back to top
22 C
Athens
Τρίτη 21 Απριλίου 2026

Για ποιους κλάδους στην Ελλάδα «βλέπει» ανάκαμψη η Atradious

του Βάιου Κρόκου

Συγκρατημένα θετικές χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις της Atradius, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της, για την ελληνική οικονομία και κάποιους επιμέρους κλάδους. Τουρισμός, τρόφιμα και διεθνείς μεταφορές φαίνεται πως θα είναι από τους “κερδισμένους”, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν έντονες για το σύνολο της οικονομίας συναρτήσει των έντονων διεργασιών στο τραπεζικό σύστημα (διαχείριση – πώληση NPL’s κλπ).

- Advertisement -

Όπως αναφέρεται στο σχετικό report:

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση επιπλέον 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος. Έτσι η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει 7 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ στις λήξεις των ομολόγων του Ιουλίου. Πέραν τούτου το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ ευρώ συνολικά συνεχίζει να εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνημένων αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με το ισχύον καθεστώς διάσωσης (π.χ. υψηλότεροι φόροι, αυξημένες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και αποπληρωμές χρέους) και έλεγχοι κεφαλαίου περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

- Advertisement -

Το ελληνικό ΑΕΠ εμφάνισε μια μικρή ανάκαμψη κατά 0,3% το 2016 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμούς 2,7% . Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης – λόγω της ισχνής, ωστόσο, μείωση της ανεργίας – μπορεί να επηρεαστεί θετικά ενώ ευοίωνα σημάδια υπάρχουν και για τις εξαγωγές

Επίσης, αναμένεται ότι τομείς όπως ο τουρισμός, η συσκευασία, τα τρόφιμα και οι (διεθνείς) μεταφορές θα ανακάμψουν και θα αναπτυχθούν φέτος.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα κλπ.), καθώς και πετρελαίου, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων αλουμινίου προβλέπεται να αυξηθούν, επωφελούμενη από την υψηλότερη εξωτερική ζήτηση και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Ωστόσο, η κατάσταση για βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, τα δομικά υλικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και η χρηματοδότηση (τράπεζες) παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Τέλος το “αγκάθι” των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που συνεχίζει να υφίσταται και επηρεάζει το σύνολο.

Απαιτείται ακόμη πρόοδος σε αυτό τον τομέα και η άνοδος της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται αρκετά συγκρατημένη (+0,7% το 2017) και άνοδος 2,1% το 2018, και αυτή η πρόβλεψη βασίζεται ακόμη και στην ταχεία κατάργηση των capital controls  και την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων στην χώρα από τους πιστωτές.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Atradius: Ισχυρή ανάπτυξη το 2025 παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Σε τροχιά ανάπτυξης παρέμεινε το 2025 η Atradius, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητά της σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωοικονομικών προκλήσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει το trade credit underwriting

Όπως επισημαίνει η Atradius, στόχος δεν είναι η αντικατάσταση του ανθρώπινου παράγοντα, αλλά η ενίσχυση της κρίσης του, ιδιαίτερα σε απαιτητικές περιπτώσεις

Atradius: Η ενεργειακή μετάβαση καθυστερεί, αφήνοντας τις εισαγωγικές οικονομίες εκτεθειμένες

Οι γεωπολιτικές κρίσεις και η εντεινόμενη ζήτηση καθιστούν σαφές ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι απλώς θέμα κλίματος, αλλά και οικονομικής επιβίωσης

Αβέβαιη ισορροπία στη Μέση Ανατολή – Τα σενάρια της Atradius

Βασικό σενάριο για την εταιρεία παραμένει η σχετικά περιορισμένη διάρκεια της κρίσης, χωρίς να αποκλείει ένα δυσμενέστερο σενάριο κλιμάκωσης

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Με τη συμμετοχή της NAK Insurance Brokers ξεκινά την Τετάρτη 22/4 το Delphi Economic Forum XI

Ο CEO Νίκος Κατσιμπέρης θα λάβει μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Prevention to Protection: Greece's NatCat Strategy»

Το MDRT Hellas για την απώλεια της Φωτεινής Μόσχου

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τη Φωτεινή Μόσχου, ένα νέο μέλος της οικογένειας του MDRT Academy, που έφυγε τόσο ξαφνικά και άδικα από τη ζωή»

Τράπεζα Πειραιώς και Accenture ιδρύουν AI Hub στην Ελλάδα

Το AI Hub θα λειτουργεί ως κεντρικός μηχανισμός ανάπτυξης προηγμένων λύσεων ΤΝ σε μεγάλη κλίμακα και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της Πειραιώς

AdvantAge: 2η Ημέρα Καριέρας για έμπειρους επαγγελματίες 50+, από την KPMG και τον ΣΔΑΔΕ

Με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και στόχο την έμπρακτη καταπολέμηση των ηλικιακών διακρίσεων στην εργασία

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Κάτι καλό μαγειρεύεται στην υγεία, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Για σχέδιο εξυγίανσης του χώρου μαθαίνει ο Ανασφάλιστος, που θα φέρει πίσω τους χαμένους ασφαλισμένους των τελευταίων χρόνων

Υποτροφίες του Ιδρύματος «Παύλος Γιαννακόπουλος» σε φοιτητές του ΕΚΠΑ: Διεύρυνση του θεσμού και στήριξη της νέας γενιάς

Με αύξηση των υποτροφιών από 6 σε 11, το Ίδρυμα ενισχύει την παρουσία του σε κρίσιμους τομείς που συνδέονται με την υγεία και τον αθλητισμό

Συνεχίζεται η βελτίωση οικονομικών μεγεθών για τη ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

Η συνολική παραγωγή των μικτών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων σημείωσε αύξηση 19,3%, ενώ το πελατολόγιο διευρύνθηκε κατά 22%

Με τη συμμετοχή της NAK Insurance Brokers ξεκινά την Τετάρτη 22/4 το Delphi Economic Forum XI

Ο CEO Νίκος Κατσιμπέρης θα λάβει μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Prevention to Protection: Greece's NatCat Strategy»

10th Health Innovation Conference: Αβεβαιότητα για την πρόσβαση των Ελλήνων στην καινοτομία στην υγεία

Το #hico26 έρχεται στις 19/5 να φωτίσει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες σε μια περίοδο έντονων μεταρρυθμίσεων και τεχνολογικής μετάβασης