back to top
24.9 C
Athens
Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026

Επίθεση Sounion: Ποια κοινοπραξία καλύπτει το πλοίο και πόσο θα μπορούσε να κοστίσει μια διαρροή;

Η πρόσφατη επίθεση στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο suezmax “Sounion” από Χούθι ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης θα μπορούσε να έχει πολλαπλό αντίκτυπο (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κ.α). Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου.

Για τον κόσμο της ασφάλισης το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα από το φλεγόμενο πλοίο θα μπορούσε να φέρει το σχήμα που καλύπτει το συγκεκριμένο πλοίο αντιμέτωπο με αξιώσεις 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απώλεια ποσότητας πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο θα οδηγούσε σε μια από τις χειρότερες διαρροές στον κόσμο.

- Advertisement -

Το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 163.759 dwt (κατασκευής 2006) μετέφερε 150.000 τόνους, ή 922.000 βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την Kpler.

Το Sounion έχει συμβόλαιο κάλυψης πολεμικών κινδύνων από την κοινοπραξία Keel της Βρετανίας, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Επιπλέον έχει συμβόλαιο προστασίας και κάλυψης αποζημίωσης από τη Gard από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων σκαφών της νορβηγικής ασφαλιστικής εταιρείας. Οι περισσότερες καλύψεις κύτους και μηχανημάτων και P&I αποκλείουν απώλειες που προκαλούνται από πόλεμο ή τρομοκρατία. Σε περίπτωση συνολικής απώλειας, η Keel θα αντιμετώπιζε μια πιθανή απαίτηση ύψους 86 εκατομμυρίων δολαρίων, που καλύπτει την ασφαλισμένη αξία του σκάφους. Εκπρόσωπος της Keel αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

- Advertisement -

Οι επόμενες πιθανές αξιώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να βαρύνουν τους αντασφαλιστές του 12μελούς International Group του P&I Clubs. Οποιοδήποτε περαιτέρω κόστος είναι απίθανο να βαρύνει τον πλοιοκτήτη ή τους ασφαλιστές, λόγω των συμφωνιών για περιορισμό ευθύνης που έχουν υπογραφεί από τις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με ειδικούς. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Υεμένη είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση αστικής ευθύνης του 1992 που περιορίζει τις ζημιές οι οποίες προκύπτουν από μια πράξη πολέμου ή εχθροπραξίας. Η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν δεν είναι μεταξύ των υπογραφόντων, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παράκτια κράτη που έχουν εγγραφεί στα Διεθνή Ταμεία Αποζημίωσης Ρύπανσης από Πετρέλαιο —ένας φορέας που χρηματοδοτείται από εισφορές στους παγκόσμιους εισαγωγείς πετρελαίου— μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση για ζημιές από πετρελαϊκή ρύπανση. Ωστόσο, το ταμείο δεν θα πληρώσει μετά από τρομοκρατικές ενέργειες και η εντολή του δεν θα επεκταθεί στην περίπτωση του “Sounion”,ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από το tradewinds

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Εθνική Ασφαλιστική: Διπλές αποζημιώσεις και διπλοί μισθοί σε γραμματείς

Θετική εξέλιξη ύστερα από διαπραγματεύσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων με τη Διοίκηση

Συνάντηση ΙΣΑ με την ΕΑΕΕ – Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η συνεργασία με τις ασφαλιστικές

Επιδίωξη του Συλλόγου, η διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας, προς όφελος τόσο των ιατρών όσο και των ασφαλισμένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Interasco: Ασφαλιστική κάλυψη για φοιτητές Erasmus με ολοκληρωμένη προστασία στο εξωτερικό

Η Interasco παρουσιάζει ένα εξειδικευμένο ασφαλιστικό πρόγραμμα για φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus

Νέα εφαρμογή για προσλήψεις έως 2 ημερών από την “ΕΡΓΑΝΗ”

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα εφαρμογή «Ergani app» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για έξυπνες συσκευές, μέσω της οποίας

Ο εκλογικός κίνδυνος κρατικών ομολόγων, γιατί η Ελλάδα εξαιρέθηκε από την Allianz-Trade

Ενόψει των εκλογών στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία το 2027, ο πολιτικός κίνδυνος για τις Ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων είναι πολύ υψηλός

Η Εθνική Ασφαλιστική και η Microsoft διοργανώνουν το 1ο AI Insurance Hackathon στην Ελλάδα

Μια νέα πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο της ασφαλιστικής καινοτομίας αναλαμβάνει η Εθνική Ασφαλιστική

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Τρ. Λυσιμάχου στο IW: To Bancassurance προχωρά ακάθεκτα και οι ασφαλιστικές συμβάλλουν στην ανάπτυξή του

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Νέα έδρα για την EUROINS Ελλάδας στο Σύνταγμα 

Σε νέα, σύγχρονα γραφεία μεταφέρεται η έδρα της EUROINS Ελλάδας, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στη συνεχή εξέλιξη της εταιρείας και στη στρατηγική της

Η Allianz στο insurancemarket – Online σύγκριση και αγορά ασφάλισης αυτοκινήτου

Νέα συνεργασία στον χώρο της ψηφιακής ασφάλισης ανακοίνωσε το insurancemarket, εντάσσοντας στην πλατφόρμα του τα προγράμματα ασφάλισης αυτοκινήτου της Allianz.

Allianz Greece: Έκπτωση 10% και ενισχυμένη προστασία με το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου My Motor Complete

Η Allianz Greece παρουσιάζει το πρόγραμμα ασφάλισης αυτοκινήτου My Motor Complete, το οποίο συνδυάζει ολοκληρωμένες καλύψεις με προνομιακή έκπτωση

Η Carglass® στήριξε ως χορηγός το Paros Beach Hoops powered by FlexCar

Η Carglass® συμμετείχε ως χορηγός στο Paros Beach Hoops powered by FlexCar, τη νέα αθλητική διοργάνωση beach basketball