back to top
26.7 C
Athens
Πέμπτη 6 Αυγούστου 2026

Η ανασφάλιστη Ελλάδα και οι πολυλωγίες για την ασφάλιση

της Ελενας Ερμείδου

Εχω γράψει στο IW πολλά editorials για τις ζημιές περιουσίας από φυσικές καταστροφές και την αδιαφορά της Πολιτείας. Η Ελλάδα είναι ανασφάλιστη και για χρόνια βουλιάζει στις πολυλωγίες των πολιτικών κομμάτων και τις εικονικές αντιπαραθέσεις. Σήμερα η μισή Ελλάδα είναι καμένη και άλλη μισή κάτω από το χώμα και τις λάσπες.

- Advertisement -

Ποτάμια πλημμύρισαν, γέφυρες έσπασαν, η θάλασσα στον Πήλιο έγινε χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων που έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά της βροχής, σπίτια και επιχειρήσεις βούλιαξαν, τα μεγάλα ποτάμια ξεχύλισαν, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι έκλεισαν. Η μισή με την άλλη μισή Ελλάδα δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Οι συγκυρίες ήταν πολύ κακές γιατί συνέπασαν με την διοργάνωση της ΔΕΘ.

Ολα αυτά συνεπάγονται ζημιές δισεκατομμυρίων από μεγάλες καταστροφές στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις, τις μεταφορές. Τα δισεκατομμύρια αυτά θα τα πληρώσουμε όλοι άκριτα και οριζόντια από τις τσέπες μας έμμεσα μέσω φορολογίας, γιατί δεν υπάρχει πολιτική προστασία.

- Advertisement -

Διαχρονικά εγκλήματα

Είναι εγκληματικό να συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα τις ίδιες συζητήσεις για να διατηρούν την ένταση μεταξύ τους και το ενδιαφέρον ορισμένων πλέον ψηφοφόρων που ακόμα μπορούν να εξαπατούν με υποσχέσεις. Δεν υπάρχουν λόγια, πλέον, είναι αχαρακτήριστο  να λένει ότι αλλάζει ο νόμος  περί αποζημιώσεων από φυσικές καταστροφές όταν οι προβλέψεις του νόμου αυτού δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Είναι εγκληματικό να αποφεύγεται να η έκγυρη ενημέρωση των πολιτών  στην Ελλάδα για τις φυσικές καταστροφές και ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης. Ο μηχανισμός υπάρχει είναι γνωστός το πως θα μπορούσαν αυτές οι επιχειρήσεις που καταστράφηκαν σήμερα να έχουν λάβει σωστές αποζημιώσεις για να επαναλειτουργήσουν. Το πως τα νοικοκυριά θα μπορούσαν επίσης να λάβουν αποζημιώσεις και να βάλουν μία στέγη γερή πάνω από τα κεφάλια τους.

Η ΕΑΕΕ πρόσφατα σύναψε μνημόνιο συνεργασίας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα σκοπός του οποίου είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών στις φυσικές καταστροφές και την περιουσία τόνισε σήμερα μιλώντας στο IW η Πρόεδρος της ΕΑΕΕ Ελύνα Παπασπυροπούλου. Τα πρώτα δείγματα γραφής θα φανούν μέχρι τέλος του χρόνου.

Πρόκειται για μία κίνηση σοβαρή. Δεν αρκεί όμως αυτή αν το κράτος σέβεται τους πολίτες. Τα καμπανάκια κινδύνου ήδη έχουν ηχήσει και από την ΕΚΤ και από την EIOPA.

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΕΑΕΕ: Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα (Ε.Π.Η.Ο.)

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ενημερώνει ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ν. 5322/2026 «Προσωπικός Βοηθός

ΕΙΟΡΑ: Σημαντικά βελτιωμένη εικόνα στις απαιτήσεις POG

14 εθνικές εποπτικές αρχές (NCAs), μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (ΤτΕ), υλοποίησαν όλες τις προτεινόμενες δράσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Πόσα περιστατικά δηλώθηκαν στις 22 ελβετικές ασφαλιστικές ατυχημάτων το 2025

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασφάλισης κατά Ατυχημάτων (UVG), όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Ε.Ε.Α.: Στήριξη του επαγγελματία στην πράξη!

Στην πράξη και όχι μόνο σε επίπεδο εκπροσώπησης επιχειρεί να στηρίζει τους επαγγελματίες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, διευρύνοντας τις υπηρεσίες

Η ασφάλιση επιχειρήσεων στο επίκεντρο της επιχειρηματικής ανθεκτικότητας

Η προστασία της περιουσίας μιας επιχείρησης αλλά και η δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί μετά από ένα απρόβλεπτο γεγονός αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία

Η επόμενη ημέρα της διαμεσολάβησης περνά από τη νέα γενιά 

Η ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται μπροστά σε μια σημαντική γενεακή μετάβαση. Η είσοδος της δεύτερης και τρίτης γενιάς στις οικογενειακές ασφαλιστικές επιχειρήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Πόσα περιστατικά δηλώθηκαν στις 22 ελβετικές ασφαλιστικές ατυχημάτων το 2025

Σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασφάλισης κατά Ατυχημάτων (UVG), όλοι οι εργαζόμενοι στην Ελβετία ασφαλίζονται υποχρεωτικά

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη Δ. Αττική: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πυρόπληκτους από την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, η μονάδα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες με ουσιαστική φροντίδα και ενημέρωση

Σ. Κουφογιώργος: To μέλλον του ασφαλιστικού συμβούλου είναι λαμπρό

Το 19th Insurance Conference, αποτέλεσε την κορυφαία πλατφόρμα στρατηγικού διαλόγου για την ελληνική ασφαλιστική αγορά. Με τίτλο

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

HDI Global: Οι 4 βασικοί παράγοντες ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών data centers

Στο πλαίσιο της διαχείρισης φυσικών καταστροφών και κλιματικών κινδύνων