back to top
17.4 C
Athens
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

Η ανασφάλιστη Ελλάδα και οι πολυλωγίες για την ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Εχω γράψει στο IW πολλά editorials για τις ζημιές περιουσίας από φυσικές καταστροφές και την αδιαφορά της Πολιτείας. Η Ελλάδα είναι ανασφάλιστη και για χρόνια βουλιάζει στις πολυλωγίες των πολιτικών κομμάτων και τις εικονικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα η μισή Ελλάδα είναι καμένη και άλλη μισή κάτω από το χώμα και τις λάσπες.

- Advertisement -

Ποτάμια πλημμύρισαν, γέφυρες έσπασαν, η θάλασσα στον Πήλιο έγινε χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της βροχής, σπίτια και επιχειρήσεις βούλιαξαν, τα μεγάλα ποτάμια ξεχύλισαν, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν. Η μισή με την άλλη μισή Ελλάδα δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Οι συγκυρίες ήταν πολύ κακές γιατί συνέπασαν με την διοργάνωση της ΔΕΘ.

Ολα αυτά συνεπάγονται ζημιές δισεκατομμυρίων από μεγάλες καταστροφές στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, τις μεταφορές. Τα δισεκατομμύρια αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι άκριτα και οριζόντια από τις τσέπες μας έμμεσα μέσω φορολογίας, γιατί δεν υπάρχει πολιτική προστασία.

- Advertisement -

Διαχρονικά εγκλήματα

Είναι εγκληματικό να συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα τις ίδιες συζητήσεις για να διατηρούν την ένταση μεταξύ τους και το ενδιαφέρον ορισμένων πλέον ψηφοφόρων που ακόμα μπορούν να εξαπατούν με υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν λόγια, πλέον, είναι αχαρακτήριστο  να λένει ότι αλλάζει ο νόμος  περί αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές όταν οι προβλέψεις του νόμου αυτού δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Είναι εγκληματικό να αποφεύγεται να η έκγυρη ενημέρωση των πολιτών  στην Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές και ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο μηχανισμός υπάρχει είναι γνωστός το πως θα μπορούσαν αυτές οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σήμερα να έχουν λάβει σωστές αποζημιώσεις για να επαναλειτουργήσουν. Το πως τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να λάβουν αποζημιώσεις και να βάλουν μία στέγη γερή πάνω από τα κεφάλια τους.

Η ΕΑΕΕ πρόσφατα σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπός του οποίου είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών στις φυσικές καταστροφές και την περιουσία τόνισε σήμερα μιλώντας στο IW η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Ελύνα Παπασπυροπούλου. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν μέχρι τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για μία κίνηση σοβαρή. Δεν αρκεί όμως αυτή αν το κράτος σέβεται τους πολίτες. Τα καμπανάκια κινδύνου ήδη έχουν ηχήσει και από την ΕΚΤ και από την EIOPA.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Eκπαιδευτικό συνέδριο ΕΣΑΠΕ-GAMA Global Hellas-Cyprus “Leading Without Limits”

Η ΕΣΑΠΕ www.esape.gr, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της, με την GAMA Global Hellas-Cyprus www.gamahellas.com

Η ΕΑΕΕ παρουσίασε την ετήσια έρευνα για την Ασφάλιση Γενικής Αστικής και Επαγγελματικής Ευθύνης το 2025

Η εξέλιξη της ασφαλιστικής αγοράς και οι τάσεις στους κλάδους της Γενικής Αστικής Ευθύνης και των Επαγγελματικών Ευθυνών

Η ΕΑΕΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον κυβερνοασφαλιστικό κίνδυνο στις 19 Νοεμβρίου

Εκδήλωση με θέμα «Cyber Insurance: A Changing Risk. A Changing Market.» διοργανώνει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Δασικές πυρκαγιές Ιουλίου-Αυγούστου 2026: Σε €6,41 εκατ. οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών

Η πρώτη εκτίμηση των αποζημιώσεων της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς για τις ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων από τις δασικές πυρκαγιές

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...

Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ 2026: Ψηφίστε τις καλύτερες εταιρίες για το 2026!

Η λαμπερή τελετή #hraw26, θα διεξαχθεί στις 5 Φεβρουαρίου του 2027 με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Υιοθεσίες στην Ελλάδα – Οι νέες οικογενειακές ανάγκες και η διάσταση της ασφαλιστικής προστασίας

Αύξηση στις πράξεις υιοθεσίας στην Ελλάδα καταγράφει η τελευταία διαθέσιμη ετήσια έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Insurance Europe: Απλούστερους κανόνες κυβερνοασφάλειας για τις ασφαλιστικές εταιρείες ζητά η ευρωπαϊκή αγορά

Την ανάγκη για μεγαλύτερη συνοχή, αναλογικότητα και ενιαία εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων κυβερνοασφάλειας

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ΕΕΑΕ άνοιξε τον διάλογο για τον Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή της επόμενης ημέρας

Με ισχυρή συμμετοχή του κλάδου, θεσμικές και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και ένα σαφές μήνυμα: γνώση, εμπιστοσύνη, συνεργασία και ανθρώπινη συμβουλή αποτελούν τη βάση για μια πιο ανθεκτική κοινωνία.

Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Tην Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2026, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας

Ταξίδι στη Μαδρίτη για την Career Sales Force της Eurolife FFH

Για τη Eurolife FFH αξία έχει να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει τους ανθρώπους που συμβάλλουν καθημερινά στην ανάπτυξή της.

Νέα συνεργασία του incharge με την Ayvens

Η Ayvens, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, προχωρά σε στρατηγική συνεργασία με το incharge, μέλος του ομίλου Motor Oil

Επίτιμη πρόεδρος της ΕΕΑΕ η Δήμητρα Λύχρου – Με μεγάλη συμμετοχή η εκδήλωση για το μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Η προσέλευση των επαγγελματιών επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για τις εξελίξεις...