back to top
9.7 C
Athens
Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026

Γεφυρώνεται το ασφαλιστικό κενό προστασίας στην Ελλάδα;

της Ελενας Ερμείδου

Σε όλον τον κόσμο, στις προηγμένες οικονομίες και, στις οικονομίες που αναπτύσσονται αναζητείται ο τρόπος που θα γεφυρώσει το κενό προστασίας, μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές. Στην Ελλάδα το χάσμα είναι πολύ μεγαλύτερο των άλλων οικονομιών και, ενώ ο κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να αποζημιώσει. Οι καταστροφές παραμένουν ακάλυπτες. Ακόμα, στην Κρήτη οι αποζημιώσεις αναμένονται και άγνωστο, αν θα φτάσουν ‘σώες’, δεν έχει γίνει βήματα από την Πολιτεία και το υπουργείο κλιματικής κρίσης και προστασίας για την προστασία των πολιτών.

- Advertisement -

Καμία χώρα δεν είναι πλήρως ασφαλισμένη. Μάλιστα το κενό προστασίας ανοίγει όσο οι αντασφαλιστές αρνούνται να πάρουν κινδύνους, άλλοτε υψηλούς ή μεσαίου μεγέθους. Οι αντασφαλιστές υποχρέωσαν σε υψηλές διακρατήσεις του κύριους ασφαλιστές το 2022 και 2023 για να γράψουν κέρδη και αυτό συνεχίστηκε, όπως ανακοίνωσε σε μελέτη της η Moody’s και στις ανανεώσεις των συμβάσεων αρχές του 2024.

Από την άλλη οι κυβερνήσεις, όπως στην Ελλάδα δεν συνεργάζονται στο θέμα αυτό με (αντ)ασφαλιστές για να βρεθεί μία βασική φόρμουλα. Στην Ελλάδα το αρμόδιο κατά τας γραφάς υπουργείο κλιματικής κρίσης και προστασίας δεν έχει κάνει τίποτα που να διασφαλίζει την πραγματική προστασία των πολιτών απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Το υπουργείο οικονομικών και ανάπτυξης, το ίδιο. Επίσης οι εξαγγελίες για την υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων (αν και οι επιχειρήσεις που κάνουν τζίρους πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ είναι ασφαλισμένες), έμειναν στα λόγια. Και … έχουν μείνει στα λόγια όλες οι σοβαρές ανακοινώσεις προστασίας και ασφάλισης των πολιτών στην Ελλάδα.

- Advertisement -

Ανενημέρωτοι πραγματικά οι αγρότες

Οι αγρότες είναι ανενημέρωτοι και απαιτούν σήμερα έργα που αν γίνουν θα επαναληφθούν οι ζημιές. Δέχονται υποσχέσεις χωρίς να γνωρίζουν το ρόλο των φορέων, μεταξύ αυτών και της ασφάλισης των. Την ίδια στιγμή οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν.

Έρευνα της Διανεόσις που δημοσιεύτηκε χτες αναδεικνύει μια συστηματική ανοδική τάση στη θερμοκρασία στην Αθήνα, η οποία αποδίδεται στην αστικοποίηση και στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, η διαφορά της μέσης μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας την τελευταία δεκαετία (2011-2020) από την αντίστοιχη για τη δεκαετία 1971-1980 είναι 1,6 οC που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,32 οC ανά δεκαετία, ενώ η διαφορά για τη μέση ελάχιστη θερμοκρασία είναι 1,13 οC που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,23 οC ανά δεκαετία.

Αλλαγές στις συνθήκες της θερμοκρασίας υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα.

Θα γεφυρωθεί το κενό;

Μία ακόμα προσπάθεια καταβάλλει η ΕΑΕΕ στην ετήσια ανοικτή Γενική Συνέλευση της την Πέμπτη στις 29 Φεβρουαρίου 2024 και, τελευταία ημέρα το μήνα με στόχο να ενημερώσει για το κενό προστασίας στην Ελλάδα και να γεφυρώσει το χάσμα.  Πόσα από αυτά που θα ακουστούν θα εφαρμόσει η Πολιτεία στην πράξη, πέραν των χειροκροτημάτων;.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026

Νέο πρόγραμμα ασφάλισης επιχειρήσεων από την Groupama Ασφαλιστική: Expert Nature Protect

Διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις διαθέτουν όλες τις υποχρεωτικές καλύψεις, το πρόγραμμα προστατεύει την επιχειρηματική συνέχεια και τις επενδύσεις τους

Η ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική υπενθυμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης ασφάλισης περιουσίας

Στόχος των προγραμμάτων της, η άμεση αποκατάσταση ζημιών και η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας σε κρίσιμες στιγμές

ΟΑΣΕ: Ενημέρωση για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ

Όλες οι ασφαλιστικές καλούνται να εφαρμόσουν στο σύνολο των υπαλλήλων την από 8.7.2025 ΣΣΕ που είχε συνυπογράψει η Ομοσπονδία με την ΕΑΕΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Από την αποζημίωση στην πρόληψη: η πιο βαθιά αλλαγή στην ιδιωτική ασφάλιση

Ένα σύστημα που απλώς αποζημιώνει, χωρίς να παρεμβαίνει προληπτικά, γίνεται σταδιακά μη βιώσιμο

Πώς να διαλέξετε σωστή ασφάλεια αυτοκινήτου: Συγκριτικός οδηγός και συμβουλές

Η επιλογή της σωστής ασφάλισης είναι τελικά θέμα γνώσης και προτεραιοτήτων – όχι μόνο τιμής

Ξεκαθαρίζει(;) τι είναι νόμιμο και τι έκνομο στην ασφαλιστική αγορά

Οι ανησυχίες αυξάνονται, τονίζουν κύκλοι της αγοράς, χωρίς να έχει βρεθεί η χρυσή τομή

«Πόλεμος» στα ασφάλιστρα υγείας: Οι αυξήσεις που φέρνουν αναταραχή στην αγορά

Nοσοκομεία και κλινικές συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους, ασκώντας επιπλέον πίεση στις ασφαλιστικές και, τελικά, στους πολίτες

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι– ήρθαν σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026