Ενεργή εκστρατεία phishing με πρόσχημα τα ΕΛΤΑ

«Έχουμε ανακαλύψει ενεργή εκστρατεία phishing, η οποία διαδίδει τόσο emails με σύνδεσμο phishing όσο και κακόβουλες σελίδες που παραπέμπουν στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Από τον Ιούλιο, εντοπίσαμε επίσης αυξημένο αριθμό προσπαθειών να διαδοθούν σύνδεσμοι phishing στην Ελλάδα, οι οποίες ενδέχεται να σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εκστρατεία phishing. Έτσι, τον Ιούνιο οι λύσεις ασφαλείας της Kasperskyεντόπισαν 149.944 προσπάθειες διάδοσης συνδέσμων phishing στην Ελλάδα, ενώ τον Ιούλιο έγιναν 198.148 τέτοιες απόπειρες, με 183.482 προσπάθειες από την 1η έως 29η Αυγούστου», αναφέρει ο Roman Dedenok, ερευνητής ασφάλειας στην Kaspersky.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά ονόματα μεγάλων εμπορικών σημάτων για να διαδώσουν συνδέσμους phishing. Μόλις τα θύματα δουν ένα οικείο όνομα, ειδικά αν πρόκειται για εθνική υπηρεσία, είναι λιγότερο πιθανό να σκεφτούν ότι πρόκειται για κάποιο είδος απάτης. Στα email τους οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ασκούσαν πίεση στα θύματα, προειδοποιώντας ότι εάν ο χρήστης δεν έκανε κλικ στον σύνδεσμο phishing του email και δεν εισήγαγε τα στοιχεία του τις επόμενες ημέρες, θα χρεωνόταν επιπλέον πρόστιμο της τάξης των 2,84 ευρώ για κάθε μέρα που περνά. Λόγω της απειλής απώλειας χρημάτων, οι άνθρωποι δεν υποψιάζονται το ενδεχόμενο απάτης, ως εκ τούτου, εισάγουν τα δεδομένα τους στη σελίδα phishing. Χρησιμοποιώντας το όνομα, τη διεύθυνση ή ακόμα και τα δεδομένα πληρωμής που έλαβαν, οι εισβολείς μπορούν αργότερα να κλέψουν την ταυτότητα του θύματος, προκαλώντας του οικονομική αλλά και προσωπική ζημία.

Για να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης, η Kaspersky συνιστά τα εξής:

  • Είναι καλύτερα να μην ακολουθείτε καθόλου συνδέσμους που περιλαμβάνονται σε email. Αντίθετα, μπορείτε να ανοίξετε μια νέα καρτέλα και να εισαγάγετε μη αυτόματα τη διεύθυνση URL της τράπεζάς σας ή οποιουδήποτε άλλου προορισμού.
  • Θα ήταν ασφαλέστερο να ελέγξετε τον σύνδεσμο πριν κάνετε κλικ. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω του για προεπισκόπηση της διεύθυνσης URL και αναζητήστε ορθογραφικά λάθη ή άλλες παρατυπίες.
  • Μερικές φορές τα email και οι ιστότοποι μοιάζουν πολύ με τα πρωτότυπα, καθώς ενδέχεται οι εγκληματίες να προέβησαν σε εξαιρετική διαδικασία απομίμησης. Αλλά οι υπερσύνδεσμοι, πιθανότατα, θα είναι λανθασμένοι — με ορθογραφικά λάθη ή μπορούν να σας ανακατευθύνουν σε διαφορετική τοποθεσία.
  • Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας και ακολουθήστε τις συστάσεις της. Στη συνέχεια, το εκάστοτε λογισμικό θα επιλύσει αυτόματα τα περισσότερα προβλήματα και θα σας ειδοποιήσει εάν είναι απαραίτητο.

 

Σχετικά με την Kaspersky

 

Η Kaspersky είναι μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας με έτος ίδρυσης το 1997. Η βαθιά πληροφόρηση απειλών και η τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας της Kaspersky μετατρέπονται συνεχώς σε λύσεις και υπηρεσίες ασφάλειας για την προστασία επιχειρήσεων, κρίσιμων υποδομών, κυβερνήσεων και καταναλωτών σε όλον τον κόσμο. Το ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ασφάλειας της εταιρείας περιλαμβάνει την προστασία τερματικών σημείων και μια σειρά εξειδικευμένων λύσεων και υπηρεσιών ασφάλειας για την καταπολέμηση εξελιγμένων και εξελισσόμενων ψηφιακών απειλών. Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια χρήστες προστατεύονται από τις τεχνολογίες της Kaspersky και βοηθάμε 240.000 εταιρικούς πελάτες να προστατεύουν ό,τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς. Μάθετε περισσότερα στο www.kaspersky.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*