back to top
24.6 C
Athens
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026

Νικόλαος Δ. Φίλιππας: Στόχος μας, να αναβιώσουμε την έννοια της αποταμίευσης

Οι άριστες εταιρείες και πρακτικές στον κλάδο της λογιστικής και της οικονομικής διοίκησης βρέθηκαν την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, στο επίκεντρο της λαμπερής Τελετής Απονομής των Greek Accounting & Finance Awards 2023 powered by PROSVASIS & IMPACT, την οποία διοργάνωσε η ethosEVENTS. Το “παρών” στην λαμπερή Τελετή έδωσε ο κ. Νικόλαος Δ. Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων – Πρόεδρος και Ιδρυτής του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Με μια ενδιαφέρουσα αναφορά ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Φίλιππας, ενημερώνοντας ότι τo σύνολο του τζόγου ξεπέρασε τα 36 δις ευρώ, και η Ελλάδα είναι η 10η χώρα στον ηλεκτρονικό τζόγο παγκοσμίως. Το 2017 αυτό το νούμερο ανερχόταν στα 11 δις.

- Advertisement -

Ο κ. Φίλιππας τόνισε ακόμη πως “Παγκοσμίως το χρέος έχει φθάσει στα 307 τρις δολάρια. Η σχέση του παγκόσμιου ΑΕΠ με το δημόσιο χρέος είναι στο 92%. Στις ΗΠΑ μόνο, το χρέος αγγίζει τα 34 τρις δολάρια. Το σύστημα είναι ευάλωτο, έχουμε χρέος να προστατεύσουμε πολίτες και πελάτες όσον αφορά στο θέμα του υπερβολικού δανεισμού”.

Στο μέτωπο της αποταμίευσης στόχος του Ινστιτούτου είναι να “αναβιώσουμε την έννοια της αποταμίευσης.Η Ελλάδα έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα, η κατανάλωση έχει το 92% του ΑΕΠ. Το δε ποσοστό της καθαρής αποταμίευσης επί 20 χρόνια στη χώρα μας είναι μηδενικό, άρα το καθαρό εισόδημα, επί 20 χρόνια φαίνεται να είναι αρνητικό. Όπως όλα δείχνουν, αντί της αποταμίευσης οι Έλληνες έχουμε ως προτεραιότητα την κατανάλωση που από ψυχολογικής άποψης είναι κατανοητό. Από την αλλη, τα οφέλη της αποταμίευσης ή της ασφάλισης θέλουν χρόνο”.

- Advertisement -

Στη συνέχεια της παρέμβασής του, ο κ. Φίλιππας παρουσίασε ενδιαφέροντα νούμερα και στοιχεία για την Ελληνική οικονομία: το δημόσιο χρέος σύμφωνα με σχετικό διάγραμμα αγγίζει τα 403 δις, η αποταμίευση είναι πολύ χαμηλή ενώ τα ενεργητικό των ΤΕΑ είναι περίπου 1% του ΑΕΠ, όταν στην Ολλανδία είναι 209 % του ΑΕΠ, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Το πιο σημαντικό ζήτημα σήμερα παγκοσμίως είναι το χρηματοοικονομικό στρες, δηλαδή οι πολίτες σε χώρες όπως Αμερική, ο Καναδάς, η Βρετανία, το στρες των πολιτών εκεί “χτυπάει κόκκινο”. Οι χώρες της Δύσης, είναι πάρα πολύ δανεισμένες. Το υπερβολικό χρέος είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Αντίθετα, αν είχαμε χρήματα αποταμιευμένα, όλα θα ήταν διαφορετικά.”

ΦΩΤΟ: ©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο μύθος του «ενός καφέ την ημέρα»: Γιατί η οικονομική ανεξαρτησία χτίζεται με στρατηγική, όχι με στερήσεις

Ο σωστός Financial Planner δεν κάθεται απέναντί σας για να κάνει τον αυστηρό λογιστή των μικροεξόδων σας

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Η Ατλαντική Ένωση ονομαστικός χορηγός της Auto Athina 2026

Στην Auto Athina 2026, τη μεγάλη έκθεση αυτοκινήτου που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 11 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea

Ε.Ε.Α.-Πάντειο: 5 εξειδικευμένα διαδικτυακά σεμινάρια – 1o webinar: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στη Διοίκηση και στην Εκπαίδευση: Εργαλεία και Τεχνικές» | Πέμπτη 1/10

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σταθερά προσηλωμένο στη συνεχή επιμόρφωση και την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων

Ο πιστωτικός κίνδυνος για τις επιχειρήσεις του κλάδου παραμένει υψηλός στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Μετά από έναν ρυθμό αύξησης  κατά 1,4% το 2025, ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατασκευών προβλέπεται ότι μειωθεί το 2026

INTERLIFE: Θετικό Πρόσημο στα Οικονομικά Μεγέθη του Α’ Εξαμήνου 2026

Κερδοφορία, αύξηση Παραγωγής Ασφαλίστρων, Ενεργητικού, Επενδύσεων και Αποθεμάτων καθώς και υψηλοί Δείκτες Φερεγγυότητας χαρακτηρίζουν τα Αποτελέσματα του Α’ Εξαμήνου 2026 της INTERLIFE.

Medifirst: Κατ’ οίκον αιμοληψία για μεγαλύτερη ευκολία και εξοικονόμηση χρόνου

Μια υπηρεσία που απαντά στις ανάγκες όσων δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή επιθυμούν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες εξετάσεις τους