back to top
33.9 C
Athens
Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026

Επίθεση Sounion: Ποια κοινοπραξία καλύπτει το πλοίο και πόσο θα μπορούσε να κοστίσει μια διαρροή;

Η πρόσφατη επίθεση στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο suezmax “Sounion” από Χούθι ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης θα μπορούσε να έχει πολλαπλό αντίκτυπο (περιβαλλοντικό, οικονομικό, κ.α). Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, διπλωματική αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ ανέφερε ότι οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου.

Για τον κόσμο της ασφάλισης το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας μεγάλης πετρελαιοκηλίδας στην Ερυθρά Θάλασσα από το φλεγόμενο πλοίο θα μπορούσε να φέρει το σχήμα που καλύπτει το συγκεκριμένο πλοίο αντιμέτωπο με αξιώσεις 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Η απώλεια ποσότητας πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο θα οδηγούσε σε μια από τις χειρότερες διαρροές στον κόσμο.

- Advertisement -

Το δεξαμενόπλοιο χωρητικότητας 163.759 dwt (κατασκευής 2006) μετέφερε 150.000 τόνους, ή 922.000 βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου, σύμφωνα με την Kpler.

Το Sounion έχει συμβόλαιο κάλυψης πολεμικών κινδύνων από την κοινοπραξία Keel της Βρετανίας, σύμφωνα με πηγές του κλάδου. Επιπλέον έχει συμβόλαιο προστασίας και κάλυψης αποζημίωσης από τη Gard από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων σκαφών της νορβηγικής ασφαλιστικής εταιρείας. Οι περισσότερες καλύψεις κύτους και μηχανημάτων και P&I αποκλείουν απώλειες που προκαλούνται από πόλεμο ή τρομοκρατία. Σε περίπτωση συνολικής απώλειας, η Keel θα αντιμετώπιζε μια πιθανή απαίτηση ύψους 86 εκατομμυρίων δολαρίων, που καλύπτει την ασφαλισμένη αξία του σκάφους. Εκπρόσωπος της Keel αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

- Advertisement -

Οι επόμενες πιθανές αξιώσεις ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να βαρύνουν τους αντασφαλιστές του 12μελούς International Group του P&I Clubs. Οποιοδήποτε περαιτέρω κόστος είναι απίθανο να βαρύνει τον πλοιοκτήτη ή τους ασφαλιστές, λόγω των συμφωνιών για περιορισμό ευθύνης που έχουν υπογραφεί από τις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με ειδικούς. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Υεμένη είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση αστικής ευθύνης του 1992 που περιορίζει τις ζημιές οι οποίες προκύπτουν από μια πράξη πολέμου ή εχθροπραξίας. Η Ερυθραία, η Σομαλία και το Σουδάν δεν είναι μεταξύ των υπογραφόντων, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παράκτια κράτη που έχουν εγγραφεί στα Διεθνή Ταμεία Αποζημίωσης Ρύπανσης από Πετρέλαιο —ένας φορέας που χρηματοδοτείται από εισφορές στους παγκόσμιους εισαγωγείς πετρελαίου— μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αποζημίωση για ζημιές από πετρελαϊκή ρύπανση. Ωστόσο, το ταμείο δεν θα πληρώσει μετά από τρομοκρατικές ενέργειες και η εντολή του δεν θα επεκταθεί στην περίπτωση του “Sounion”,ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Με πληροφορίες από το tradewinds

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μια έκπληξη από την Aon στην Ύδρα

Δυο λόγια από τον CEO της Αon έφτασαν για να μας προϊδεάσουν περί των όσων θα ακούσουμε σήμερα στο συνέδριο

26th Insurance & Reinsurance Meeting: Ξεκινά σήμερα με εκδηλώσεις των Aon και Eurolife FFH

Ένας θεσμός συνυφασμένος με το νησί της Ύδρας – Το πρόγραμμα των συζητήσεων και των networking events

Εθνική Ασφαλιστική: Διπλές αποζημιώσεις και διπλοί μισθοί σε γραμματείς

Θετική εξέλιξη ύστερα από διαπραγματεύσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων με τη Διοίκηση

Συνάντηση ΙΣΑ με την ΕΑΕΕ – Στο επίκεντρο οι αποζημιώσεις και η συνεργασία με τις ασφαλιστικές

Επιδίωξη του Συλλόγου, η διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού πλαισίου συνεργασίας, προς όφελος τόσο των ιατρών όσο και των ασφαλισμένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Ρουμανία: Anytime και BRD απλοποιούν την online ασφάλιση αυτοκινήτου

Ενσωματώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση Anytime MTPL στην εφαρμογή για κινητά YOU BRD

Αυτό είναι το νέο Λογότυπο του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης

Το Γραφείο Διεθνούς Ασφάλισης σύντομα συμπληρώνει 40 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό έχει συμβάλει στην εξυπηρέτηση και αποζημίωση χιλιάδων πολιτών

Συνάντηση εργασίας με την Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Βορείου Τομέα Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας, κα Μιλένα Αποστολάκη

Από την ΕΑΔΕ, παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης κος Κωνσταντίνος Ρούσσης καθώς και τα Μέλη κ.κ. Γιώργος Χατζηγεωργάκης και Χάρης Αλεξόπουλος.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Δρ. Χ. Νούνης στη Βουλή: Το νομοσχέδιο ενισχύει το θεσμικό πλαίσιο του 2ου Πυλώνα Ασφάλισης

Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα συνεχίσει να συμβάλλει με τεκμηριωμένες προτάσεις και εποικοδομητικό διάλογο στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου

Νέο επεισόδιο «Και Αν Συμβεί… Your Insurance Tribe Podcast», για το κόστος αποκατάστασης ακινήτων και την ασφαλιστική προστασία

Με καλεσμένους τον Π. Τόμπρα, Top Mentor Consultants / Properties, και την Κ. Σολομακάκη, Atlas Insurance Agents

Εναλλακτική φορολόγηση φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα

Η ΕΑΕΕ διαβιβάζει προς ενημέρωση των μελών της σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ

Ρουμανία: Anytime και BRD απλοποιούν την online ασφάλιση αυτοκινήτου

Ενσωματώνοντας την υποχρεωτική ασφάλιση Anytime MTPL στην εφαρμογή για κινητά YOU BRD

Σ. Σικοτάκη: Στρατηγική μας είναι να αναπτυχθούμε με σύνεση, σταθερά και ισορροπημένα

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Με τίτλο