back to top
29.2 C
Athens
Σάββατο 22 Αυγούστου 2026

Μέτρα προφύλαξης και γενικές οδηγίες από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Από τον Γιώργο Κοχιαδάκη

Καθηγητή Καρδιολογίας

- Advertisement -

Πρόεδρο Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Με αφορμή  τις υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος που θα αντιμετωπίσουμε τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία θέλει να ενημερώσει τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους Καρδιοπαθείς-  για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν.

- Advertisement -

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ- οργανική ανεπάρκεια λόγω υπερθερμίας (heat shock). Επίσης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος, που προάγουν την φλεγμονώδη διεργασία.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα, συσχετίστηκε από 2000 επιπλέον θανάτους, δηλαδή σε 97% αύξηση της ημερήσιας θνητότητας. Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά , ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό.

Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.

Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντοςενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλει την περίσσεια θερμότητας.

Προκαλείται αγγειοδιαστολή, ώστε τα αγγεία που βρίσκονται κοντά στο δέρμα να αποβάλουν θερμότητα προς το περιβάλλον.

  • Αντισταθμιστικά, η καρδιά αυξάνει τη συχνότητά της, ώστε να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος στα όργανα (ταχυκαρδία).
  • Ενεργοποιούνται οι ιδρωτοποιοί αδένες και η θερμότητα αποβάλλεται με εξάτμιση.
  • Αυξάνεται η συχνότητα και το βάθος της αναπνοής για την αποβολή του θερμού αέρα.

Η πολλή ζέστη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην  ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό.

Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στον ιατρό τους:

  • Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
  • Δύσπνοια
  • Αδυναμία / Καταβολή δυνάμεων,
  • Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση.
  • Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία.
  • Κεφαλαλγία/Ζάλη.
  • Εκδηλώσεις θερμοπληξίας. Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Στον Όμιλο Qualco ανατίθεται η ψηφιακή χαρτογράφηση της ακίνητης περιουσίας του Υπ. Υγείας

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν €10 εκατ., αφορά ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα χαρτοφυλάκια ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου

Γ. Χατζηθεοδοσίου για ιό Δυτικού Νείλου: «Στην Αττική τo 70% των κρουσμάτων και 10 θάνατοι – Έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες;»

Ουσιαστική ενημέρωση για ένα θέμα που αφορά την επιχειρηματική κοινότητα και το σύνολο της κοινωνίας ζητά ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Αύγουστος είναι… να χαρίζεις ζωή»: Τριήμερη Εθελοντική Αιμοδοσία στο Σύνταγμα 25-27 Αυγούστου

Μερικά λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να μετατραπούν σε ανεκτίμητη προσφορά ζωής, ιδίως σε μια περίοδο όπου τα αποθέματα μειώνονται σημαντικά

Ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης – Τι αλλάζει για τους οδηγούς ενημερώνει η INTERLIFE

Με το SAFE BIKE η εταιρεία προσφέρει κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, αλλά και πρόσθετες καλύψεις

Στα 30 χτίζεται η υγεία του αύριο – Η πρόληψη γίνεται επένδυση ζωής

Η Generali αναδεικνύει τον μακροπρόθεσμο ρόλο που έχουν οι καθημερινές επιλογές στην υγεία, στην ευεξία και στη μακροζωία μας

Ασφάλεια ακινήτου. Ο μη πλούσιος τη χρειάζεται, ο πλούσιος την κάνει πάντα. Ποιος είναι το κορόιδο;

Στην Ελλάδα των «αρνητών της λογικής», εκατομμύρια ιδιοκτήτες «κάνουν οικονομία» κάθε χρόνο και «στη στραβή» βρίζουν το κράτος…

Χ. Γεωργίου: Αναμένουμε ανάπτυξη των ΤΕΑ, μαζί και των ομαδικών ασφαλιστηρίων

Δήλωση του Διευθυντή Χαρτοφυλακίου και Προέδρου Allianz ΑΕΔΑΚ στο περιθώριο του #ocin26