back to top
8.7 C
Athens
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026

Οι ασφαλίσεις Ζωής είναι εδώ, τα χρήματα πάνε αλλού

της Ελενας Ερμείδου

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε το 5μηνο για τις ασφαλίσεις Ζωής, η συμμετοχή των οποίων στην συνολική παραγωγή ασφαλίστρων ήταν στο 47,3%. Η μεταβολή προς τα κάτω ήταν οριακή -0,8% και με εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 776.024.389 εκατ, ωστόσο σε μεγάλη αντίθεση με τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών που ανέβασαν ρυθμούς και έκλεισαν σχεδόν στο +7% με συμμετοχή 52,7% και με παραγωγή 865.607.307 εκατ. Το μήνα Μάϊο, ωστόσο οι ασφαλίσεις Ζωής πλησίασαν την αντίστοιχη παραγωγή του Μαίου 2017, σημειώνοντας άνοδο 1,4% μετά από έναν δυνατό Απρίλιο που έκλεισε με επίσης άνοδο 7,3%.

- Advertisement -

Το 2018 ακούγεται ότι θα είναι η χρονιά των προγραμμάτων αποταμίευσης και των συνταξιοδοτικών. Φαίνεται όμως ότι η ζημιά των capital controls δεν θα επανέλθει πριν την άρση τους. Οι ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις, τα αποκαλούμενα Unit Linked κατά το ίδιο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαίου 2018 σημείωσαν πτώση -15% με συνολική παραγωγή 121.338.233 και συμμετοχή 15,6%. Μεγάλη πτώση αλλά με ελάχιστη συμμετοχή 0,0005% στην συνολική παραγωγή σημείωσαν και τα διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων -18,6%.

Οι κλασσικές ασφαλίσεις Ζωής δείχνουν τάση ανόδου, απόρροια της κατάστασης του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού δημοσίου συστήματος, μεταξύ άλλων και των μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί, ωστόσο στο +1,1%, που σημαίνει ότι ο κόσμος, ναι μεν καταλαβαίνει το κενό και τις ανάγκες του, αλλά το κράτος μέσω της υψηλής και βίαιης φορολογίας παίρνει ότι μπορεί να περισσεύσει.

- Advertisement -

Η πολιτική αυτή, όπως φαίνεται θα συνεχιστεί, η υπερφορολόγηση θα παραμείνει, καθώς το κράτος το κράτος δεν δείχνει πρόθυμο πραγματικά να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα τραβήξουν μεγάλες επενδύσεις, αρχής γεννομένης από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κα Εφη Αχτσιόγλου και για το οποίο χτες έκρουσε καμπανάκι μεγάλου κινδύνου ο ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για πραγματική ανατροπή των μεταρρυθίσεων και για πλήρη αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων.

Συνολικά,  η παραγωγή ασφαλίστρων έκλεισε θετικά με +3,1% στα 1.641.631.697 εκατ. ευρώ.  Πάντως στο 7% και 8% του ΑΕΠ η χώρα είναι αδύνατον να φτάσει μόνο με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα, ακόμα και της ΕΑΕΕ και άλλων θεσμικών φορέων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο +5,6% η παραγωγή ασφαλίστρων του 2025

Το σύνολο παραγωγής ασφαλίσεων ζωής διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ (+2,7%), ενώ εκείνο των ασφαλίσεων κατά ζημιών στα 3,2 δισ. ευρώ (+8,3%)

Στις 6 Μαρτίου και με σημαντικές παρουσίες η ετήσια εκδήλωση της ΕΑΕΕ

Η εκδήλωση «BEYOND RISK | Η Ασφάλιση μοχλός σταθερότητας & ανάπτυξης» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Τακτικής ΓΣ στη Μεγάλη Βρεταννία

Εθνική Ασφαλιστική: Silver βραβείο για τη στρατηγική «Best Leads Generation Strategy in Home Insurance»

Η διάκριση στα e-volution awards επιβεβαιώνει τη στρατηγική επιλογή της εταιρείας να συνδέει την επιχειρηματική ανάπτυξη με ένα ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα

Τα νεότερα από τα ανασφάλιστα και οι νέοι μηχανισμοί από την άνοιξη

Σήμερα ο ακριβής αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων είναι άγνωστος, όπως άγνωστο παραμένει αν έχουν αποσταλεί πρόστιμα σε παραβάτες οδηγούς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Χρ. Μεγάλου: «Νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με διευρυμένες φιλοδοξίες στο πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών και της ασφάλισης»

Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων

Π. Ξένος για φυσικές καταστροφές: «Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη ισοδυναμεί με 8 ευρώ σε μέτρα αποζημιώσεων»

Η Εθνική Ασφαλιστική δίνει το βήμα στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Αντίστροφη μέτρηση για το 4th Greek Corporate Governance Summit

Την Πέμπτη 26/2 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και online μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+

Από την πρόληψη στον νέο κόσμο του Proactive Cyber Insurance

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας εισάγει στη λογική των «Cyber Snacks» – μιας πρωτοποριακής μεθοδολογίας μικρο-εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εφαρμογή για εντοπισμό ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο το ασθενοφόρο που έχουν καλέσει

Ημέρα Σπανίων Παθήσεων 2026: Φωνή σε μια αόρατη κοινότητα

Παρότι κάθε σπάνια πάθηση αφορά μικρό αριθμό ασθενών, συνολικά επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού

Οι γυναίκες στην Ελλάδα παραμένουν στο περιθώριο της επενδυτικής δραστηριότητας

Νέα ευρωπαϊκή μελέτη αναδεικνύει τις προκλήσεις, τις αντιλήψεις και τις ευκαιρίες για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στις επενδύσεις

Kaspersky: Νέα εκστρατεία phishing κλέβει στοιχεία διασύνδεσης εταιρειών μέσω του Google Tasks

Τα θύματα λαμβάνουν μια ειδοποίηση που φαίνεται απολύτως αυθεντική, με θέμα «Έχετε μια νέα εργασία»

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το Επίδομα Παιδιού 2026 μέσω της πλατφόρμας Α21

Η AIG Greece υπενθυμίζει ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας υποβολής και επικαιροποίησης των αιτήσεων