back to top
32.8 C
Athens
Παρασκευή 26 Ιουνίου 2026

EIOPA: Το 75% των εταιρειών της ασφαλιστικής αγοράς στο φετινό stress test

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τo φετινό stress test στις ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «αυτή η τακτική άσκηση αποσκοπεί στον εντοπισμό των ευάλωτων σημείων των ασφαλιστικών και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως τεστ στο οποίο κάποιος περνά ή “κόβεται”. Τα stress tests είναι σχεδιασμένα ώστε να αξιολογήσουν τις αντοχές του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε έντονα αρνητικές εξελίξεις στην αγορά, στη βάση ενός αναλυτικού πλαισίου. Επιπροσθέτως, το τεστ εξετάζει τη δυνητική αύξηση του συστημικού κινδύνου σε συνθήκες πίεσης».

- Advertisement -

Το φετινό τεστ εστιάζεται σε δυο μείζονες κινδύνους:

-Πρώτον, το περιβάλλον χαμηλών-αρνητικών επιτοκίων επί μακρόν

- Advertisement -

-Δεύτερον, το λεγόμενο «διπλό πλήγμα» (double hit), δηλαδή ένα αρνητικό σοκ στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού σε συνδυασμό με χαμηλό επιτόκιο risk free.

Η άσκηση αφορά τις μακροπρόθεσμες δραστηριότητες των ασφαλιστικών εταιρειών και προκειμένου να συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα και περισσότερες μικρομεσαίες εταιρείες, ο στόχος για το ποσοστό συμμετοχής αυξήθηκε από 50% το 2014 στο 75% φέτος για την ασφαλιστική αγορά κάθε χώρας. Για να περιορίσει το βάρος στον κλάδο, η EIOPA παράλληλα με τα stress tests θα συγκεντρώσει  και στοιχεία για τα ίδια κεφάλαια και τις μακροπρόθεσμες εγγυήσεις (Long Term Guarantees-LTG) βάσει της οδηγίας Solvency IΙ. Η συλλογή των πληροφοριών αυτών προβλέπεται από το Αρθρο 77f της Solvency II και δεν συνδέεται με το τεστ αντοχής. Η EIOPA θα δημοσιεύει σε εβδομαδιαία βάση ερωτήσεις και απαντήσεις απαντώντας σε πιθανές ερωτήσεις των εταιρειών που συμμετέχουν στο τεστ. Η προθεσμία υποβολής των αποτελεσμάτων στις εθνικές εποπτικές αρχές είναι η 15η Ιουλίου 2016. Τα αποτελέσματα των stress tests σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα δημοσιευθούν τον Δεκέμβριο του 2016 με ανώνυμο ή/και συγκεντρωτικό τρόπο.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε μέσω του τεστ ότι το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον είναι αντίξοο», σχολίασε ο πρόεδρος της EIOPA Gabriel Bernardino. «Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποτελέσματα θα μας δώσουν μια “εικόνα υψηλής ανάλυσης” για τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο και τα πιο ευάλωτα σημεία του. Πρέπει να δούμε τα θέματα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από εποπτικής πλευράς και να δράσουμε προληπτικά έναντι της δυνητικής συσσώρευσης συστημικών κινδύνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επομένως, η άσκηση δεν θα επικεντρωθεί στο ποια εταιρεία πληροί ή όχι τις ελάχιστες προδιαγραφές κεφαλαιακής επάρκειας μετά τα σοκ, αλλά στις επιπτώσεις των σεναρίων αυτών στη χρηματοοικονομική σταθερότητα», κατέληξε ο κ. Bernardino.

Σχετικές δημοσιεύσεις

P. Hiekelma στο Ocin26: Στρατηγική η δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών

H Πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema στάθηκε στη σημασία της θεσμικής αξιοπιστίας και της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στην Αθήνα η Πρόεδρος της EIOPA P. Hielkema – Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ΤΝ και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Συναντήσεις με την ΥΕΚΑ Ν. Κεραμέως και την Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και με εκπροσώπους εποπτικών φορέων και εταιρειών

Όταν οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα σύνορα, οι λύσεις πρέπει να είναι συλλογικές

Σε μια Ευρώπη που βιώνει ολοένα και πιο συχνά ακραία φαινόμενα, απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Οδική Ασφάλεια – Ιστορική πρόοδος για την Ελλάδα

Ύστερα από χρόνια στασιμότητας, η χώρα μας κατέγραψε μείωση-ρεκόρ 22% στους θανάτους από τροχαία δυστυχήματα στην ετήσια έκθεση PIN

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ευτελούς αξίας ασφάλιστρα αυτοκινήτου, τι μας είπε ο Νικόλαος Μακρόπουλος

Είχε, για μία ακόμα φορά, το θάρρος ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστικής να αναφερθεί στη ριζωμένη εμπορική πολιτική των ΕΠΥ

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 6,24% ο ΕΔΑ του 2024

Δείτε την αναλυτική ανακοίνωση

Γ. Καραβίας: «Φτάνουμε εκεί που δεν πηγαίνει κανείς»

Τι δήλωσε ο ιδρυτής και CEO της Karavias κατά τη βράβευσή του στο 19th Insurance Conference – #inco26

DOTSOFT ΑΕ: Στρατηγική επένδυση για επιτάχυνση ανάπτυξης και διεθνούς παρουσίας

Τι σηματοδοτεί η απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής από το επενδυτικό κεφάλαιο Diorama Investments II RAIF

Π. Λελεδάκης: «AI Revolution & Insurance Market – Season 2»

Exclusive Closing Keynote από τον Founder & CEO του IFAAcademy στο 19th Insurance Conference – #inco26