back to top
22.8 C
Athens
Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2025

Έρευνα: Πόσο κοντά βρισκόμαστε στην επισιτιστική κρίση λόγω Κλιματικής Αλλαγής;

Οι καύσωνες, που ήδη αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να θέσουν τον αγροτικό τομέα σε κατάσταση «ακραίου κινδύνου» έως το 2045 σε περίπου εξήντα χώρες που αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της παραγωγής τροφίμων, σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύεται σήμερα.

Το «θερμικό στρες», το οποίο συνδυάζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και τη δυσκολία εργασίας σε εξωτερικούς χώρους κάτω από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, έχει ήδη φτάσει σε αυτό το επίπεδο «ακραίου κινδύνου» σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας-παγκόσμιου αγροτικού κολοσσού-σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που εκπόνησε η βρετανική εταιρεία ανάλυσης κινδύνων Verisk Maplecroft.

- Advertisement -

Οι μελλοντικές προβλέψεις, που βασίζονται σε ένα σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη στο 2 ° C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή μέχρι το 2045, δείχνουν ότι ως αυτή την ημερομηνία 64 χώρες, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 71% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, θα επηρεαστούν από αυτόν τον «ακραίο κίνδυνο».

Ανάμεσά τους, μεγάλοι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων – σταθερά η Ινδία, αλλά και η Κίνα, η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

- Advertisement -

«Με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και το θερμικό στρες θα δούμε την παραγωγή να επηρεάζεται σε πιο εύκρατες χώρες», όπως εξηγεί ο Γουίλ Νίκολς, ο επικεφαλής του τομέα κλίματος και ανθεκτικότητας στη Verisk Maplecroft.

«Υπάρχει μια πραγματικά μεγάλη ανησυχία ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι ευλόγως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία, θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι απέναντι σε αυτούς τους καύσωνες εφεξής», δήλωσε ο Νίκολς στο AFP.

Η Ινδία, που είχε το 12% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων το 2020, είναι η μοναδική μεγάλη γεωργική δύναμη ήδη στην κατηγορία «ακραίου κινδύνου», εξαρτάται επομένως υπερβολικά από ένα πλούσιο γεωργικό εργατικό δυναμικό.

Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα μπορούσαν επομένως να έχουν συνέπειες στην παραγωγικότητα και να επηρεάσουν έμμεσα τις οικονομικές ισορροπίες συγκεκριμένων χωρών, πυροδοτώντας κρίσεις με πιθανές συνέπειες στην κοινωνικοπολιτική σταθερότητα.

Στις προβλέψεις για το 2045, εννέα από τις 10 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο, βρίσκονται στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Γκάνας, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού κακάο στον κόσμο.

Μεταξύ των 20 πιο απειλούμενων χωρών είναι επίσης μεγάλοι ασιατικοί παραγωγοί ρυζιού, η Καμπότζη, η Ταϊλάνδη ή το Βιετνάμ. Στην τελευταία αυτή χώρα, πολλοί αγρότες εργάζονται ήδη τη νύχτα στους ορυζώνες για να αποφύγουν την υπερβολική ζέστη, σημειώνουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Σε χώρες που διατρέχουν κίνδυνο, αλλά έχουν μεγάλη έκταση, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, οι περιοχές επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο.

Επτά ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται επίσης στις 10 χώρες που αναμένεται να σημειώσουν την μεγαλύτερη κατ΄αναλογία αύξηση κινδύνου έως το 2045.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ευρωβαρόμετρο: Περισσότερη προστασία και ενότητα ζητούν οι πολίτες από την ΕΕ

Οι 9 στους 10 -σε Ελλάδα και Κύπρο ακόμη περισσότεροι- ζητούν από τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες προκλήσεις από κοινού

Διαθέσιμη και προσιτή ασφάλιση: Η οπτική της GFIA

Ο πρόεδρος S. Frank εξηγεί πώς συνεργασίες και καινοτομίες όπως η παραμετρική ασφάλιση, η τηλεματική και η μικροασφάλιση γεφυρώνουν το κενό προστασίας

Σύστημα πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του ΥΠΠΟ

Με προληπτική και ενεργητική πυροπροστασία το υπουργείο θέλει να ενισχύσει την ασφάλεια του χώρου, των επισκεπτών και των εργαζομένων

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ERB Cyprialife και ERB Asfalistiki: Νέα, κοινή καμπάνια και εταιρική τοποθέτηση

Υπό το κεντρικό μήνυμα: «Στη ζωή, η ασφάλεια είναι κάτι περισσότερο από ένα συμβόλαιο»

«Η ηρεμία μέσα στην καταιγίδα»: Επισκόπηση Κινδύνων χώρας και τομέα από την Coface

Η Coface αναλύει την παγκόσμια δυναμική εστιάζοντας στην αύξηση του κοινωνικού και πολιτικού κινδύνου, και στις στρατηγικές προκλήσεις του Κόλπου

Fitch: Αναβάθμιση της Euroins AD σε «B+» με σταθερή προοπτική

Α. Μουρατίδου: «Προχωρούμε με αυτοπεποίθηση, επενδύοντας στην καινοτομία, στην αξιοπιστία και στη διαρκή ενίσχυση της σχέσης εμπιστοσύνης»

Η Howden ανοίγει τα χαρτιά της – Νέα σχέδια για τις προαιρετικές αντασφαλίσεις

Τι αποκαλύπτει η Howden Re στο συνέδριο του Μπάντεν-Μπάντεν, ενόψει αλλαγών και χαλάρωσης των συνθηκών αντασφάλισης

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Interlife: Διευκρινίσεις για το επασφάλιστρο νέου οδηγού

Σε ποια συμβόλαια εφαρμόζεται επέκταση του επασφαλίστρου νέου οδηγού στα 25 έτη

Αλλάζουν όλα στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Παράλληλα με το νέο πλαίσιο, ο Τ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε πρόσληψη 50 εξειδικευμένων στελεχών και συνεργασία με τη νέα Αρχή Προστασίας Καταναλωτή

Ταξίδι επιβράβευσης στη Ρώμη για τους συνεργάτες της Allianz

Η περίσταση αποτέλεσε ευκαιρία για εξερεύνηση εμβληματικών σημείων της Αιώνιας Πόλης, καθώς επίσης προώθηση επαγγελματικών σχέσεων και στόχων

Allianz Olympic Day 2025: Μήνυμα δύναμης, συνεργασίας και ψυχικής ανθεκτικότητας από τα κορυφαία στελέχη και τους αθλητές της Allianz Ελλάδος

Η εκδήλωση τίμησε τον Ολυμπισμό και ανέδειξε ότι η επιτυχία χτίζεται καθημερινά, μέσα από μικρές νίκες και συλλογική προσπάθεια

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Αναγκαία η παράταση για την εφαρμογή του IRIS»

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του συστήματος ούτε και η κάλυψη του κόστους