back to top
30.6 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουνίου 2026

Παγώνουν τα επιτόκια για ασφαλιστικά χρέη παρά τις αυξήσεις της ΕΚΤ

Πάγωμα των επιτοκίων για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, όπως άλλωστε κάνει και με τα χρέη στην εφορία. Σχετική ρύθμιση θα γίνει τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά την  κατάθεση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

Άλλωστε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα  το υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει και προχωρά σε σχετική  ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία από τον επόμενο χρόνο και για ένα δωδεκάμηνο, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

- Advertisement -

Την ανάγκη δημιούργησαν οι αποφάσεις της ΕΚΤ για αυξήσεις στα επιτόκια, οι οποίες αυξάνουν περαιτέρω τα ήδη μεγάλα επιτόκια με τα οποία υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Άλλωστε σύμφωνα την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) τα χρέη στα ταμεία αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ μεταξύ Ιουνίου  – Σεπτεμβρίου 2022 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ.

- Advertisement -

Αυτό συνέβη λόγω της αύξησης των προσαυξήσεων και όχι των κύριων οφειλών. Η αύξηση, όμως, των προσαυξήσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (με βάση τα οποία προσαυξάνονται οι κύριες οφειλές) κατά το προαναφερθέν διάστημα κατά 125 μονάδες και συγκεκριμένα από το 8% στο 9,25%.

Οι αυξήσεις από την ΕΚΤ οδήγησαν, στην αύξηση των συνολικών χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τον e- ΕΦΚΑ στο επίπεδο ρεκόρ των 45,4 δισ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2022, έναντι 43,4 δισ. ευρώ στο β’ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Η αύξηση επιτοκίων επιβάρυνε και τα ρυθμισμένα χρέη

Να σημειωθεί πως η αύξηση των επιτοκίων δεν επιβαρύνει μόνο τα μη ρυθμισμένα χρέη, αλλά και τα ρυθμισμένα, οδηγώντας σε άνοδο του ύψους των δόσεων τους και έτσι της μηνιαίας επιβάρυνσης των οφειλετών, πιέζοντας προς τα κάτω ακόμη περισσότερο την οικονομική δυνατότητά όσων έχουν ρυθμίσει τις οφειλές, αλλά και όσων επιθυμούν να κάνουν κάτι τέτοιο (ειδικά καθώς από τον επόμενο μήνα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση των 24 δόσεων και της παραγραφής μετά την 10ετία).

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο, όπου ο πληθωρισμός μετά την πανδημική κρίση, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση στο πλήθος των μικροφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων.

Όπως φαίνεται στα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το β’ τρίμηνο του 2022 (στη βάση των εκθέσεων του ΚΕΑΟ οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευθεί), οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν από 50 έως 500 ευρώ κυριολεκτικά εκτοξεύτηκαν, καθώς αυξήθηκαν κατά 71% μέσα σε μόλις 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, στο β΄ τρίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 330.655 έναντι 192.491 στο β΄ τρίμηνο του 2021. Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 138.164.

Σημειώνεται πως σε όλες τις κατηγορίες οφειλών (ανάλογα με το ύψος του ασφαλιστικού χρέους των οφειλετών) καταγράφηκε αύξηση, αλλά σε καμία άλλη δεν καταγράφηκε τόσο μεγάλη όσο σε εκείνη των οφειλετών με μικρ΄΄α χρέη 50-500 ευρώ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Κ. Πιερρακάκης στο #ocin26: Η ανάπτυξη του β’ πυλώνα ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή

Μέσω της SIU, επισήμανε μεταξύ άλλων, η ΕΕ μπορεί να επενδύσει στο μέλλον της και να πολλαπλασιάσει την ισχύ της

Διασυνοριακά τροχαία: Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γραφείου Διεθνούς Ασφάλισης για το 2025

Αυξημένα ατυχήματα οχημάτων με ξένες πινακίδες στην Ελλάδα, σημαντική αντίστοιχη άνοδος στο εξωτερικό για οχήματα με ελληνικές πινακίδες

Με άξονα την ανθεκτικότητα της Ευρώπης το 16ο Διεθνές Συνέδριο της Insurance Europe

Ο Αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Αλ. Σαρρηγεωργίου συμμετείχε στις εργασίες και συντόνισε το πάνελ «Europe on the global stage: Influence or irrelevance?»

Allianz Global Insurance Report 2026: Το μέλλον της ασφάλισης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο

Ισχυρή ανάπτυξη +5,6% στην Ελλάδα, χάρη στη θεαματική άνοδο των γενικών ασφαλίσεων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Το Ωνάσειο δεύτερος πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα

Η έρευνα «Randstad Employer Brand» αποτυπώνει την εμπιστοσύνη που εμπνέει το Ωνάσειο ως εργασιακό περιβάλλον και τη διαχρονική επένδυση στους ανθρώπους του

Generali Greece: Η «εξατομικευμένη πρόληψη» φέρνει νέα προσέγγιση στη φροντίδα του μωρού

Μέσω συστηματικής παρακολούθησης της υγείας του βρέφους, τακτικών ελέγχων αλλά και ψηφιακών εργαλείων, πάντα σε συνεργασία με τον παιδίατρο

Η Affidea στηρίζει την Ιατρική Σχολή Αθηνών θεσπίζοντας υποτροφία

Στόχος η ουσιαστική ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης, της ερευνητικής δραστηριότητας και της επιστημονικής κατάρτισης φοιτητών του αγγλόφωνου προγράμματος

Health Monitoring Project: Μετασχηματίζοντας την Υγεία μέσα από την Καινοτομία

Από τα κατακερματισμένα αρχεία σε μια εθνική πλατφόρμα ευφυΐας για την υγεία – Παρουσίαση την Τετάρτη 24/6 στο Μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

EAEE: Πάνω από 13.000 περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης εξακριβώθηκαν τη διετία 2023-2024

Τα νούμερα αποτυπώνουν τη συνεχή αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης – Πώς διαμορφώνονται ανά κλάδο

Η Allianz Trade αναδεικνύεται ως η κορυφαία προτεινόμενη μάρκα στην Ασφάλιση Εμπορικών Πιστώσεων

Η εταιρεία ι επενδύει σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα

Groupama: Το Expert Nature Protect και η ασφάλιση επιχειρήσεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Στα οφέλη του προγράμματος συμπεριλαμβάνονται οι ξεκάθαροι όροι, το προσιτό κόστος και η γρήγορη καταβολή αποζημίωσης

Όταν η ασφάλιση επιχειρεί να συνδέσει προστασία και όφελος

Η μείωση ασφαλίστρου μέσω επιλογής περισσότερων καλύψεων παρουσιάζεται ως επιπλέον κίνητρο, ωστόσο η ουσία της συζήτησης δεν περιορίζεται στην έκπτωση

Panormos Business Center: Ένα ψηφιακό «mall» για την ασφαλιστική αγορά που επιχειρεί να αλλάξει τον τρόπο συνεργασίας!

Στο μέλλον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, η τεχνολογία δεν λειτουργεί απλώς υποστηρικτικά, αλλά προβάλλει ως βασικός πυλώνας οργάνωσης της αγοράς