back to top
20.2 C
Athens
Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026

Δ. Μαζαράκης: Πρόσκληση προς ΕΠΥ και Ασφαλιστικές

του Νίκου Σακελλαρίου

Μέσα στο επόμενο 3μηνο εκτιμά η ΕΑΕΕ ότι θα εισέλθουν οι 6 ΕΠΥ στον Φιλικό Διακανονισμό  και  μέχρι τέλος του χρόνου θα μπουν ακόμη περισσότερες μέσα στο σύστημα του Φ.Δ.  «Στόχος μας είναι να γίνει ο Φ.Δ μία καθολική διαδικασία επίλυσης διαφορών και η αγορά οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες προς όφελος του πελάτη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Δ. Μαζαράκης κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης  προς τον Τύπο  για τα 18 χρόνια του Φιλικού Διακανονισμού που έγινε παρουσία του προέδρου της Επιτροπής Σ.Α.Π, Δημήτρη Ζορμπά ο οποίος στην εισαγωγή του τόνισε την σημασία του Φιλικού Διακανονισμού στην πορεία της ασφαλιστικής αγοράς.

- Advertisement -

Σε ότι αφορά τις ΕΠΥ, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Μαζαράκης τόνισε ότι υπάρχουν προβληματισμοί για τη διασυνοριακή εποπτεία  και ζήτησε να υπάρξει δίκαιο ανταγωνιστικό πλαίσιο σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες. Τέλος έκανε πρόσκληση προς όλες τις ΕΠΥ να ακολουθήσουν και να ενταχθούν στον Φιλικό Διακανονισμό.

Η πορεία του Φιλικού Διακανονισμού τα 18 χρόνια

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΑΕΕ  και ο κ. Ζορμπάς  από το 2000 έως και το 2017, διακανονίστηκαν με το σύστημα 2,5 εκατ. φάκελοι ζημιών και 5 εκατ. οδηγοί.  Καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 2,250 δισ. ευρώ  και το μέσο κόστος ζημιάς εμφανίστηκε μειωμένο την τελευταία δεκαετία κατά 31,32%. Το σημαντικότερο είναι ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι δικαστικές διενέξεις και πλέον αφορούν εταιρείες που δεν συμμετέχουν στον Φιλικό Διακανονισμό, ενώ είναι μηδενική η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που ενεπλάκησαν σε ατύχημα με εταιρεία που ανακλήθηκε η άδεια και έκαναν χρήση του Φιλικού Διακανονισμού.   Σήμερα στο σύστημα του Φιλικού Διακανονισμού μετέχουν 26 εταιρείες που κατέχουν το 78,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου αυτοκινήτου στην ασφαλιστική αγορά.

Το 2017 καταβλήθηκαν 15.157 αποζημιώσεις  και το ποσό των καταβολών ανήλθε σε 113,299 εκατ. ευρώ με μέσο όρο υλικής ζημιάς τα 729,26 ευρώ.

Προυποθέσεις εφαρμογής Φιλικού Διακανονισμού

Για να εφαρμόσουν δύο εμπλεκόμενοι σε ατύχημα τον Φιλικό Διακανονισμό απαιτείται το ατύχημα με υλικές ζημιές έως 6.500 ευρώ, σωματικές βλάβες έως 30.000 ευρώ με ανώτερο όριο 12.000 ευρώ ανά τραυματία. Θα πρέπει να υπάρχει δήλωση ατυχήματος χωρίς αναμονή απάντησης από τον υπαίτιο ασφαλιστή.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι ασφαλιστικές είναι Φερέγγυες, ο ασφαλισμένος προστατεύεται;

Η Αρχή Εποπτείας της Αγοράς δεν υπάρχει πλέον. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία

H Εθνική Ασφαλιστική υποδέχθηκε τον Νίκο Γκάλη 

Μια διαφορετική εμπειρία για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Πάνω από 13 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις από έντονες βροχοπτώσεις στην Αττική το 2026

Πάνω από 13 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις από έντονες βροχοπτώσεις έχουν καταγραφεί στην Αττική για το 2026, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του NatCat Monitor

Στην Ιαπωνία οι κορυφαίοι της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην Ιαπωνία βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα η Εθνική Ασφαλιστική τιμώντας τους κορυφαίους της ασφαλιστές στα 135 ετών στην ιστορία των 135 ετών ζωής της.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Διήμερο team bonding για την ομάδα της  ZIA Insurance στους πρόποδες του Ολύμπου

Ένα διαφορετικό διήμερο, μακριά από την καθημερινότητα του γραφείου, επέλεξε η ομάδα της ZIA Insurance

Η NP Ασφαλιστική στηρίζει τον αθλητισμό

Η NP Ασφαλιστική συνεχίζει να στηρίζει πρωτοβουλίες που προάγουν τον αθλητισμό, ενισχύουν τις ανθρώπινες σχέσεις

MDRT Hellas: Μια νέα χρονιά με επίκεντρο τη σύνδεση, τη γνώση και την επαγγελματική εξέλιξη

Με δράσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η κοινότητα ενισχύει τις ευκαιρίες ανταλλαγής εμπειριών και πρόσβασης στη διεθνή τεχνογνωσία.

Νέα πρωτοποριακή εφαρμογή “Sofos MedCare” από την Sofos Insurance Agency

Μια νέα καινοτόμο εφαρμογή έθεσε στη διάθεση των συνεργατών της η Sofos Insurance Agency. Μετά από ενδελεχή έρευνα στα πλέον πλούσια

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η εξωστρέφεια χρειάζεται και ασφαλιστική προστασία

Οι εξαγωγές δεν κρίνονται μόνο στην ποιότητα του προϊόντος, στην ανταγωνιστική τιμή ή στην ικανότητα μιας ελληνικής επιχείρησης

Διήμερο team bonding για την ομάδα της  ZIA Insurance στους πρόποδες του Ολύμπου

Ένα διαφορετικό διήμερο, μακριά από την καθημερινότητα του γραφείου, επέλεξε η ομάδα της ZIA Insurance

Allianz Trade: Πώς διαμορφώνονται οι προοπτικές 17 κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας το 2026

Τις διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες εξελίσσεται η παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις τους στις επιχειρήσεις καταγράφει ο Άτλας Κλάδων

Ακρίβεια ασφαλίστρων υγείας: Στελέχη θέλουν την ΕΑΕΕ σε ρόλο διασώστη

Στελέχη από την αγορά ιδιωτικής ασφάλισης, μιλώντας σήμερα στο IW βλέπουν ότι η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μπορεί με πρωτοβουλία της να δώσει λύσεις...

Insurance Europe: Απλούστερους κανόνες κυβερνοασφάλειας για τις ασφαλιστικές εταιρείες ζητά η ευρωπαϊκή αγορά

Την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή, αναλογικότητα και ενιαία εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων κυβερνοασφάλειας