back to top
15.1 C
Athens
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026

Έρευνα: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επισιτιστική κρίση λόγω Κλιματικής Αλλαγής;

Οι καύσωνες, που ήδη αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να θέσουν τον αγροτικό τομέα σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» έως το 2045 σε περίπου εξήντα χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το «θερμικό στρες», το οποίο συνδυάζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και τη δυσκολία εργασίας σε εξωτερικούς χώρους κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, έχει ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο «ακραίου κινδύνου» σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας-παγκόσμιου αγροτικού κολοσσού-σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft.

- Advertisement -

Οι μελλοντικές προβλέψεις, που βασίζονται σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 2 ° C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή μέχρι το 2045, δείχνουν ότι ως αυτή την ημερομηνία 64 χώρες, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 71% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, θα επηρεαστούν από αυτόν τον «ακραίο κίνδυνο».

Ανάμεσά τους, μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων – σταθερά η Ινδία, αλλά και η Κίνα, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

«Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το θερμικό στρες θα δούμε την παραγωγή να επηρεάζεται σε πιο εύκρατες χώρες», όπως εξηγεί ο Γουίλ Νίκολς, ο επικεφαλής του τομέα κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft.

«Υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι ευλόγως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτούς τους καύσωνες εφεξής», δήλωσε ο Νίκολς στο AFP.

Η Ινδία, που είχε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων το 2020, είναι η μοναδική μεγάλη γεωργική δύναμη ήδη στην κατηγορία «ακραίου κινδύνου», εξαρτάται επομένως υπερβολικά από ένα πλούσιο γεωργικό εργατικό δυναμικό.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν επομένως να έχουν συνέπειες στην παραγωγικότητα και να επηρεάσουν έμμεσα τις οικονομικές ισορροπίες συγκεκριμένων χωρών, πυροδοτώντας κρίσεις με πιθανές συνέπειες στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Στις προβλέψεις για το 2045, εννέα από τις 10 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο, βρίσκονται στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνας, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Μεταξύ των 20 πιο απειλούμενων χωρών είναι επίσης μεγάλοι ασιατικοί παραγωγοί ρυζιού, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ. Στην τελευταία αυτή χώρα, πολλοί αγρότες εργάζονται ήδη τη νύχτα στους ορυζώνες για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά έχουν μεγάλη έκταση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, οι περιοχές επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται επίσης στις 10 χώρες που αναμένεται να σημειώσουν την μεγαλύτερη κατ΄αναλογία αύξηση κινδύνου έως το 2045.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Οι νέοι κίνδυνοι αλλάζουν την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς – Η ατζέντα EIOPA-FINMA

Όλα όσα βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαλόγου μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ελβετικής εποπτικής αρχής σε συνάντηση στη Φρανκφούρτη

Τι μαθαίνουν να κάνουν οι Ελβετοί, τι θα κάνουν οι ασφαλιστές

Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας φέρνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα, με επιπτώσεις σε ιατρικές, ασφαλιστικές και εργατικές αξιώσεις

ΤτΕ: Διαδικτυακό Εργαστήριο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τον ρόλο της ασφάλισης – Βίντεο

Θεσμικοί εκπρόσωποι από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέλυσαν το κενό προστασίας, ενώ παρουσίασαν καλές πρακτικές, μελέτες περιπτώσεων και σχετικά προϊόντα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Leading Without Limits από ΕΣΑΠΕ και GAMA Global Hellas-Cyprus με διεθνείς ομιλητές στις 6 Νοεμβρίου

Στις σύγχρονες προκλήσεις της ηγεσίας, στη διαμόρφωση αποτελεσματικών ομάδων και στις νέες απαιτήσεις για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εστιάζει το εκπαιδευτικό συνέδριο

O ΠΣΑΣ για τον «Ατομικό Επενδυτικό Λογαριασμό Ανηλίκων(Α.Ε.Λ.Α.)»

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (Π.Σ.Α.Σ.), εκπροσωπώντας θεσμικά το σώμα των επαγγελματιών της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στη χώρα

CrediaBank: Ενέκρινε η Γ.Γ. Εμπορίου τη συγχώνευση με απορρόφηση της Europe Holdings

Την έγκριση της συγχώνευσης με απορρόφηση της Ευρώπη Holdings από την CrediaBank προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου

Στις 3 Νοεμβρίου η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος ανοίγει τον διάλογο για τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή της νέας εποχής

Με κεντρικό θέμα «Από την Αβεβαιότητα στην Ανθεκτικότητα – Ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής στη Νέα Εποχή»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Οι ασφαλιστικές είναι Φερέγγυες, ο ασφαλισμένος προστατεύεται;

Η Αρχή Εποπτείας της Αγοράς δεν υπάρχει πλέον. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει τα ιδιωτικά νοσοκομεία

Leading Without Limits από ΕΣΑΠΕ και GAMA Global Hellas-Cyprus με διεθνείς ομιλητές στις 6 Νοεμβρίου

Στις σύγχρονες προκλήσεις της ηγεσίας, στη διαμόρφωση αποτελεσματικών ομάδων και στις νέες απαιτήσεις για τους επαγγελματίες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης εστιάζει το εκπαιδευτικό συνέδριο

Δωρεά οργάνων και ασφάλιση υγείας με κοινό παρονομαστή την αξία της ανθρώπινης ζωής

Η 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, υπενθυμίζει ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν είναι μόνο ζήτημα ιατρικής

Η HDI Global ενισχύει την ομάδα της στην Ελλάδα με νέα θέση ευθύνης στο Surety

Στην αναζήτηση εξειδικευμένου στελέχους για την ελληνική αγορά προχωρά η HDI Global SE, ανακοινώνοντας την πρόσληψη για τη θέση Lead Underwriter Surety Greece

ERGOforMe – Bronze βραβείο στα Bite Awards 2026 για την ψηφιακή εμπειρία πελατών

Bronze βραβείο στην κατηγορία «Digital Transformation of Customer Experience» απέσπασε η ERGO Hellas στα Bite Awards 2026 για την ψηφιακή