back to top
22.1 C
Athens
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

3+1 SOS για τους (αντ)ασφαλιστές

Οι (αντ)ασφαλιστές ολοένα και περισσότερο έρχονται αντιμέτωποι με ένα ταχέως εξελισσόμενο τοπίο που διαμορφώνεται από τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των πελατών, την τεχνολογική ανάπτυξη και τον ανταγωνισμό από νέους και μη παραδοσιακούς “παίκτες”.

Σύμφωνα με στοιχεία της EY, ο κλάδος βιώνει μια στροφή από την παραδοσιακή αλυσίδα αξίας σε μια δυναμική ανταλλαγή αξίας, η οποία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη.

- Advertisement -

Η τελευταία έκθεση NextWave της EY περιγράφει πώς οι αναποτελεσματικές διαδικασίες και τα λάθη του παρελθόντος αντικαθίστανται σιγά-σιγά από νέα μοντέλα που χαρακτηρίζονται από την άμεση (δια)σύνδεση, τα data σε πραγματικό χρόνο και νέες υπηρεσίες, όπως η πρόληψη κινδύνων.

Tα θεμέλια που δημιούργησαν πολλές ασφαλιστικές εταιρείες με την αυτοματοποίηση των βασικών εργασιών μετά την πανδημία μπορούν τώρα να αναπτυχθούν με ικανότητες που βασίζονται στην ανάλυση και είναι απαραίτητες για τη μελλοντική ανάπτυξη.

- Advertisement -

Η EY εντοπίζει τέσσερα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι ηγέτες των εστίασης που είναι απαραίτητα για την ηγετική θέση στις εμπορικές και αντασφαλιστικές αγορές:

Καινοτομία – Η EY τονίζει ότι η καινοτομία πρέπει να καθοδηγείται από έναν σαφή σκοπό για την παροχή αξίας στον πελάτη. Ο ρόλος του ασφαλιστικού κλάδου στην προστασία από σημαντικές απειλές όπως το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, ο κλιματικός κίνδυνος και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Καθώς οι ασφαλιστές αναπτύσσουν προσαρμοσμένες πολιτικές που βασίζονται σε βαθιές γνώσεις πελατών, αυτές οι πολιτικές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία όταν ευθυγραμμίζονται με έναν σαφή σκοπό που δημιουργεί κοινωνική αξία. Η EY προτείνει ότι οι νέες και βελτιωμένες υπηρεσίες θα αντικαταστήσουν τελικά τους υπάρχοντες τύπους πολιτικής στο πλαίσιο ολιστικών προτάσεων αξίας που περιλαμβάνουν υπηρεσίες πρόληψης κινδύνων και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Συνδεσιμότητα – Σύμφωνα με την EY, η βασική ψηφιοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτιστοποίηση ολόκληρης της επιχείρησης. Για να παρέχουν υπηρεσίες που βασίζονται σε πληροφορίες και προσαρμοσμένα προϊόντα σε κλίμακα, οι ασφαλιστές χρειάζονται εξελιγμένες λύσεις front-end, εξαιρετικά αυτοματοποιημένες λειτουργίες back-office και προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης δεδομένων και ανάλυσης.

Η EY συμβουλεύει τους ασφαλιστές να επικεντρωθούν σε επενδύσεις μετασχηματισμού που παρέχουν αξία σε όλη την επιχείρηση, αντί να εφαρμόζουν απλώς λύσεις σε συγκεκριμένα σημεία.

Κοινότητα – Η EY σημειώνει ότι η συνεργασία και η συν-δημιουργία είναι το κλειδί για την προώθηση της αξίας, καθώς λίγοι ασφαλιστές μπορούν να ανταποκριθούν μόνοι τους σε όλες τις ανάγκες των πελατών, ειδικά ενόψει απειλών μεγάλης κλίμακας όπως η κλιματική αλλαγή και οι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο. Δημιουργώντας ή ενώνοντας οικοσυστήματα, οι ασφαλιστές μπορούν να αξιοποιήσουν εκτεταμένη συνδεσιμότητα και να επικεντρωθούν σε ρόλους που ευθυγραμμίζονται με τα βασικά τους πλεονεκτήματα.

Η EY προτείνει οι ασφαλιστές να σχεδιάσουν οικοσυστήματα γύρω από διαφορετικές ανάγκες των πελατών, να αναπτύξουν προηγμένες αρχιτεκτονικές πληροφορικής για ασφαλή κοινή χρήση δεδομένων και να χρησιμοποιήσουν το outsourcing για να βελτιώσουν τις εργασίες, ανάλογα με τη ζήτηση.

Ταλέντο – Παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις, η EY υπογραμμίζει τη σημασία της τοποθέτησης των ανθρώπων στο επίκεντρο της ασφαλιστικής επιχείρησης. Η δημιουργία μιας κουλτούρας που εκτιμά τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα είναι απαραίτητη για την προσέλκυση των σωστών ταλέντων.

Η EY συνιστά στους ασφαλιστές να αναζητούν τη διαφορετικότητα σε επίπεδα στελεχών, να αγκαλιάζουν την ηγεσία που συνδέει την εργασία με έναν ευρύτερο σκοπό και να δημιουργούν προτάσεις αξίας για τους εργαζόμενους.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Δείτε ποιοι και πως δουλεύουν οι Ελβετοί Ασφαλιστές

Ποιοι είναι αυτοί που διανέμουν τα ασφαλιστικά προϊόντα και γιατί οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις βρίσκονται στα πανεπιστήμια

Πίνακες επιτυχόντων των εξετάσεων πιστοποίησης ασφαλιστών στην Αθήνα

Δείτε τους Πίνακες επιτυχόντων των εξετάσεων πιστοποίησης επαγγελματικών γνώσεων για τη δραστηριότητα

Οι Πολωνοί (αντ)ασφαλιστές ψάχνουν για συνεργασίες

Το μεγάλο αυτό έργο ανασυγκρότησης της Πολωνίας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βάζει στο τιμόνι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης την Πολωνία ενώ δρομολογεί θετικές εξελίξεις στην (αντ)ασφαλιστική αγορά

Γράφοντας Ασφάλειες με το χέρι στην σκανδάλη

Με το χέρι πατημένο στην σκανδάλη  όπλου γίνεται δουλειά ; Και, όμως τα τελευταία χρόνια ένας αρκετά σεβαστός αριθμός ασφαλιστών κυκλοφορεί με το χέρι στην...

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ν. Γαβριήλης: Καθοριστικός ο ρόλος του μεσίτη στην ασφάλιση ΜμΕ

Ερωτώμενος, ο κος Γαβριήλης για το πώς οι επιχειρήσεις με υψηλό κίνδυνο θα μπορέσουν να ασφαλιστούν, απαντά ότι θα ......

Γ. Στουρνάρας στο 6ο Συνέδριο Επαγγελματικής Άσφαλισης: Να αναπτυχθεί ο θεσμός των ΤΕΑ

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, τοποθετήθηκε στο κορυφαίο συνέδριο...

Ν. Κεραμέως στο Ocin25: Η επαγγελματική ασφάλιση είναι κρίσιμη και απαραίτητη

Χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Κεραμέως, Εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κ. Αλφιέρης:  Οι δύο κύριοι στόχοι του ΣΕΜΑ, τι συζητείται με MGA και Coverholders

Δύο κύριους στόχους θέτει για τον ΣΕΜΑ ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Athens Insurance Brokers Κωστής Ι. Αλφιέρης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα στο IW.gr

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

O N. Mακρόπουλος “παρών” και στην επόμενη ημέρα της Ευρώπη Holdings

Στον κ. Νίκο Μακρόπουλο, ιστορικό στέλεχος της αγοράς και ιδρυτή Ευρώπη Ασφαλιστικής, πέρασαν 29.143.050

H EΑΔΕ για την αλλαγή διαδικασίας αποζημίωσης ασφαλιστηρίων του χαρτοφυλακίου LEGACY της Εθνικής Ασφαλιστικής

Τον προβληματισμό της εκφράζει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, σχετικά με την αλλαγή

Πόσο μετράνε οι ασφαλιστικές έξω;

Πότε οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις θα σηκώσουν το ανάστημα τους για να αποκατασταθεί η εμπιστοσυνη των ασφαλισμένων ;

Η αδυναμία προσαρμογής στις νέες τάσεις μπορεί να μας κάνει λιγότερο ελκυστικούς

Στόχος μας είναι να δώσουμε στο σύνολο της αγοράς την εικόνα με την οποία ο κλάδος βαίνει, σταδιακά, ολοένα και πιο κοντά στην αναγκαία ψηφιοποίησή του