back to top
19.5 C
Athens
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026

KPMG: 15% περισσότερες εταιρείες παρείχαν ιδιωτικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα το 2017

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Μαρτίου η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Έρευνας Αποδοχών και Παροχών για το 2017 της KPMG. H ετήσια αυτή έρευνα διεξάγεται από την KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς. Γενικοί Διευθυντές, Οικονομικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και άλλα στελέχη που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού αξιοποιούν την έρευνα για τη διαμόρφωση πολιτικής αποδοχών και παροχών για τους εργαζομένους τους, για την αντικειμενική αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος αποδοχών και παροχών, καθώς και για τον καθορισμό των ετήσιων αυξήσεων.

Παρουσία 200 και πλέον συμμετεχόντων, τον εναρκτήριο λόγο είχε η κ. Βερώνη Παπατζήμου, Γενική Διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην παρουσίαση της έρευνας και επισήμανε πως διανύει πια την τρίτη δεκαετία διεξαγωγής της.

- Advertisement -

Τη σκυτάλη πήρε η κ. Τόνια Παρίση, Διευθύντρια του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, η οποία παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων, τα σημαντικότερα στοιχεία της ετήσιας Έρευνας Αποδοχών και Παροχών για το 2017 της KPMG έδειξαν τα εξής:

  • 10% υψηλότερος σε σχέση με πέρσι ο μέσος ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων (turnover), ο οποίος διαμορφώθηκε στο 5.5% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας (7.3%) και στο λιανεμπόριο (6.7%).
  • 18% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους 36-45 ετών.
  • 50% των εταιρειών που προχώρησαν σε μειώσεις θέσεων την προηγούμενη χρονιά πρόσφεραν υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης στους εργαζομένους που αποχώρησαν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία 3 χρόνια.
  • 23% των εταιρειών έδωσαν αυξήσεις το 2017 σε όλους τους εργαζομένους τους και ένα 52% μόνο σε ένα μέρος των εργαζομένων. Η μέση αύξηση το 2017 κινήθηκε στο 1.4% και οι προβλέψεις για το 2018 προσδιορίζουν τη μέση αύξηση στο 2%.
  • Υψηλότερες εμφανίζονται οι μέσες ετήσιες αποδοχές που παρέχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων σε σχέση με τις ελληνικές. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες μεταβλητές αποδοχές που φαίνεται να παρέχουν οι πολυεθνικές εταιρείες έναντι των ελληνικών.

Στη συνέχεια, η κ. Αλεξάνδρα Φασιά, Ανώτερη Επιβλέπουσα Σύμβουλος του τμήματος Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG, παρουσίασε μεταξύ άλλων τα εξής στοιχεία:

- Advertisement -
  • 62% των εταιρειών παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μια κατηγορία εργαζομένων. Το ποσοστό αυτό είναι 15% υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
  • 22% των εταιρειών καλύπτουν μέρος ή τα σύνολο της προσωπικής φορολόγησης των στελεχών η οποία προέρχεται κυρίως από την παροχή εταιρικού αυτοκινήτου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κ. Πένη Βυθούλκα, Δικηγόρο, συνεργάτιδα της ανεξάρτητης δικηγορικής εταιρείας Κ. Παπακωστόπουλος και Συνεργάτες (CPA Law), μέλος του διεθνούς νομικού και φορολογικού δικτύου της KPMG, η οποία από το βήμα της εκδήλωσης μίλησε για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Τόνισε ότι ο νέος Κανονισμός, λόγω της αυστηρότητας των διαδικασιών και των προστίμων που εισάγει, έχει αφυπνίσει τους οργανισμούς κάθε κλάδου της ελληνικής αγοράς. Ανέφερε ακόμη ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα κουλτούρα με γνώμονα την προστασία των δεδομένων και να καλύπτουν την υποχρέωση λογοδοσίας που εισάγει ο Κανονισμός. Επίσης, σημείωσε ότι στο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ο νέος Κανονισμός θα ωθήσει στην εξεύρεση νέας ισορροπίας μεταξύ των εννόμων συμφερόντων των εργοδοτών και της εύλογης προσδοκίας ιδιωτικότητας των εργαζομένων.

Η κ. Βυθούλκα έκλεισε την παρουσίασή της λέγοντας πως τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν έννομα αγαθά της εποχής μας τα οποία χρίζουν αποτελεσματικής προστασίας. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν στις 25 Μαΐου 2018 λόγω του νέου Κανονισμού. Θα πρέπει απλώς να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα προσαρμογής, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Νέα έκθεση της KPMG αναδεικνύει τη φορολογική ετοιμότητα ως καθοριστικό παράγοντα δημιουργίας της εταιρικής αξίας

Η KPMG International δημοσίευσε την έκθεση “2026 KPMG Global Tax Readiness Dividend”, η οποία αναδεικνύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φορολογικών

Η Τειρεσίας στη ΔΕΘ σε διάλογο με τράπεζες και επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας

Επίκεντρο των συναντήσεων, η αξιόπιστη πληροφορία, οι σύγχρονες ανάγκες του χρηματοπιστωτικού-επιχειρηματικού οικοσυστήματος και οι νέες της υπηρεσίες

Η Carglass® έδωσε δυναμικό «παρών» στις Ημέρες Καριέρας

Αναδεικνύοντας τη φιλοσοφία, τις αξίες της και τις επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Allianz Official Insurance Partner της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Η Allianz ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ως Official Insurance Partner της ομάδας

MEGA BROKERS Sales Awards 2026 | Μαζί στην ανάπτυξη, μαζί στις επιτυχίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση MEGA BROKERS Sales Awards 2026, αφιερωμένη στους συνεργάτες της εταιρείας και στην αναγνώριση

Όταν ο κίνδυνος χτυπά την επιχείρηση, η ασφάλιση πρέπει να είναι ήδη εκεί

Σε αυτή την ανάγκη απαντά η ΟΡΙΖΩΝ με το πρόγραμμα Business Tailor, ένα ευέλικτο πλαίσιο ασφαλιστικής προστασίας για τις κτιριακές εγκαταστάσεις

Η Απόλλων δυναμώνει στο Life & Health και ανοίγει νέο πεδίο στην ασφαλιστική αγορά

Η Απόλλων παρουσιάζει προγράμματα Υγείας που μπορούν να καλύπτουν ανάγκες τόσο εντός όσο και εκτός νοσοκομείου, ανάλογα με τις παροχές

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Comergon ολοκληρώνει την ένταξή της στον Όμιλο GrECo και παρουσιάζει τη GrECo Hellas

Την ολοκλήρωση της ένταξης της Comergon στον διεθνή Όμιλο GrECo και τη νέα εταιρική της ταυτότητα ως GrECo Hellas σηματοδότησε ειδική εκδήλωση

Ισχυρή παρουσία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης

Τρεις εκπρόσωποι της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών

Η DEKRA Imperial στην AUTO ATHINA 2026: Η τεχνογνωσία στον τεχνικό έλεγχο στη νέα εποχή της αυτοκίνησης

Η DEKRA Imperial συμμετέχει ως Χορηγός στην AUTO ATHINA 2026, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της παρουσία σε έναν κλάδο που μετασχηματίζεται με ταχύτητα

Νίκος Χαρδαλιάς από το Clusters Meet Regions: «Μετατρέπουμε τη γνώση, την καινοτομία και την επιχειρηματική δυναμική της Αττικής σε επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας»

Την ιδιαίτερη θέση που μπορεί να καταλάβει η Αττική στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Αττικής

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 11: «αν ήξερες!» τι χρειάζεται σήμερα ο σύγχρονος ασφαλιστικός διαμεσολαβητής

Η σειρά vidcast «Αν Ήξερες!» του insuranceworld.gr επιστρέφει με νέο κύκλο, συνεχίζοντας να ανοίγει συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης