Atradius: 4 συν 3 λόγοι που κρατούν τις τιμές των τροφίμων ψηλά

Ελενα Ερμείδου

Το υψηλό κόστος της ενέργειας, το κόστος μεταφοράς και εργασίας και το υψηλό κόστος τραπεζικών δανείων συντελούν στο να παραμένουν οι τιμές των τροφίμων το 2024-2025, πάνω από τα επίπεδα του 2019. Τις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες τις επιδεινώνουν τρεις ακόμα παράγοντες: το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας, Ισραήλ – Χαμάς και οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Ελ Νίνιο προκαλεί ζεστό, ξηρό κλίμα σε όλη την Ασία και την Αυστραλία, ενώ φέρνει έντονες βροχοπτώσεις στην Νότια Αμερική. Μία κακή συγκομιδή ή προβλήματα στις ροές των προμηθειών, για παράδειγμα θα προκαλέσουν νέες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων.

Προβλήματα εκ νέου και κυρίως στην διαμόρφωση των τιμών στην ενέργεια θα μπορούσαν, επίσης να προκαλέσουν οι γεωπολιτικές συνθήκες

Την ίδια στιγμή ο ανταγωνισμός στην Ευρώπη είναι μεγάλος και τα περιθώρια κέρδους χαμηλά. Οι μεγάλες, ωστόσο επιχειρήσεις λιανικής θα εξαφανίσουν τις μικρές επιχειρήσεις λόγω της δύναμης που έχουν.

Βόρεια Αμερική

Μετά από ένα έντονο ασταθές περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό, οι ενδείξεις αναφέρουν ότι η αγορά των τροφίμων και ποτών στην Βόρεια Αμερική μπορεί να επανέλθει στα κανονικά της επίπεδα, ωστόσο το φαινόμενο του Ελ Νίνιο πιθανά να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή τροφίμων στις ΗΠΑ το 2024.

Νότια Αμερική

Η Νότια Αμερική είναι κορυφαίος παγκόσμιος προμηθευτής φρούτων και λαχανικών. Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών σε γεωργικά και αλιευτικά προϊόντα.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών της Νότιας Αμερικής προβλέπεται να αναπτυχθεί 1,7% το 2024 μετά από συρρίκνωση 0,7% το 2023, ωστόσο μπορεί να υπάρξουν και εκπλήξεις το 2024 σχετικά με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τους στόχους των Κεντρικών Τραπεζών.

Ορισμένοι εξαγωγείς στη Βραζιλία έχουν ωφεληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι επιχειρήσεις παγκοσμίως στρέφονται προς εναλλακτικές αγορές. Οι διακυμάνσεις των τιμών στο αγροδιατροφικό τομέα θα εξακολουθήσουν να επηρεάζονται από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων.

Ινδία

Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων τους τελευταίους μήνες έπληξαν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ενώ το συνεχές υψηλό κόστος ενέργειας και λιπασμάτων μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συγκομιδή και να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις τιμές.

Ιαπωνία

Η βιομηχανία τροφίμων προσπαθεί να επεκτείνει τις εξαγωγές της στην Ασία. Οι ελλείψεις, ωστόσο εργατικού δυναμικού και το υψηλό κόστος για την ενέργεια και τις μεταφορές ασκούν, επίσης πίεση στους παραγωγούς τροφίμων.

Κίνα

Το κόστος παρέμεινε υψηλό, ειδικά στην ενέργεια, τις μεταφορές και την εργασία, και αυτό προκαλεί συμπίεση στα κέρδη πολλών παραγωγών, παρά την αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα λόγω ανόδου των εισοδημάτων μεσαίας τάξης.

Οι συνεχιζόμενες δε, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ ασκούν πιέσεις και γεννούν κινδύνους. Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για τη μείωση του κόστους τροφίμων και ποτών για τους καταναλωτές.

Ευρώπη

Σύμφωνα με την Atradius, η ΕΕ θα ανακάμψει ελαφρώς το 2024 χάριν της επιβράδυνσης των αυξήσεων των τιμών, τις αυξήσεις που δόθηκαν στους μισθούς, της σταθερότητα στην αγορά εργασίας και τα χαμηλότερα επιτόκια.