back to top
25.9 C
Athens
Σάββατο 30 Μαΐου 2026

Αρνητικοί οι χρησμοί της Moody’s για τις ασφάλειες Ζωής το 2017

Τα επίμονα χαμηλά επιτόκια, η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο οδήγησαν τη Moody’s να αναθεωρήσει σε “αρνητικές” από “σταθερές” τις προοπτικές (outlook) για τον κλάδο ασφαλειών ζωής το 2017.

Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, το “μείγμα” των χαμηλών επιτοκίων και της υψηλότερης μεταβλητότητας στις αγορές θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ασφάλειες ζωής.  “Παρά το ανοδικό άλμα των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν ο υπ’ αριθμόν ένα πιστωτικός κίνδυνος για τις εταιρείες ασφαλειών ζωής το 2017, εξακολουθώντας να συμπιέζουν τις αποδόσεις των επενδύσεων και την κερδοφορία”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Moody’s  Benjamin Serra, εξηγώντας την επιδείνωση των προοπτικών για τον κλάδο.

- Advertisement -

Άλλος, ένας αρνητικός παράγοντας είναι οι προβλέψεις για αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων γεωπολιτικών κινδύνων. για το 2017. Οπως παρατηρεί η Moody’s, η μεταβλητότητα λειτουργεί αρνητικά για τα κέρδη από προμήθειες των ασφαλιστικών εταιρειών και αποτρέπει τους πελάτες που έχουν χαμηλή αντοχή στο ρίσκο να αγοράσουν προϊόντα χωρίς εγγυήσεις.

Επιπροσθέτως, οι συνεχείς αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη διαταράσσουν τις υφιστάμενες πωλήσεις προϊόντων και αντισταθμίζουν τα οφέλη από την σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

- Advertisement -

Το “κυνήγι των αποδόσεων” αποτελεί ακόμα μια εστία κινδύνου για τον κλάδο, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί ασφαλιστικοί όμιλοι αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε αξίες περιορισμένης εμπορευσιμότητας (real estate, ιδιωτικά ομόλογα κλπ.), ενώ οι εταιρείες από την Ασία προτιμούν μετοχές και εναλλακτικές επενδύσεις

Η έκθεση της Moody’s κάνει ειδική αναφορά στην αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και την πώληση “μπλοκ” συμβολαίων στον κλάδο ασφαλειών ζωής, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν ενεργά να αποδεσμεύσουν κεφάλαια και να μειώσουν τις δαπάνες τους. Σε επίπεδο χωρών, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει “αρνητικές” τις προοπτικές για τις ασφάλειες ζωής στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Μ. Βρετανία, την Κίνα, την Γερμανία, την Ταϊβάν, την Ολλανδία και τη Βραζιλία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η νέα εποχή της ΕΥΡΩΠΗ Holdings

Αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης της εταιρείας να επενδύσει σε εξαγορές και συνεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Είμαστε η γέφυρα ανάμεσα στις ανάγκες των πολιτών και τις δυνατότητες της ασφαλιστικής αγοράς» 

«Βαθιά επιθυμία μας, να προσφέρουμε κάτι παραπάνω από υπηρεσίες, να προσφέρουμε εμπιστοσύνη και ηρεμία» - Συνέντευξη στον Λάμπρο Αριστ. Ρόδη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Σταθερή η αναπτυξιακή πορεία της Eurohold το πρώτο τρίμηνο του 2026

Στον ασφαλιστικό τομέα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 13,3%, στα 78,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA υπερτετραπλασιάστηκαν

GDV: Η μεταφορά δεν λύνει το πρόβλημα, πώς ασφαλίζονται οι κίνδυνοι

Για τους Γερμανούς ασφαλιστές, οι αυξανόμενοι κίνδυνοι απαιτούν μια συνολική αντίληψη που να εμπεριέχει την πρόληψη και την κυβερνητική ευθύνη

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Στην Κύπρο το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe το 2027

Ο ΣΑΕΚ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση, αυτές τις μέρες συμμετέχει ενεργά στις εργασίες της Insurance Europe στις Βρυξέλλες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εντάσσονται και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο «Ξεκινώ Επιχειρηματικά», μετά την παρέμβαση του ΕΕΑ

Τη διαβεβαίωση έλαβε ο Πρόεδρος Γ. Χατζηθεοδοσίου από τον Αν. Υπουργό Ν. Παπαθανάση – Οι κινήσεις που προηγήθηκαν και το ειδικό webinar που ετοιμάζεται

Η Designia Insurance Brokers Κύριος Χορηγός στο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ

Άννυ Τρύφων: «Με χαρά στηρίξαμε το 37ο συνέδριο της ΕΑΣΕ με θέμα την εμπιστοσύνη, γιατί εκφράζει τη φιλοσοφία και τις αξίες μας»

Η Uber φέρνει στην Ελλάδα τη λειτουργία Ηχητικής Εγγραφής για πιο ασφαλείς διαδρομές

Οι επιβάτες μπορούν πλέον να καταγράφουν ήχο μέσα από το app, με ισχυρές δικλείδες προστασίας της ιδιωτικότητας

Καλοκαιρινές αποδράσεις με ασφάλεια: Η νέα παρέμβαση της INTERAMERICAN για την ταξιδιωτική προστασία

Η εταιρεία εγκαινιάζει τη θερινή περίοδο με νέα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΤτΕ: Μειώθηκε 0,5% το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο, κατά 64 εκατ. ευρώ οι τεχνικές προβλέψεις

Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 90 εκατ., στα 12.439 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιών αυξήθηκαν κατά 26 εκατ., στα 3.553 εκατ. ευρώ