back to top
9.8 C
Athens
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026

Αλλάζουν οι τιμολογήσεις σε αυτοκίνητο και υγεία από τον Σεπτέμβριο ;

του Νίκου Σακελλαρίου

Πολύ πιθανές θεωρούνται από στελέχη της αγοράς , οι αυξήσεις  στα ασφάλιστρα υγείας και αυτοκινήτου το β’ εξάμηνο 2017 και ειδικά μετά τον Σεπτέμβριο. Αιτία είναι οι μικρές αυξήσεις στα αντασφάλιστρα διεθνώς  εξαιτίας των γεωπολιτικών ανησυχιών και κινδύνων αλλά και το γεγονός ότι οι κλινικές εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο λόγω τραπεζικών δανεισμών και των πολιτικών της πολιτείας σχετικά με το claw back και το rebate, δηλαδή επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης και περικοπής των ποσών που οφείλονται στις κλινικές.

- Advertisement -

Το 2017 εμφανίζει μία βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το 2016 στο α’ τρίμηνο αλλά από τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών , η εικόνα αυτή δεν είναι σταθερή και  είναι εύκολα ανατρέψιμη.  Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα Solvency II με δείκτες στις 31 /12/2017 είναι θετικά στην πλειονότητα των εταιρειών, δεν πρέπει να εφησυχάζει τις εταιρείες αφού η καθυστέρηση της Αξιολόγησης (από το β’ τρίμηνο 2017) έχει αυξήσει το country risk και επηρεάζει όλα τα στοιχεία Ενεργητικού που μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Συνεπώς οι ασφαλιστικές θα χρειαστούν να συντηρήσουν και στο β’ εξάμηνο πρακτικές υψηλών αποθεματοποιήσεων και αντασφαλίσεων προκειμένου να μην έχουν ανάγκη για πρόσθετα νέα κεφάλαια.

Kαθοριστική για την ασφαλιστική αγορά και ειδικά για τους Εμπορικούς και Βιομηχανικούς Κινδύνους είναι η ομαλοποίηση του κλίματος της οικονομίας  και η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης που θα πραγματοποιηθεί εάν κλείσει η αξιολόγηση.  Επίσης, όλη η αγορά περιμένει την έκβαση της διαδικασίας πώλησης  της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία για μία ακόμη φορά θα αποτελέσει καταλύτη όχι μόνο  των επιχειρηματικών εξελίξεων στον κλάδο (με σαφή επηρεασμό και της Διαμεσολάβησης) αλλά και για τις νέες στρατηγικές που θα ακολουθήσει το  management του ομίλου που θα προέλθει από τον νέο μέτοχο. Εάν δηλαδή θα διατηρήσει τα ασφάλιστρα στα ίδια επίπεδα (ίσως και λίγο χαμηλότερα για να είναι ανταγωνιστική η εταιρεία) ή θα προχωρήσει σε αυξήσεις. Ότι προκύψει θα επηρεάσει και το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χρ. Μεγάλου: «Νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με διευρυμένες φιλοδοξίες στο πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών και της ασφάλισης»

Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων

4 στους 10 εργαζόμενους χωρίς αξιολόγηση, εκπαίδευση και προοπτικές εξέλιξης

Έρευνα του kariera.gr διαπιστώνει κενό ανάμεσα στις ανάγκες των εργαζομένων και σε όσα εφαρμόζονται στην πράξη από την πλευρά των επιχειρήσεων

Π. Ξένος για φυσικές καταστροφές: «Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη ισοδυναμεί με 8 ευρώ σε μέτρα αποζημιώσεων»

Η Εθνική Ασφαλιστική δίνει το βήμα στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΠΟΥ Ευρώπης: Νέα πλατφόρμα Quality‑for‑All μετασχηματίζει την υγεία στην Ελλάδα

Ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον που συγκεντρώνει και ενοποιεί δεδομένα από όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Χρ. Μεγάλου: «Νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με διευρυμένες φιλοδοξίες στο πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών και της ασφάλισης»

Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων

Π. Ξένος για φυσικές καταστροφές: «Κάθε 1 ευρώ που δαπανάται στην πρόληψη ισοδυναμεί με 8 ευρώ σε μέτρα αποζημιώσεων»

Η Εθνική Ασφαλιστική δίνει το βήμα στον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Αντίστροφη μέτρηση για το 4th Greek Corporate Governance Summit

Την Πέμπτη 26/2 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel και online μέσα από την πλατφόρμα LiveOn Events+

Από την πρόληψη στον νέο κόσμο του Proactive Cyber Insurance

Ο Ν. Γεωργόπουλος μας εισάγει στη λογική των «Cyber Snacks» – μιας πρωτοποριακής μεθοδολογίας μικρο-εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εταιρική διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στο 4th Greek Corporate Governance Summit

Το 3ο Πάνελ του συνεδρίου ανέδειξε την αυξανόμενη σημασία της διαχείρισης κινδύνων, τις συνέπειες της ΤΝ και τις νέες προκλήσεις των ΔΣ

Η ERGO Hellas προωθεί το ERGO My Business ως ασπίδα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις

Το μήνυμα της καμπάνιας είναι ότι η ασφάλιση δεν αποτελεί απλώς τυπική υποχρέωση, αλλά εργαλείο επιχειρηματικής συνέχειας και ανάπτυξης

Χρ. Μεγάλου: «Νέο επιχειρηματικό σχέδιο, με διευρυμένες φιλοδοξίες στο πεδίο των τραπεζικών υπηρεσιών και της ασφάλισης»

Τι αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων

ΠΣΑΣ: Έμφαση στην εκπαίδευση το 2026 και επιστροφή των Βραβεύσεων Κορυφαίων Ασφαλιστικών Συμβούλων

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων ξεκινά επίσημα και δυναμικά τη νέα χρονιά – Δηλώσεις του Προέδρου Λ. Αποστολιώτη στο «IW»

Οι ψηφιακές πληρωμές είναι εργαλείο ανάπτυξης για τις ΜμΕ

Η Ελλάδα, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, δεν έχει την πολυτέλεια να μένει πίσω