back to top
24 C
Athens
Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2025

Τ. Σταυρίδου, Συνεταιριστική Ασφαλιστική: Η ανάγκη συνεργασίας, για την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών λύσεων

Την ανάγκη συνεργασίας με συναφείς κλάδους για την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών λύσεων και τη δημιουργία ασφαλιστικών οικοσυστημάτων (insurance ecosystems) τονίζει η κ. Τάνια Σταυρίδου, υποδιευθύντρια Καινοτομίας, Ανάπτυξης Εφαρμογών & Τεχνολογίας τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική, μιλώντας στο iw.

iw? Το ξέσπασμα της πανδημίας αποτέλεσε ένα κομβικό σημείο για τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς ωθήθηκαν στο να εισαγάγουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης. Πόσο έτοιμη ήταν η Συνεταιριστική Ασφαλιστική για μια τέτοια αλλαγή και σε ποιες ενέργειες προχώρησε;

- Advertisement -

απ. Με το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός σχεδίου απομακρυσμένης εργασίας για το σύνολο του προσωπικού της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, το οποίο και εφαρμόστηκε άμεσα τον Μάρτιο του 2020, οπότε και έγινε το πρώτο lockdown στη χώρα μας. 

Από την πρώτη στιγμή, υιοθετήσαμε ένα ευέλικτο πρόγραμμα τηλεργασίας για το σύνολο του προσωπικού της εταιρρίας μας με απομακρυσμένη πρόσβαση των εργαζομένων (remote access) μέσω ασφαλούς σύνδεσης (VPN), το οποίο προσαρμόζαμε συνεχώς στις διάφορες ανάγκες κατά την εξέλιξη της πανδημίας. Παράλληλα, υιοθετήθηκαν εφαρμογές τηλεδιάσκεψης για τις συναντήσεις και την επικοινωνία μεταξύ του προσωπικού της εταιρείας, αλλά και των συνεργατών μας, και επεκτάθηκε η χρήση των τηλε-εκπαιδεύσεων με την αξιοποίηση διαφόρων εργαλείων τηλεδιάσκεψης σε συνδυασμό με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που χρησιμοποιούσαμε ήδη στη Συνεταιριστική για την εκπαίδευση του δικτύου μας. 

- Advertisement -

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην υποστήριξη των συνεργατών και των πελατών μας, με την ψηφιοποίηση διαδικασιών και την αυτοματοποίησή τους, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από το lockdown. 

Έτσι, η πανδημία, εκτός από μια μεγάλη πρόσκληση, αποτέλεσε και μια μεγάλη ευκαιρία για την εταιρεία μας στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς προχωρήσαμε σε αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών μας και σε αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών, για να διατηρήσουμε ακέραιο το επίπεδο των υπηρεσιών μας τόσο προς τους πελάτες μας όσο και προς το δίκτυο συνεργατών μας.

iw? Ποιες είναι οι αξίες βάσει των οποίων η εταιρεία σας εξελίσσεται ψηφιακά; Tι νέο προσφέρει στο πλαίσιο του ψηφιακού της μετασχηματισμού;

απ. Η φιλοσοφία μας στη Συνεταιριστική Ασφαλιστική είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, εργαλείων και προϊόντων, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των συνεργατών και των πελατών μας, αλλά και στις αξίες μας ως εταιρεία της κοινωνικής οικονομίας. Θεωρούμε την τεχνολογία σύμμαχό μας και προσπαθούμε συνεχώς να εξελισσόμαστε στον τομέα αυτό, επιλέγοντας ψηφιακές λύσεις που παράγουν πραγματική αξία. Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, έχουν γίνει διάφορες αλλαγές που αφορούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, την ενσωμάτωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερης γκάμας προϊόντων στο portal συνεργατών για τιμολόγηση και απευθείας έκδοση συμβολαίων, την απλοποίηση της διαδικασίας πραγματογνωμοσύνης και αποζημίωσης με χρήση συγχρόνων εργαλείων κ.λπ. 

Οι σημερινοί Millennials και Gen Z, που είναι οι πελάτες του μέλλοντος, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.

Πρόσφατα, υλοποιήσαμε και προσφέρουμε στους ασφαλισμένους μας μια καινοτόμα υπηρεσία μέσω του mobile app SynetDrive. H εφαρμογή αυτή, που είναι δωρεάν για όσους έχουν ασφαλισμένο το αυτοκίνητό τους στην εταιρεία μας, δίνει τη δυνατότητα στον ασφαλισμένο να καλέσει, εύκολα και γρήγορα, με ένα «κλικ», Οδική Βοήθεια σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης, όλο το 24ωρο, χωρίς τηλεφωνική επικοινωνία ή άλλες χρονοβόρες διαδικασίες κατά τη δύσκολη στιγμή του συμβάντος. 

Τo app εντοπίζει αμέσως την τοποθεσία του ακινητοποιημένου οχήματος μέσω GPS και ενημερώνει για τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης του οχήματος Oδικής Bοήθειας ενώ ο χρήστης μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παρακολουθεί την πορεία του οδηγού που πλησιάζει. 

iw? Με βάση την προσωπική σας εμπειρία, πιστεύετε ότι οι Έλληνες καταναλωτές/ασφαλισμένοι είναι εξοικειωμένοι με τις νέες digital λύσεις που προέκυψαν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

απ. Κατά την περίοδο της πανδημίας, πιστεύω ότι υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στην εξοικείωση των καταναλωτών με την τεχνολογία, με τις ανάγκες που προέκυψαν για επικοινωνία λόγω του social distancing και για την εκτέλεση των καθημερινών συναλλαγών και των αγορών τους. Παράλληλα, προχώρησε και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που υποστήριξε αυτήν την εξέλιξη. 

Όμως το επίπεδο της ψηφιακής ωριμότητας της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που φαίνεται και από σχετικές έρευνες. Σαφώς και το ενδιαφέρον για ψηφιακές λύσεις αυξάνει συνεχώς, ιδίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. 

iw? Ποιες είναι οι προκλήσεις του μέλλοντος;

απ. Η επιτάχυνση της τεχνολογικής εξέλιξης είναι μια μεγάλη πρόκληση στον τομέα μας. Η ενσωμάτωση και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, τηλεματική, big data, blockchain κ.λπ.) στην ασφάλιση δημιουργεί πολλές δυνατότητες όχι μόνο στην πώληση και στην αποζημίωση, αλλά και στην ανάπτυξη νέων διαδικασιών στον τομέα της πρόληψης και της μείωσης του κινδύνου απώλειας περιουσίας/ζωής. 

Ήδη, στο εξωτερικό, γίνονται επενδύσεις σε προϊόντα, εφαρμογές και λύσεις στον τομέα της πρόληψης τόσο στην ασφάλιση υγείας όσο και στην ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, ενός κινδύνου που αυξάνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, οι σημερινοί Millennials και Gen Z, που είναι οι πελάτες του μέλλοντος, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες για εξατομικευμένα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, που θα οδηγήσουν τον κλάδο μας στη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. 

Προχωρήσαμε σε αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και σε αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών για να διατηρήσουμε ακέραιο το επίπεδο των υπηρεσιών μας, προς τους πελάτες μας και το δίκτυο συνεργατών μας.

Και εκεί θα πρέπει πιθανόν να συνεργαστούμε με συναφείς κλάδους για την παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών λύσεων και τη δημιουργία ασφαλιστικών οικοσυστημάτων (insurance ecosystems). Τέλος, μια μεγάλη πρόκληση, που ήδη αντιμετωπίζουμε, είναι οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας (cyber-security risks), που αυξάνουν συνεχώς, σε συνδυασμό και με την αυξανόμενη υιοθέτηση και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Ελλάδα επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον CEO της Google DeepMind

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας σε πεδία όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η πρόληψη φυσικών καταστροφών

Συμμαχία Affidea Ελλάδος και Ένωσης Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος

Σκοπός του μνημονίου συνεργασίας, η ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και η προώθηση ενός πιο συμπεριληπτικού μοντέλου φροντίδας

Η Εθνική Ασφαλιστική για την επιστροφή στο σχολείο: Μικρά ξεκινήματα, μεγάλα διδάγματα

Η εταιρεία αναδεικνύει εκείνα τα μαθήματα που ξεπερνούν τη σχολική ύλη και γίνονται πολύτιμα εφόδια για μια ζωή

NP Ασφαλιστική: Τα οφέλη της ομαδικότητας στην εργασία

Η αποτελεσματική ομαδική εργασία ενισχύει τη συλλογική ικανότητα και διευκολύνει την επίτευξη κοινών στόχων - Ποια είναι τα μυστικά της;

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο;

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τρομοκρατίας του IEP μάς κατατάσσει πάνω από χώρες που θεωρούμε πιο «επικίνδυνες» βάσει γεωγραφικής θέσης

Ασφάλιση κατοικίας: Πώς θα «ξεκολλήσει» η αγορά από τα χαμηλά ποσοστά διείσδυσης; 

Ποιοι λόγοι κρύβονται πίσω από αυτήν την εικόνα και πώς μπορεί αυτή να αναστραφεί προς όφελος όλων

Η τρομοκρατία και οι πολιτικοί κίνδυνοι αναδύονται ως δύο πολύ σημαντικές απειλές για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ασφάλεια

Προς επανεξέταση ο τρόπος με τον οποίο κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικοί μηχανισμοί διαχειρίζονται τον κίνδυνο

NP Ασφαλιστική: Τα οφέλη της ομαδικότητας στην εργασία

Η αποτελεσματική ομαδική εργασία ενισχύει τη συλλογική ικανότητα και διευκολύνει την επίτευξη κοινών στόχων - Ποια είναι τα μυστικά της;

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Νέα εποχή για την Export Credit Greece

Εντός ολίγων ημερών η ECG αναμένεται να υποβάλει αίτηση στην ΤτΕ για να δημιουργήσει θυγατρική ασφαλιστική

Το μήνυμα Ανδρουλάκη από τη ΔΕΘ: Αυστηρότερη εποπτεία και εφαρμογή κανόνων

Στην ομιλία του έκανε επίσης λόγο για «εξωφρενικές» αυξήσεις, που πλήττουν την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική φροντίδα

MEGA Brokers: Επεκτείνει δυναμικά το αποτύπωμά της στη Β. Ελλάδα με την εξαγορά της ΚΑΛΥΨΗ ΙΚΕ

H MEGA Brokers ενδυναμώνει περαιτέρω το δίκτυό της και ενισχύει την παρουσία της στις τοπικές κοινωνίες

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες για ψευδείς καταθέσεις

Ποινές φυλάκισης 25 και 33 μηνών με αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, διαφοροποιούμενο από την εισαγγελική πρόταση

ΣΕΜΑ: Δυναμική παρουσία και ενίσχυση των μεσιτών ασφαλίσεων στη Βόρεια Ελλάδα

«Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο ισχυρότεροι γινόμαστε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Κ. Αλφιέρης στο πλαίσιο εκδήλωσης στο ΕΕΘ