back to top
11 C
Athens
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2025

Για ποιους κλάδους στην Ελλάδα «βλέπει» ανάκαμψη η Atradious

του Βάιου Κρόκου

Συγκρατημένα θετικές χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις της Atradius, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της, για την ελληνική οικονομία και κάποιους επιμέρους κλάδους. Τουρισμός, τρόφιμα και διεθνείς μεταφορές φαίνεται πως θα είναι από τους “κερδισμένους”, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν έντονες για το σύνολο της οικονομίας συναρτήσει των έντονων διεργασιών στο τραπεζικό σύστημα (διαχείριση – πώληση NPL’s κλπ).

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται στο σχετικό report:

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση επιπλέον 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος. Έτσι η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει 7 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ στις λήξεις των ομολόγων του Ιουλίου. Πέραν τούτου το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ ευρώ συνολικά συνεχίζει να εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνημένων αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με το ισχύον καθεστώς διάσωσης (π.χ. υψηλότεροι φόροι, αυξημένες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και αποπληρωμές χρέους) και έλεγχοι κεφαλαίου περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

- Advertisement -

Το ελληνικό ΑΕΠ εμφάνισε μια μικρή ανάκαμψη κατά 0,3% το 2016 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμούς 2,7% . Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης – λόγω της ισχνής, ωστόσο, μείωση της ανεργίας – μπορεί να επηρεαστεί θετικά ενώ ευοίωνα σημάδια υπάρχουν και για τις εξαγωγές

Επίσης, αναμένεται ότι τομείς όπως ο τουρισμός, η συσκευασία, τα τρόφιμα και οι (διεθνείς) μεταφορές θα ανακάμψουν και θα αναπτυχθούν φέτος.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα κλπ.), καθώς και πετρελαίου, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων αλουμινίου προβλέπεται να αυξηθούν, επωφελούμενη από την υψηλότερη εξωτερική ζήτηση και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Ωστόσο, η κατάσταση για βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, τα δομικά υλικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και η χρηματοδότηση (τράπεζες) παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Τέλος το “αγκάθι” των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που συνεχίζει να υφίσταται και επηρεάζει το σύνολο.

Απαιτείται ακόμη πρόοδος σε αυτό τον τομέα και η άνοδος της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται αρκετά συγκρατημένη (+0,7% το 2017) και άνοδος 2,1% το 2018, και αυτή η πρόβλεψη βασίζεται ακόμη και στην ταχεία κατάργηση των capital controls  και την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων στην χώρα από τους πιστωτές.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Atradius Greece στο πλευρό του ΣΕΒΕ για τα 50 χρόνια ελληνικής εξωστρέφειας

Η ασφαλιστική στήριξε ως χορηγός μια διαδρομή μισού αιώνα που συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου – Παρούσα και η νέα Πρέσβειρα των ΗΠΑ

ΕΚΤ: Μετρητά στο σπίτι για περίπτωση κρίσης

«Τα μετρητά παρέχουν ένα μαξιλάρι ασφαλείας για το σύστημα πληρωμών» τονίζουν οι συντάκτες της σχετικής έκθεσης

Διψήφια αύξηση εσόδων η Atradius Hellas – Πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις

Γ. Τζέης: «Οι ασφαλίσεις πιστώσεων δημιουργούν ένα ισχυρό πέπλο προστασίας των εταιρειών, ιδιαίτερα όσων αναπτύσσονται με οδηγό την εξωστρέφεια»

Γεωπολιτικές εξελίξεις & Ασφάλιση Πιστώσεων: H Atradius Hellas στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της H.A.RI.MA.

Αύξηση των πτωχεύσεων, διεθνώς, κατά 6% το 2025 και κατά 5% το 2026, αναμένεται να προκαλέσουν οι διαδοχικές και διαρκώς εντεινόμενες γεωπολιτικές κρίσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επέτειος 100 χρόνων από την εισαγωγή της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η επέτειος, κατά τον Β. Ψάλτη, βρίσκει την τράπεζα «σε μια περίοδο ισχύος, μετασχηματισμού και αυξημένης εξωστρέφειας»

Η ICAP CRIF τιμά στις 17/12 τους 114 «True Leaders» του 2024

Οι κορυφαίοι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, σε μια λαμπρή τελετή στο Μέγαρο Μουσικής

Σε σύγκρουση χωρίς προηγούμενο οδηγείται ο κλάδος – Στο βάθος κινητοποιήσεις από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Μία ακόμη δημόσια, αιχμηρή τοποθέτηση του Προέδρου του ΕEA Γιάννη Χατζηθεοδοσίου έρχεται να σημάνει συναγερμό

Tap & Go: Ανέπαφες πληρωμές με Mastercard για γρήγορες, εύκολες, ασφαλείς μετακινήσεις σε όλα τα υπεραστικά ΚΤΕΛ

Σε πλήρη ανάπτυξη, η υπηρεσία θα καλύψει το σύνολο των δρομολογίων, που αντιστοιχούν σε πάνω από 3.000 λεωφορεία σε όλη την Ελλάδα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος γιόρτασε τα 100 του χρόνια

Η σειρά των επετειακών εκδηλώσεων χαρακτηρίστηκε από σημαντικές θεσμικές παρουσίες, μεγάλη συμμετοχή και πνεύμα συγκίνησης

Ο Adam Clifford επιστρέφει στην AIG ως CEO, International Commercial Insurance

Με το νέο έτος, το πολύπειρο στέλεχος θα ασκεί τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου Διεθνών Εμπορικών Ασφαλίσεων από το Λονδίνο

Επέτειος 100 χρόνων από την εισαγωγή της Alpha Bank στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η επέτειος, κατά τον Β. Ψάλτη, βρίσκει την τράπεζα «σε μια περίοδο ισχύος, μετασχηματισμού και αυξημένης εξωστρέφειας»

Kaspersky: Η ΤΝ κοινός παρονομαστής στις απειλές ασφάλειας για τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας το 2026

Από τα συστήματα έκδοσης εισιτηρίων και τις ροές εργασίας οπτικών εφέ, έως τα δίκτυα διανομής περιεχομένου, τα παιχνίδια και το ρυθμιστικό πλαίσιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πανελλαδικές συναντήσεις του Δικτύου Πωλήσεων της Allianz

Η διοίκηση επενδύει σταθερά σε καινοτόμα εργαλεία και λύσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των συνεργατών της