back to top
31.8 C
Athens
Πέμπτη 25 Ιουνίου 2026

Αρνητικοί οι χρησμοί της Moody’s για τις ασφάλειες Ζωής το 2017

Τα επίμονα χαμηλά επιτόκια, η αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου και οι αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο οδήγησαν τη Moody’s να αναθεωρήσει σε “αρνητικές” από “σταθερές” τις προοπτικές (outlook) για τον κλάδο ασφαλειών ζωής το 2017.

Σύμφωνα με μελέτη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, το “μείγμα” των χαμηλών επιτοκίων και της υψηλότερης μεταβλητότητας στις αγορές θα κάνει τη ζωή δύσκολη για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις ασφάλειες ζωής.  “Παρά το ανοδικό άλμα των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν ο υπ’ αριθμόν ένα πιστωτικός κίνδυνος για τις εταιρείες ασφαλειών ζωής το 2017, εξακολουθώντας να συμπιέζουν τις αποδόσεις των επενδύσεων και την κερδοφορία”, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Moody’s  Benjamin Serra, εξηγώντας την επιδείνωση των προοπτικών για τον κλάδο.

- Advertisement -

Άλλος, ένας αρνητικός παράγοντας είναι οι προβλέψεις για αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές, ως αποτέλεσμα των εντεινόμενων γεωπολιτικών κινδύνων. για το 2017. Οπως παρατηρεί η Moody’s, η μεταβλητότητα λειτουργεί αρνητικά για τα κέρδη από προμήθειες των ασφαλιστικών εταιρειών και αποτρέπει τους πελάτες που έχουν χαμηλή αντοχή στο ρίσκο να αγοράσουν προϊόντα χωρίς εγγυήσεις.

Επιπροσθέτως, οι συνεχείς αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη διαταράσσουν τις υφιστάμενες πωλήσεις προϊόντων και αντισταθμίζουν τα οφέλη από την σταθεροποίηση των ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας.

- Advertisement -

Το “κυνήγι των αποδόσεων” αποτελεί ακόμα μια εστία κινδύνου για τον κλάδο, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερους κινδύνους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Οι ευρωπαϊκοί και αμερικανικοί ασφαλιστικοί όμιλοι αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε αξίες περιορισμένης εμπορευσιμότητας (real estate, ιδιωτικά ομόλογα κλπ.), ενώ οι εταιρείες από την Ασία προτιμούν μετοχές και εναλλακτικές επενδύσεις

Η έκθεση της Moody’s κάνει ειδική αναφορά στην αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων καθώς και την πώληση “μπλοκ” συμβολαίων στον κλάδο ασφαλειών ζωής, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν ενεργά να αποδεσμεύσουν κεφάλαια και να μειώσουν τις δαπάνες τους. Σε επίπεδο χωρών, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει “αρνητικές” τις προοπτικές για τις ασφάλειες ζωής στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Μ. Βρετανία, την Κίνα, την Γερμανία, την Ταϊβάν, την Ολλανδία και τη Βραζιλία.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Eν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας, οι CEOs επικεντρώνονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες

Σχεδόν οι μισοί CEOs επιδιώκουν εξαγορές ή αποεπενδύσεις έναντι πρόσβασης σε τεχνολογία και δυνατότητες AI, σύμφωνα με νέα έρευνα της EY-Parthenon

Η νέα εποχή της ΕΥΡΩΠΗ Holdings

Αποτέλεσμα της στρατηγικής απόφασης της εταιρείας να επενδύσει σε εξαγορές και συνεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

Νέες ασφαλιστικές συμφωνίες, ο τροχός της τύχης γυρνά

Ο Ανασφάλιστος βλέπει έντονο αναβρασμό, με συζητήσεις και ψιθύρους, σε ασφαλιστικές και διαμεσολάβηση

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Κ. Κουτσόπουλος: Καταπολέμηση απάτης και εξοικονόμηση πόρων με την πλατφόρμα CoReact

Μια ΑΙ λύση σχεδιασμένη με γνώμονα τις ανάγκες των ασφαλιστικών εταιρειών παρουσίασε ο CPO της Covariance στο #inco26

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Θ. Κουλουτμπάνης: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

Με επιστολή-ανακοίνωση η παράταξη «Ισχυροί Επαγγελματίες» με επικεφαλής τον Θάνο Κουλουτμπάνη εκφράζει την έντονη διαφωνία της

Ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας προς την ασφαλιστική αγορά από τον όμιλο GMM

Ο κ. Ηλίας Γεωργουλέας, Ιδρυτής Ομίλου Global Money Managers Ltd, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA, παρουσίασε στους συμμετέχοντες πώς οι ασφάλειες και τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να συνεργαστούν