back to top
15.1 C
Athens
Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026

Παγώνουν τα επιτόκια για ασφαλιστικά χρέη παρά τις αυξήσεις της ΕΚΤ

Πάγωμα των επιτοκίων για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε κάνει και με τα χρέη στην εφορία. Σχετική ρύθμιση θα γίνει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την  κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Άλλωστε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα  το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και προχωρά σε σχετική  ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία από τον επόμενο χρόνο και για ένα δωδεκάμηνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

- Advertisement -

Την ανάγκη δημιούργησαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω τα ήδη μεγάλα επιτόκια με τα οποία υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Άλλωστε σύμφωνα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα χρέη στα ταμεία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου  – Σεπτεμβρίου 2022 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

- Advertisement -

Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης των προσαυξήσεων και όχι των κύριων οφειλών. Η αύξηση, όμως, των προσαυξήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (με βάση τα οποία προσαυξάνονται οι κύριες οφειλές) κατά το προαναφερθέν διάστημα κατά 125 μονάδες και συγκεκριμένα από το 8% στο 9,25%.

Οι αυξήσεις από την ΕΚΤ οδήγησαν, στην αύξηση των συνολικών χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τον e- ΕΦΚΑ στο επίπεδο ρεκόρ των 45,4 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022, έναντι 43,4 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η αύξηση επιτοκίων επιβάρυνε και τα ρυθμισμένα χρέη

Να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεων τους και έτσι της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών, πιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την οικονομική δυνατότητά όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά και όσων επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο (ειδικά καθώς από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 δόσεων και της παραγραφής μετά την 10ετία).

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο, όπου ο πληθωρισμός μετά την πανδημική κρίση, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο πλήθος των μικροφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως φαίνεται στα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το β’ τρίμηνο του 2022 (στη βάση των εκθέσεων του ΚΕΑΟ οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί), οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 71% μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, στο β΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 330.655 έναντι 192.491 στο β΄ τρίμηνο του 2021. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 138.164.

Σημειώνεται πως σε όλες τις κατηγορίες οφειλών (ανάλογα με το ύψος του ασφαλιστικού χρέους των οφειλετών) καταγράφηκε αύξηση, αλλά σε καμία άλλη δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη όσο σε εκείνη των οφειλετών με μικρ΄΄α χρέη 50-500 ευρώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Όλα όσα θα παρακολουθήσουμε στο 11th Business Forum Greece-Sweden

Με κεντρικό θέμα «Europe 2026: Resilience, Innovation & Competitiveness», την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2026 στο Divani Caravel

Anytime: Από το ελληνικό digital στο περιφερειακό στοίχημα – Ελλάδα, Κύπρος, Ρουμανία και;;;

Το brand που ξεκίνησε να αλλάζει πώς αγοράζεται η ασφάλιση στην Ελλάδα δοκιμάζει αν μπορεί να κάνει το ίδιο σε μια ολόκληρη περιφερειακή αγορά

Μελέτη ICAP CRIF: Η ελληνική οικονομία διατηρεί θετική αναπτυξιακή δυναμική πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Tα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην επιχειρηματική έκδοση «Οι κορυφαίοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας»

Allianz Research: Πόσο κοστίζουν οι πλημμύρες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Παρότι ο αριθμός των πλημμυρικών φαινομένων παρέμεινε γενικά σταθερός, το κόστος κάθε περιστατικού έχει αυξηθεί σημαντικά

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια της Interamerican

Με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, τον νεαρό ποδοσφαιριστή της Εθνικής Ελλάδας, η Interamerican περνά στη νέα εποχή της διαφημιστικής της επικοινωνίας

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από το 2027

Ο Enrico Nanni αναλαμβάνει καθήκοντα CEO Ευρώπης στη Howden από την 1η Ιανουαρίου 2027, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του Chief Commercial Officer.

Στα γραφεία της Karavias Underwriting Agency στελέχη από το συνδικάτο των LLOYD’S

Η συνεργασία και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανοίγουν τον δρόμο για νέες ασφαλιστικές λύσεις, αναφέρει η Karavias Underwriting Agency

Παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη τα εγκαίνια του νέου Ψηφιακού Αγγειογράφου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, τη Λάρισα, προκειμένου να εγκαινιάσει τον νέο ψηφιακό αγγειογράφο

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Bancassurance: Το 2026 χρονιά-ορόσημο για τη διαμόρφωση του νέου χάρτη στην Ελλάδα

Από την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς έως τις συμφωνίες Eurobank–Eurolife FFH και Εθνικής Τράπεζας–Allianz

Εθελοντική δράση με επίκεντρο τη φροντίδα των αλόγων στον Υμηττό για 65 εργαζομένους της AIG και μέλη των οικογενειών τους

Μια εθελοντική πρωτοβουλία με επίκεντρο τη φροντίδα των ζώων και την υποστήριξη του έργου των ανθρώπων που τα φροντίζουν υλοποίησαν

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Τι πρέπει να προσέξουν οι οδηγοί στην ασφαλιστική τους κάλυψη

Νέες απαιτήσεις για την ασφαλιστική προστασία δημιουργεί η αυξανόμενη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τη φόρτιση, τον εξοπλισμό

Allianz: Έμφαση στην ασφάλεια σε κάθε διαδρομή

Στην αξία της ασφάλισης αυτοκινήτου ως μέσου προστασίας απέναντι στα απρόοπτα εστιάζει η Allianz Greece, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική: Έκπτωση 20% στην ασφάλιση εξοχικής κατοικίας

Έκπτωση 20% στην ασφάλιση εξοχικής κατοικίας προσφέρει η ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική σε όσους ασφαλίζουν στην εταιρεία την κύρια κατοικία τους.