back to top
21.9 C
Athens
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025

Παγώνουν τα επιτόκια για ασφαλιστικά χρέη παρά τις αυξήσεις της ΕΚΤ

Πάγωμα των επιτοκίων για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε κάνει και με τα χρέη στην εφορία. Σχετική ρύθμιση θα γίνει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την  κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Άλλωστε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα  το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και προχωρά σε σχετική  ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία από τον επόμενο χρόνο και για ένα δωδεκάμηνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

- Advertisement -

Την ανάγκη δημιούργησαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω τα ήδη μεγάλα επιτόκια με τα οποία υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Άλλωστε σύμφωνα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα χρέη στα ταμεία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου  – Σεπτεμβρίου 2022 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

- Advertisement -

Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης των προσαυξήσεων και όχι των κύριων οφειλών. Η αύξηση, όμως, των προσαυξήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (με βάση τα οποία προσαυξάνονται οι κύριες οφειλές) κατά το προαναφερθέν διάστημα κατά 125 μονάδες και συγκεκριμένα από το 8% στο 9,25%.

Οι αυξήσεις από την ΕΚΤ οδήγησαν, στην αύξηση των συνολικών χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τον e- ΕΦΚΑ στο επίπεδο ρεκόρ των 45,4 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022, έναντι 43,4 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η αύξηση επιτοκίων επιβάρυνε και τα ρυθμισμένα χρέη

Να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεων τους και έτσι της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών, πιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την οικονομική δυνατότητά όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά και όσων επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο (ειδικά καθώς από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 δόσεων και της παραγραφής μετά την 10ετία).

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο, όπου ο πληθωρισμός μετά την πανδημική κρίση, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο πλήθος των μικροφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως φαίνεται στα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το β’ τρίμηνο του 2022 (στη βάση των εκθέσεων του ΚΕΑΟ οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί), οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 71% μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, στο β΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 330.655 έναντι 192.491 στο β΄ τρίμηνο του 2021. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 138.164.

Σημειώνεται πως σε όλες τις κατηγορίες οφειλών (ανάλογα με το ύψος του ασφαλιστικού χρέους των οφειλετών) καταγράφηκε αύξηση, αλλά σε καμία άλλη δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη όσο σε εκείνη των οφειλετών με μικρ΄΄α χρέη 50-500 ευρώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το 1ο Cyprus Forum Athens, με συνδιοργάνωση ΣΚΕΕ, έρχεται 14/10 στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως κόμβος διαλόγου και συνεργασίας για επαγγελματίες και ηγέτες γνώμης των δύο χωρών

Συνταξιοδοτικά ταμεία και διασυνοριακή προοπτική: Το ελληνικό ενδιαφέρον στο 16ο Φόρουμ Κύπρου

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη των multi-employer IORPs και η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδότησης

Ν. Κεραμέως: «Ενσωματώσαμε πάνω από 45 προτάσεις φορέων και πολιτών στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

H υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην επικείμενη αύξηση 250 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις

Τα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο στόχαστρο της ΕΚΤ

Η C. Lagarde επισήμανε ότι επενδυτικά κεφάλαια, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία ευνοούνται σε σχέση με τις τράπεζες

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο ‘Ομιλος HHG δωρητής μελετών για έργα στο Ασκληπιείο Επιδαύρου

Σημαντικό κίνητρο υποστήριξης, η ανάδειξη του Ασκληπιείου ως συμβολικού χώρου ολιστικής φροντίδας της υγείας, σωματικής και ψυχικής

Επίσημη έναρξη του έργου Air4HEALTH: Καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη με drones

Το έργο στοχεύει στην ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ασθενείς και ευάλωτες κοινότητες

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ υπέρ των συλλογικών συμβάσεων – Παρέμβαση για το επίδομα φροντίδας συνταξιούχων με αναπηρία

Οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ αποσκοπούν σε επαρκείς μισθούς, αξιοπρεπή εργασία και αποκατάσταση αδικιών

Η ΟΑΣΕ συμμετέχει στην απεργία της 14ης Οκτωβρίου

Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, η Ομοσπονδία καλεί τα μέλη της 11:00 π.μ. στο Σύνταγμα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά συναντήθηκε στην Ετήσια Εκδήλωση του ΣΕΜΑ στο Ble Pavillon

Κωστής Αλφιέρης, Πρόεδρος ΣΕΜΑ: «Ενώνουμε δυνάμεις, μοιραζόμαστε αξίες, κοιτάζουμε μπροστά»

Στις 18/10 η 7η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Ζάππειο Μέγαρο

Θα αναδειχθούν όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο και θα καταγραφούν προτάσεις προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς

«Λιγότερα, αλλά ουσιαστικά» – Το ηγετικό μήνυμα του Πέτρου Παπανικολάου της Allianz Group

Ο επικεφαλής στρατηγικών πρωτοβουλιών του ομίλου υπογραμμίζει ότι η αληθινή ηγεσία συνδέεται με την ικανότητα επιλογής όσων έχουν πραγματική σημασία

Με επιτυχία και κοινωνική ευαισθησία ολοκληρώθηκε η 3η ελληνική ARAG DAY – Βίντεο

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το ελληνικό υποκατάστημα της ARAG...

Ο Πάνορμος αποχαιρετά τον Τάκη Δρακάτο

«Όλοι μας οφείλουμε από λίγο έως πολύ την επαγγελματική μας ωρίμανση και στο δικό του έργο» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Συνεταιρισμός