back to top
19.4 C
Athens
Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026

TEA-ΕΑΠΑΕ : Oι άγνωστες πτυχές μίας γνωστής κόντρας

του Νίκου Σακελλαρίου

Δημοσιεύματα εκατέρωθεν έχουν προβληματίσει τους εργαζόμενους και συνταξιούχους των ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος σχετικά με το μέλλον του Επικουρικού τους Ταμείου. Ενός Ταμείου που ιδρύθηκε το 1942 (μέσα στην Κατοχή) και μετασχηματίστηκε το 2013 προσπαθώντας να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και κυρίως να ΜΗΝ  ΣΥΓΧΩΝΕΥΘΕΙ στα ενιαία Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης.  Η κόντρα των εργοδοτών (ΕΑΕΕ) και εργαζομένων (ΟΑΣΕ) ουσιαστικά δείχνει ότι οι μεν βλέπουν το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ως λειτουργικό κόστος (εργοδότες) ή δε εργαζόμενοι (ΟΑΣΕ)  ως κοινωνικό και επαγγελματικό κεκτημένο.  Οι εργοδότες επικαλούνται το γεγονός ότι είναι Επαγγελματικό Ταμείο , οι εργαζόμενοι ότι είναι Επικουρικό Ταμείο  συνεπώς διέπεται από  το Εργατικό Δίκαιο. Θεσμικά οι μεν βασίζονται στον Νόμο Κουτρουμάνη , οι δε στο Νόμο Βρούτση.  Το επιχείρημα των εργοδοτών (ΕΑΕΕ)  είναι ότι από την στιγμή που είναι επαγγελματικό ταμείο θα πρέπει να ακολουθεί τους πρόσφατους κανόνες που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση.  Το επιχείρημα των εργαζομένων (ΟΑΣΑ)  είναι ότι δεν μπορούν οι εργοδότες (ασφαλιστικές εταιρείες) να παραβιάζουν συμφωνίες (2013) προσαρμόζοντας τες στις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες.   Οι  ασφαλιστικές με τη σειρά τους θεωρούν  εξωπραγματικό το λειτουργικό κόστος που δημιουργούν οι εισφορές αυτές  ενώ οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι η  κερδοφορία που παρουσιάζουν εν μέσω κρίσης οι περισσότερες  εταιρείες μπορούν να καλύψουν τις όποιες αυξήσεις στις εισφορές.  Σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των δύο πλευρών στο Δ.Σ  οι εργοδότες ζητούν ισορροπία στην εκπροσώπηση και οι εργαζόμενοι ζητούν την τήρηση της συμφωνίας του 2013.  Σε ότι αφορά τις επενδύσεις , οι εργοδότες θέλουν να έχουν λόγο στην επιλογή των επενδύσεων και σε ότι αφορά τους εργαζομένους θεωρούν ότι τηρούνται όλες οι δικλείδες φερεγγυότητας (με επιτροπή 4 διαχειριστών  κεφαλαίων) και αποδοτικότητας κεφαλαίων. Όποια πλευρά να διαλέξει κάποιος , βρίσκει δίκαια αιτήματα.  Έτσι δεν γίνεται σ’ όλες τις κόντρες;  Το καλύτερο είναι να γίνει μία έντιμη προσέγγιση των δύο πλευρών. Κάτι πρέπει κάθε πλευρά να υπερασπιστεί και κάτι ν’  αφήσει.  Ας το πράξουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις  στους τομείς που κάθε πλευρά μπορεί να ανεχθεί.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Ε. Παπασπυροπούλου στα #grmf26: Η πραγματική ουσία της ασφάλισης είναι η διαχείριση του κινδύνου

Μαζί με τους νέους κινδύνους όμως εξελίσσεται και το ίδιο το risk management. Το ζητούμενο λοιπόν με μία λέξη είναι η ανθεκτικότητα.

Αντιπυρική περίοδος έως 31 Οκτωβρίου – Η ΕΑΕΕ υπενθυμίζει τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Υπενθυμίζεται ότι η κλήση στο 112 μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και χωρίς σύνδεση στο δίκτυο του παρόχου

Νέος τόκος υπερημερίας 9,90% από 16 Σεπτεμβρίου

Σε εγκύκλιό της η ΕΑΕΕ κοινοποιεί προς ενημέρωση των μελών της τον Πίνακα Εξωτραπεζικών Επιτοκίων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

ΛΕΞΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – REINSURANCE: Η «ασφάλιση» της ασφαλιστικής

Ένα εργοστάσιο αξίας 300 εκατ. ευρώ, μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα ή ένα χαρτοφυλάκιο με χιλιάδες ακίνητα μπορεί να είναι ασφαλισμένο

Λεξικό Ασφαλιστικής Αγοράς: Το Insurance World εξηγεί την ασφαλιστική αγορά, λέξη προς λέξη!

Το Insurance World παρουσιάζει μια νέα σειρά 10 διαδοχικών άρθρων που αποκωδικοποιεί τη γλώσσα της ασφαλιστικής αγοράς και εξηγεί

Κατερίνα Σέιχ αλ Μπασάτενα, Hellas Direct: «Στις αποζημιώσεις η τεχνολογία επιταχύνει, αλλά ο άνθρωπος παραμένει αναντικατάστατος»

Η ασφάλιση δοκιμάζεται πραγματικά τη στιγμή της ζημιάς. Όταν ένα ατύχημα συμβαίνει, όταν ο ασφαλισμένος βρίσκεται σε πανικό και αναζητά απαντήσεις...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Εν αναμονή της απάντησης της EIOPA για τα ισόβια ασφαλιστήρια υγείας

Η ΕΑΔΕ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ζήτημα τίθεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένει την απάντηση της EIOPA

Ετήσιο ταξίδι συνεργατών της Brokers Union στη Πολωνία 

Η Brokers Union πραγματοποίησε το ετήσιο ταξίδι συνεργατών της από τις 18 έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία

Νέο ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρόληψης, Αποτροπής και Αντιμετώπισης Ασφαλιστικής Απάτης

Η ασφαλιστική απάτη, είτε οργανωμένη είτε ευκαιριακή, αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά διεθνώς.

Άλλα έξι βραβεία για τη Eurolife FFH και τη δέσμευσή της απέναντι στην υπογεννητικότητα και τη στήριξη της οικογένειας

Με έξι διακρίσεις συνολικά βραβεύτηκε η Eurolife FFH στα Hellenic Responsible Business Awards, για τη συνεργασία της με τη HOPEgenesis

Δημογραφικό και μητρότητα

Το Rise Motherhood Summit 2026 φέρνει στο επίκεντρο τη στήριξη της μητρότητας ως κρίσιμο μέρος της συζήτησης για το δημογραφικό μέλλον της Ελλάδας.