σε πιο «πράσινες» δραστηριότητες, αλλά η ικανότητά τους να επενδύουν περισσότερο σε βιώσιμα projects περιορίζεται από παράγοντες όπως η μικρή προσφορά σε βιώσιμα στοιχεία ενεργητικού και τα εμπόδια στις μακροπρόθεσμες επενδύσεις που υπάρχουν στην οδηγία Solvency II που διέπει τη δραστηριότητα του ασφαλιστικού κλάδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Στο ίδιο ποσοστό οι ευρωπαϊκές απατηλές συναλλαγές, αυξημένη η αξία τους – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Καλές οι επιδόσεις της χώρας μας στις ασφαλείς συναλλαγές, σύμφωνα με τα στοιχεία των ΕΚΤ και ΕΑΤ για το 2024

Ασφαλιστικός κλάδος και βιωσιμότητα: Στρατηγικός σύμμαχος του τουρισμού στο συνέδριο «Tourism Ahead» του ΣΕΤΕ

Στην παρέμβασή της, η Ελ. Παπασπυροπούλου (EAEE) τόνισε πως ο ρόλος του κλάδου δεν εξαντλείται στην αποζημίωση μετά την επέλευση ενός κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone

Όμιλος Φωτιάδη: Οι δηλώσεις για το ασφαλιστικό mega deal με την Alpha Bank

O κυπριακός όμιλος προβλέπεται να διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο ενοποιημένο σχήμα Universal Life-Altius, με τη διοίκηση να ασκείται από κοινού

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Μισθολογική διαφάνεια: Οι εργαζόμενοι αγνοούν τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία – Ταμπού οι συζητήσεις για τους μισθούς

Έρευνα του kariera.gr δείχνει πως η έλλειψη ενημέρωσης και η μυστικότητα περί τα μισθολογικά κυριαρχούν στην αγορά εργασίας

Χριστουγεννιάτικη «αγκαλιά» σε κοινωνικές δομές από το ΕΕΑ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Θέλουμε και είμαστε δίπλα στην κοινωνία, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και πίστης σε ένα καλύτερο αύριο»

MINETTA Driving Experience: Όταν η ασφαλής οδήγηση γίνεται βιωματική γνώση

Δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση για θεωρητικό και πρακτικό μάθημα ασφαλούς οδήγησης στην πίστα του Iaveris Park

Νέο Συνδικάτο από τα Lloyd’s – Πότε και πώς θα λειτουργήσει

Στο Συνδικάτο 2479 θα μετέχει η AIG, η οποία θα συνεργάζεται με την Amwins και funds υπό τη διαχείριση της Blackstone