back to top
32 C
Athens
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026

EIOPA προς ΕΕ: Ελέγξτε και επαληθεύστε πριν αποφασίσετε

Ελενα Ερμείδου

Η πράσινη ανάπτυξη έχει γίνει μέσο εκμετάλλευσης και χειραγώγησης πολλών θεμάτων. Για αυτές τις πρακτικές χειραγώγησης μιλά η EIOPA στην πρόσφατη μελέτη της, καταθέτοντας προτάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλών πρακτικών και του πράσινου πλυντηρίου, greenwashing

- Advertisement -

Τι προτείνει η EIOPA για την αντιμετώπιση των στρεβλών τακτικών

– Την από κοινού εποπτεία με τις Αρχές ESA

- Advertisement -

–  Ενισχυμένη εποπτεία – μέσω ασκήσεων «mystery shopping», παρακολούθησης της αγοράς, έρευνας καταναλωτών και υποστήριξης των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

–  Πρόληψη της πράσινης πλύσης εγκεφάλου από τις ασφαλιστικές

–  Ενσωμάτωση των τακτικών εποπτείας και πρόληψης στους εσωτερικούς κανονισμούς διακυβέρνησης των ασφαλιστικών.

–  Ενίσχυση των εποπτικών πόρων και της τεχνογνωσίας  με την χρήση του SupTech για την αντιμετώπιση του greenwashing.

– Αποσαφήνιση της ορολογίας για την πράσινη ανάπτυξη καθώς οι καταναλωτές δεν κατανοούν τους πολύπλοκους όρους

–  Κατηγοριοποίηση των ασφαλιστικών προϊόντα με τα βιώσιμα χαρακτηριστικά.

–  Σύναξη επενδυτικού πλαισίου που σχετίζεται με την βιωσιμότητας.

Οι Επόπτες προτρέπουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτού προβεί σε ανάπτυξη πολιτικών να έχει ελέγξει ότι προτείνει, επαληθεύοντας και τεκμηριώνοντας τις αποφάσεις της σχετικά με την μεταβολές των πλαισίων πράσινης ανάπτυξης.

Τι ζητά από την Κομισιόν

α. να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής συστήματος ταξινόμησης των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, το οποίο θα βασίζεται σε θεσμοθετημένες κατηγορίες προϊόντων ή και σε δείκτες βιωσιμότητας, προκειμένου να υποστηρίξουν τους καταναλωτές στην περιήγησή τους σε ευρεία επιλογή βιώσιμων προϊόντων.

β. Οι κατηγορίες θα πρέπει να είναι απλές, με σαφή αντικειμενικά κριτήρια ή κατώτατα όρια, ώστε να προσδιορίζεται σε ποια κατηγορία εμπίπτει το προϊόν.

γ. Ένας δείκτης βιωσιμότητας θα μπορούσε να αναφέρεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, στην κοινωνική βιωσιμότητα ή και στα δύο, εξηγώντας στους επενδυτές τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας του προϊόντος σε μορφή, για παράδειγμα, κλίμακας.

δ. Οι επιλογές για την κατηγοριοποίηση προϊόντων ή και των δεικτών βιωσιμότητας θα πρέπει να ελέγχονται προηγουμένως σε καταναλωτές μέσω κατάλληλων δοκιμών. Με τη χρήση κατηγοριών δεν θα χρειάζονται τόσο λεπτομερείς και εκτενείς γνωστοποιήσεις.

ε. Η Επιτροπή να επανεξετάσει τη συνύπαρξη των δύο παράλληλων εννοιών της «βιώσιμης επένδυσης», δηλαδή αφενός αυτής που ορίζεται ήδη στον Κανονισμό SFDR και αφετέρου αυτής που απορρέει στο πλαίσιο της ευθυγράμμισης μιας επένδυσης με τον Κανονισμό Taxonomy. Η Επιτροπή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της Ταξινομίας και να την επεκτείνει στην κοινωνική βιωσιμότητα.

στ. Οι ESAs συνιστούν στην Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των επενδυτών και επιπλέον λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη των διαφορετικών καναλιών διανομής, μέσω των οποίων διανέμονται τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

ζ. Η Επιτροπή να εξετάσει προσεκτικά, εάν θα μπορούσε να συμπεριλάβει και άλλα προϊόντα στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού SFDR, προκειμένου να διασφαλίσει εναρμονισμένες γνωστοποιήσεις τόσο για τα προϊόντα που επί του παρόντος εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του SFDR όσο και για οποιαδήποτε άλλα προϊόντα που θα μπορούσαν να εισαχθούν εκ των υστέρων στις απαιτήσεις του SFDR.

Σχετικές δημοσιεύσεις

P. Hiekelma στο Ocin26: Στρατηγική η δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών

H Πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema στάθηκε στη σημασία της θεσμικής αξιοπιστίας και της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στην Αθήνα η Πρόεδρος της EIOPA P. Hielkema – Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ΤΝ και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Συναντήσεις με την ΥΕΚΑ Ν. Κεραμέως και την Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και με εκπροσώπους εποπτικών φορέων και εταιρειών

Όταν οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα σύνορα, οι λύσεις πρέπει να είναι συλλογικές

Σε μια Ευρώπη που βιώνει ολοένα και πιο συχνά ακραία φαινόμενα, απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Allianz: Ο κόσμος στην Ευρώπη κρατά μικρό καλάθι για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις

Μεγάλη έρευνα δείχνει επίσης ότι, αν και η ευθύνη για τη συνταξιοδότηση μετατίθεται ολοένα περισσότερο στα άτομα, πολλοί δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις

Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης

Στην ενότητα με θέμα «Η νέα αξία της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης», θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωστής Αλφιέρης, Γενικός Γραμματέας Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβήτων Ελλάδος (ΕΑΔΕ) & Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ)

Ασφαλιστικοί πράκτορες: Από την πώληση, στη συμβουλευτική κινδύνου

Το 19th Insurance Conference, αποτελεί την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά

Δέκα χρόνια πριν, θυμάστε τι γράφαμε;

Ούτε κατάρρευση ούτε αναγέννηση. Η Allianz Trade εξετάζει ποιες προβλέψεις επαληθεύθηκαν και πού βρισκόμαστε σήμερα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ολοκληρωμένα πακέτα προληπτικού ελέγχου από την Παιδιατρική Κλινική του Υγεία

Για παιδιά ηλικίας 5 έως 16 ετών, με στόχο την ασφαλή συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ασφαλιστική αγορά

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΕ καταγράφει εξελίξεις και ανησυχίες, απευθύνοντας κάλεσμα συλλογικής δράσης

Ασφαλιστικές αυτοκινήτου, παραβάσεις ΚΟΚ, όροι συμβολαίων

Εφόσον έχουν συνταχθεί νέοι νόμοι για ασφαλέστερη οδήγηση, οι ασφαλιστικές δεν μπορούν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τους όρους των ασφαλιστήριων;

Property Market®: Το 1ο Οικοσύστημα Υπηρεσιών στην Ελλάδα επεκτείνεται με νέα Αντιπροσωπεία Franchise στη Χίο

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μοντέλο ενός μεσιτικού γραφείου, η propertymarket.gr συγκεντρώνει όλες τις υπηρεσίες που αφορούν τη διαχείριση ακινήτων

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση και απαγόρευση στους κάτω των 17 φέρνει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο

Γ. Κώτσηρας: Στόχος μας, να ενισχύσουμε την ασφάλεια στους δρόμους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά