back to top
20.1 C
Athens
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025

Παγώνουν τα επιτόκια για ασφαλιστικά χρέη παρά τις αυξήσεις της ΕΚΤ

Πάγωμα των επιτοκίων για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε κάνει και με τα χρέη στην εφορία. Σχετική ρύθμιση θα γίνει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την  κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Άλλωστε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα  το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και προχωρά σε σχετική  ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία από τον επόμενο χρόνο και για ένα δωδεκάμηνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

- Advertisement -

Την ανάγκη δημιούργησαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω τα ήδη μεγάλα επιτόκια με τα οποία υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Άλλωστε σύμφωνα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα χρέη στα ταμεία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου  – Σεπτεμβρίου 2022 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

- Advertisement -

Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης των προσαυξήσεων και όχι των κύριων οφειλών. Η αύξηση, όμως, των προσαυξήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (με βάση τα οποία προσαυξάνονται οι κύριες οφειλές) κατά το προαναφερθέν διάστημα κατά 125 μονάδες και συγκεκριμένα από το 8% στο 9,25%.

Οι αυξήσεις από την ΕΚΤ οδήγησαν, στην αύξηση των συνολικών χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τον e- ΕΦΚΑ στο επίπεδο ρεκόρ των 45,4 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022, έναντι 43,4 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η αύξηση επιτοκίων επιβάρυνε και τα ρυθμισμένα χρέη

Να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεων τους και έτσι της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών, πιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την οικονομική δυνατότητά όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά και όσων επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο (ειδικά καθώς από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 δόσεων και της παραγραφής μετά την 10ετία).

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο, όπου ο πληθωρισμός μετά την πανδημική κρίση, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο πλήθος των μικροφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως φαίνεται στα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το β’ τρίμηνο του 2022 (στη βάση των εκθέσεων του ΚΕΑΟ οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί), οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 71% μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, στο β΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 330.655 έναντι 192.491 στο β΄ τρίμηνο του 2021. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 138.164.

Σημειώνεται πως σε όλες τις κατηγορίες οφειλών (ανάλογα με το ύψος του ασφαλιστικού χρέους των οφειλετών) καταγράφηκε αύξηση, αλλά σε καμία άλλη δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη όσο σε εκείνη των οφειλετών με μικρ΄΄α χρέη 50-500 ευρώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ψηφιακό ευρώ: Νέα φάση για την τεχνική ετοιμότητα – ευκαιρίες και για την ασφαλιστική αγορά

Το ψηφιακό ευρώ θα δώσει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για «έξυπνες» ασφάλειες, που ενεργοποιούνται και εκκαθαρίζονται αυτόματα μέσω ψηφιακών συμβολαίων

Το 1ο Cyprus Forum Athens, με συνδιοργάνωση ΣΚΕΕ, έρχεται 14/10 στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως κόμβος διαλόγου και συνεργασίας για επαγγελματίες και ηγέτες γνώμης των δύο χωρών

Συνταξιοδοτικά ταμεία και διασυνοριακή προοπτική: Το ελληνικό ενδιαφέρον στο 16ο Φόρουμ Κύπρου

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη των multi-employer IORPs και η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα συνταξιοδότησης

Ν. Κεραμέως: «Ενσωματώσαμε πάνω από 45 προτάσεις φορέων και πολιτών στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

H υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην επικείμενη αύξηση 250 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

14th Clinical Research Conference | «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Το ΜΗΤΕΡΑ ως Κέντρο Αναφοράς για τον καρκίνο του παγκρέατος

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου - Η ομάδα του νοσοκομείου τετραπλασίασε το ποσοστό επιβίωσης για πάνω από 100 ασθενείς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις 23/11 ο Πανελλήνιος Περίπατος «Περπατάμε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση»

Ο συμβολικός περίπατος αποτελεί θεσμό για την ΠΟΑμΣΚΠ, στο πλαίσιο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

ΕΕΑ: Webinar για τις αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου και την ψηφιακή κάρτα εργασίας

Το διαδικτυακό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 25/11 στις 16:00 - Πώς θα συμμετάσχετε

ΤτΕ: Το πρόγραμμα εξετάσεων πιστοποίησης ασφαλιστών για το α΄ 6μηνο 2026

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ιωάννινα

14th Clinical Research Conference | «Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 4 Δεκεμβρίου 2025 στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex

Αναγέννηση του ΠΣΑΣ μέσα από μια βραδιά εμπειριών για τον ασφαλιστικό πράκτορα

Ένας από τους πλέον ιστορικούς συνδέσμους στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης επανατοποθετείται δυναμικά - Το «IW» ήταν εκεί