back to top
24.4 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουνίου 2026

Έρευνα: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επισιτιστική κρίση λόγω Κλιματικής Αλλαγής;

Οι καύσωνες, που ήδη αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να θέσουν τον αγροτικό τομέα σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» έως το 2045 σε περίπου εξήντα χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το «θερμικό στρες», το οποίο συνδυάζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και τη δυσκολία εργασίας σε εξωτερικούς χώρους κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, έχει ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο «ακραίου κινδύνου» σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας-παγκόσμιου αγροτικού κολοσσού-σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft.

- Advertisement -

Οι μελλοντικές προβλέψεις, που βασίζονται σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 2 ° C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή μέχρι το 2045, δείχνουν ότι ως αυτή την ημερομηνία 64 χώρες, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 71% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, θα επηρεαστούν από αυτόν τον «ακραίο κίνδυνο».

Ανάμεσά τους, μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων – σταθερά η Ινδία, αλλά και η Κίνα, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

«Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το θερμικό στρες θα δούμε την παραγωγή να επηρεάζεται σε πιο εύκρατες χώρες», όπως εξηγεί ο Γουίλ Νίκολς, ο επικεφαλής του τομέα κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft.

«Υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι ευλόγως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτούς τους καύσωνες εφεξής», δήλωσε ο Νίκολς στο AFP.

Η Ινδία, που είχε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων το 2020, είναι η μοναδική μεγάλη γεωργική δύναμη ήδη στην κατηγορία «ακραίου κινδύνου», εξαρτάται επομένως υπερβολικά από ένα πλούσιο γεωργικό εργατικό δυναμικό.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν επομένως να έχουν συνέπειες στην παραγωγικότητα και να επηρεάσουν έμμεσα τις οικονομικές ισορροπίες συγκεκριμένων χωρών, πυροδοτώντας κρίσεις με πιθανές συνέπειες στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Στις προβλέψεις για το 2045, εννέα από τις 10 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο, βρίσκονται στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνας, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Μεταξύ των 20 πιο απειλούμενων χωρών είναι επίσης μεγάλοι ασιατικοί παραγωγοί ρυζιού, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ. Στην τελευταία αυτή χώρα, πολλοί αγρότες εργάζονται ήδη τη νύχτα στους ορυζώνες για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά έχουν μεγάλη έκταση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, οι περιοχές επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται επίσης στις 10 χώρες που αναμένεται να σημειώσουν την μεγαλύτερη κατ΄αναλογία αύξηση κινδύνου έως το 2045.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωπαϊκή έκθεση για το κλίμα: Με τον ταχύτερο ρυθμό υπερθέρμανσης παγκοσμίως η Γηραιά Ήπειρος

Ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται σημαντικά για κράτη, επιχειρήσεις και ασφαλιστικές εταιρείες

Η Ελλάδα ολοκληρώνει το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης με 100% απορρόφηση

Στο πλαίσιο του ΕΠΑ εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, το Ειδικό Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών, με αρχικό προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ

Κίνδυνοι και προκλήσεις από τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών

Σύμφωνα με τον καθηγητή Εμβιομηχανικής-Εργονομίας & Αθλητικής Τραυματολογίας ΣΕΦΑΑΔ-ΤΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παναγιώτη Β. Τσακλή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

P. Hiekelma στο Ocin26: Στρατηγική η δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών

H Πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema στάθηκε στη σημασία της θεσμικής αξιοπιστίας και της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Νέα μέλη ΔΣ και Αντιπρόεδροι στην AMICE

Το αναθεωρημένο πλαίσιο διακυβέρνησης της Ένωσης αποσκοπεί σε ισχυρή εκπροσώπηση των μελών και αποτελεσματική ηγεσία σε όλους τους τομείς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η Generali μάς προσκαλεί να ζήσουμε τη δύναμη της μουσικής και στο φετινό Release Athens Festival

«Δέκα χρόνια μουσικής. Εκατόν σαράντα χρόνια εμπιστοσύνης. Ένα μουσικό κάλεσμα για να ζήσουμε τις στιγμές όπως τις θέλουμε»

Ελλάδα 2030: Ανθεκτικότητα, αποταμίευση και το μέλλον των συντάξεων και της ανάπτυξης

Fireside Chat του Π. Αντωνόπουλου, Alpha Asset Management, ΕΘΕ, με τον Π. Καπόπουλο, Alpha Bank, στο πλαίσιο του #ocin26

FIFA World Cup 2026: Οι φοβερές, άγνωστες απειλές του κόσμου που αυξάνονται καθημερινά

Με 48 ομάδες να παίζουν 104 αγώνες σε 6 εβδομάδες και 16 πόλεις, το Μουντιάλ συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό κινδύνων που αυξάνεται καθημερινά

Δ. Μπατζής: Private Equity, the missing piece in your portfolio

Ομιλία του Head of Southern CEE Countries, Schroders, στο 7ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26