back to top
16.7 C
Athens
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2026

Δ. Μαζαράκης: Πρόσκληση προς ΕΠΥ και Ασφαλιστικές

του Νίκου Σακελλαρίου

Μέσα στο επόμενο 3μηνο εκτιμά η ΕΑΕΕ ότι θα εισέλθουν οι 6 ΕΠΥ στον Φιλικό Διακανονισμό  και  μέχρι τέλος του χρόνου θα μπουν ακόμη περισσότερες μέσα στο σύστημα του Φ.Δ.  «Στόχος μας είναι να γίνει ο Φ.Δ μία καθολική διαδικασία επίλυσης διαφορών και η αγορά οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες προς όφελος του πελάτη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης  προς τον Τύπο  για τα 18 χρόνια του Φιλικού Διακανονισμού που έγινε παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Σ.Α.Π, Δημήτρη Ζορμπά ο οποίος στην εισαγωγή του τόνισε την σημασία του Φιλικού Διακανονισμού στην πορεία της ασφαλιστικής αγοράς.

- Advertisement -

Σε ότι αφορά τις ΕΠΥ, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Μαζαράκης τόνισε ότι υπάρχουν προβληματισμοί για τη διασυνοριακή εποπτεία  και ζήτησε να υπάρξει δίκαιο ανταγωνιστικό πλαίσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Τέλος έκανε πρόσκληση προς όλες τις ΕΠΥ να ακολουθήσουν και να ενταχθούν στον Φιλικό Διακανονισμό.

Η πορεία του Φιλικού Διακανονισμού τα 18 χρόνια

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΑΕΕ  και ο κ. Ζορμπάς  από το 2000 έως και το 2017, διακανονίστηκαν με το σύστημα 2,5 εκατ. φάκελοι ζημιών και 5 εκατ. οδηγοί.  Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,250 δισ. ευρώ  και το μέσο κόστος ζημιάς εμφανίστηκε μειωμένο την τελευταία δεκαετία κατά 31,32%. Το σημαντικότερο είναι ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι δικαστικές διενέξεις και πλέον αφορούν εταιρείες που δεν συμμετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό, ενώ είναι μηδενική η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που ενεπλάκησαν σε ατύχημα με εταιρεία που ανακλήθηκε η άδεια και έκαναν χρήση του Φιλικού Διακανονισμού.   Σήμερα στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού μετέχουν 26 εταιρείες που κατέχουν το 78,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου αυτοκινήτου στην ασφαλιστική αγορά.

Το 2017 καταβλήθηκαν 15.157 αποζημιώσεις  και το ποσό των καταβολών ανήλθε σε 113,299 εκατ. ευρώ με μέσο όρο υλικής ζημιάς τα 729,26 ευρώ.

Προυποθέσεις εφαρμογής Φιλικού Διακανονισμού

Για να εφαρμόσουν δύο εμπλεκόμενοι σε ατύχημα τον Φιλικό Διακανονισμό απαιτείται το ατύχημα με υλικές ζημιές έως 6.500 ευρώ, σωματικές βλάβες έως 30.000 ευρώ με ανώτερο όριο 12.000 ευρώ ανά τραυματία. Θα πρέπει να υπάρχει δήλωση ατυχήματος χωρίς αναμονή απάντησης από τον υπαίτιο ασφαλιστή.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Στο κυνήγι των μαγισσών οι ασφαλιστές

Περιμένουν οι ασφαλιστές να αναδυθεί η καλή νεράιδα... Μέχρι πότε οι πολιτικοί θα σηκώνουν τέτοιες παραστάσεις;

Τα έκτροπα με τις εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις

Ποιος θα ασχοληθεί με τα κλιμάκια ελέγχου και τις εποπτικές αρχές;

Οι αποζημιώσεις της Βιολάντα, τελευταίες πληροφορίες του «IW»

Σε ποια περίπτωση οι αποζημιώσεις βαρύνουν κατευθείαν την μπισκοτοβιομηχανία

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια

Αυξημένο ενδιαφέρον και ευρεία συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΑΕ

Στο πλαίσιο της ΓΣ, παρέθεσε ομιλία ο καθ. Ν. Βέττας και βραβεύθηκαν οι επιτυχόντες του προγράμματος επιμόρφωσης στελεχών σε συνεργασία με το ΟΠΑ

Όταν η κρίση αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό άρθρο της Generali, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο «στον καθρέφτη δεν βλέπουμε πια το πριν»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Συμμαχία Ιατρικής Σχολής Αθηνών με την Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης

Στα θέματα της πρόσφατης συνάντησης, η ενίσχυση των ιατρικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, η συμμετοχή ασθενών στην εκπαίδευση και η εγγραμματοσύνη υγείας

Υποβάλετε υποψηφιότητα για τα Greek Risk Management Awards 2026

Η λαμπρή τελετή απονομής θα διεξαχθεί την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2026 στο Divani Caravel – Υποβολή υποψηφιοτήτων έως 28 Φεβρουαρίου

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στο Παιδί και στον Έφηβο: Μήνυμα ελπίδας από Αιματολόγους-Ογκολόγους

Η 15η Φεβρουαρίου υπενθυμίζει την ανάγκη επιστημονικής και κοινωνικής εγρήγορσης – Σύγχρονες θεραπείες και ολοκληρωμένη φροντίδα στην Ελλάδα

«Πρωταθλήτρια» του 2025 η Allianz ΑΕΔΑΚ

Κορυφαίες επιδόσεις και σημαντικές διακρίσεις για την εταιρεία στα αμοιβαία κεφάλαια

H Lagarde προτείνει μόνιμη έκδοση ευρωομολόγων και υποχρεωτικούς λογαριασμούς συνταξιοδοτικής αποταμίευσης

Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, επ' ευκαιρία της άτυπης συνόδου κορυφής στο κάστρο Άλντεν Μπίζεν