back to top
20.3 C
Athens
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025

Τι δηλώνει από το Monte Carlo η AM – Best για αντασφαλιστικές. Σε κίνδυνο cat bonds αξίας $14 δισ.

της Ελενας Ερμείδου

Στα 20 με 65 δισεκατομμύρια δολάρια ανεβάζει το λογαριασμό του τυφώνα Irma, η Air Worldwide σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε για τις επιπτώσεις του τυφώνα στις ΗΠΑ και σε ορισμένα νησιά της Καραϊβικής, ενώ, η AM Best από το Rendez Vous του Μόντε – Κάρλο που ξεκίνησε χτες δηλώνει πως ζημιές υπάρχουν και θα επηρεάσουν σίγουρα το capacity της αγοράς. Δεν είναι, όμως ικανές αυτές οι ζημιές να μεταβάλλουν την αγορά. Το «παιχνίδι» συμπληρώνει θα το ορίσουν οι 4 μεγάλες αντασφαλιστικές με την προσφορά διαφοροποιημένων αντασφαλιστικών προϊόντων.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το κόστος του τυφώνα στις ΗΠΑ, η  AIR Worldwide το υπολογίζει μεταξύ 15 δισεκ. και 50 δισεκ. Σε ό,τι αφορά τις υπό μελέτη Νήσους το κόστος υπολογίζεται μετταξύ 5 δισεκ. με 15 δισεκ. δολάρια.

Η AIR εξηγεί ότι οι υπολογισμοί του κόστους για τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι άνεμοι και οι καταιγίδες στις ιδιωτικές και εμπορικές περιουσίες στο εσωτερικό περιεχόμενο αυτών τα επί πλέον κόστη για την διαβίωση καθώς επίσης και το κόστος που συνδέεται με την διακοπή λειτουργία των επιχειρήσεων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

- Advertisement -

Σε κίνδυνο Cat Bond αξίας 14 δισ. δολαρίων

Στο «κόκκινο» βρίσκονται και ομόλογα καταστροφών αξίας περίπου 14 δισεκ. δολαρίων. Τα ομόλογα αυτά έχουν μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο έκθεση στην Φλόριδα και τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε καταιγίδες και τυφώνες.

Ηδη η Standard & Poor’s έδωσε λίστα που περιλαμβάνει 13 κατηγορίες cat bond τα οποία ενέχουν κίνδυνο από τον τυφώνα Irma.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα ο τυφώνας βρίσκονταν χτες Κυριακή στην κατηγορία 3 με ταχύτητα 130 κόμβων και χτύπησε την Φλόριδα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Η ΑΜ Best για τις καταστροφές από το Μονακό

Ο τυφώνας Irma δεν θα «γυρίσει» την αγορά ούτε θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο θα υπάρξει αντίκτυπος στις τιμές στο καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των τεσσάρων μεγάλων αντασφαλιστικών στο κόσμο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η AM Best στο Rendez vous de Septembre στο Μόντε – Κάρλο που ξεκίνησε χτες.

Ο Διευθυντής της A.M. Best Director, Greg Reisner, τόνισε συγκεκριμένα ότι έχουν συμβεί τεράστια καταστροφικά συμβάντα στην Φλόριδα, το αν, ή όχι επηρεάσουν την αγορά, θα φανεί.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η AM Best από το Μονακό το σενάριο που παίζει είναι μεταξύ 75 δισεκ. δολαρίων με 125 δισεκ. δολαρίων, ύψος ποσού το οποίο μπορεί να καταλάβει περίπου το 10% της προσφοράς (capacity) στην αγορά. Ξεκάθαρα πρόκειται για απώλεια αλλά όχι αρκετή για να μεταβάλλει την αγορά.

Οι 4 μεγάλες αντασφαλιστικές θα ορίσουν πιθανά το παιχνίδι στην αγορά και στο επιχειρηματικό τομέα με προσφορά διαφοροποιημένων προϊόντων.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

AM Best: Οι 5 κορυφαίοι αντασφαλιστές

Στην ανάδειξη των 5 κορυφαίων αντασφαλιστικών εταιρειών για το 2023 με βάση τα ακαθάριστα έσοδα και με βάση τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα προχώρησε η...

AM Best: Αυξάνονται τα κέρδη των 4 μεγαλύτερων αντασφαλιστών της Ευρώπης

Εν αναμονή του 66ου Rendez Vous στο Μόντε Κάρλο, η AM Best επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες δύσκολες συνθήκες της αγοράς οδήγησαν σε «ισχυρά αποτελέσματα» το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024

Σεισμός Ιαπωνία: Οι εκτιμήσεις τριών κορυφαίων οργανισμών

Και οι προειδοποιήσεις της AM BEST αμέσως μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για το κόστος των ασφαλισμένων ζημιών.

Ανεβαίνει ο λογαριασμός των ασφαλισμένων ζημιών από σεισμό

Τα 6,4 δισ. θα φτάσουν οι ζημιές από τον σεισμό των 7,5 ρίχτερ στην Ιαπωνία. Παραδοσιακά υλικά δόμησης και διάταξη οικοδομημάτων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

14th Clinical Research Conference | «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Αναγέννηση του ΠΣΑΣ μέσα από μια βραδιά εμπειριών για τον ασφαλιστικό πράκτορα

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνδέσμους στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επανατοποθετείται δυναμικά - Το «IW» ήταν εκεί 

Σας ενδιαφέρει να μάθετε την ασφαλιστική μας ιστορία;

Το MINETTA Insurance HUB φέρνει στο φως συναρπαστικά τεκμήρια του ασφαλιστικού μας παρελθόντος

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

ΤτΕ: Το πρόγραμμα εξετάσεων πιστοποίησης ασφαλιστών για το α΄ 6μηνο 2026

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα

14th Clinical Research Conference | «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Αναγέννηση του ΠΣΑΣ μέσα από μια βραδιά εμπειριών για τον ασφαλιστικό πράκτορα

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνδέσμους στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επανατοποθετείται δυναμικά - Το «IW» ήταν εκεί