back to top
11.7 C
Athens
Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026

Καμπανάκι EIOPA για ασφαλιστικές και πληθωρισμό

Σε φάση αυξημένης αβεβαιότητας εισέρχονται τόσο ο ασφαλιστικός κλάδος όσο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία ελέω του πληθωρισμού και των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Αυτό σημειώνει η EIOPA η οποία δημοσίευσε την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ιουνίου 2022, στην οποία εξετάζει τις κύριες τάσεις για τους ευρωπαϊκούς τομείς (αντα)ασφάλισης και συντάξεων, καθώς και το μακροοικονομικό τοπίο με τις επιπτώσεις του.

- Advertisement -

Τα νέα δεδομένα

Οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας και οι επακόλουθες κυρώσεις προκάλεσαν περαιτέρω διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ήδη πιεστεί από τα σημεία συμφόρησης που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για τα ορυκτά καύσιμα και τα εισαγόμενα εμπορεύματα. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σοκ προσφοράς που ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει την οικονομική ανάπτυξη στην ήπειρο ταυτόχρονα.

- Advertisement -

Η αστάθεια έχει επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνοδεύτηκε από αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι αγορές αναμένουν νομισματική σύσφιξη για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό. Οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών υποχώρησαν ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης είναι σημαντικός.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο:

-Οι ασφαλιστές μπήκαν το 2022 σε καλές χρηματοοικονομικές συνθήκες και σταθερά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας με διάμεσο δείκτη SCR 216%, αφού τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα τόσο για τις δραστηριότητες των ασφαλίσεων ζωής όσο και για τις ασφαλίσεις ζημίων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021. Η επενδυτική κερδοφορία επέστρεψε στα προ της Covid-19 επίπεδα. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει τους δείκτες κερδοφορίας των επιχειρηματικών τομέων εκτός ασφαλίσεων ζωής λόγω υψηλότερων απαιτήσεων. Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις νέες επιχειρήσεις και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται.

-Οι αντασφαλιστές παρέμειναν ανθεκτικοί το 2021 παρά τις υψηλότερες απώλειες από καταστροφές, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αβεβαιότητες γύρω από την πανδημία. Οι σκληρυνόμενες συνθήκες της αγοράς αύξησαν τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και βελτίωσαν τις θέσεις φερεγγυότητας των αντασφαλιστών. Η κλιματική αλλαγή, ο κυβερνοχώρος και η πανδημία COVID-19 εξακολουθούν να αποτελούν πηγή κινδύνου και αβεβαιότητας για τον κλάδο.

Όσον αφορά τον τομέα των επαγγελματικών συντάξεων, οι οικονομικές θέσεις των ΙΕΣΠ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχουν ανακάμψει μετά τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών αγορών από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Το συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε ενώ οι υποχρεώσεις παρέμειναν λίγο πολύ αμετάβλητες.

Επιπλέον, η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλύει τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει επίσης ένα θεματικό άρθρο που διερευνά εάν τα αποτελέσματα των τεστ ακραίων καταστάσεων επηρεάζουν τη διανομή μερισμάτων και τις δραστηριότητες επαναγοράς μετοχών των από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ο άμεσος αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στους Ευρωπαίους ασφαλιστές και στα ΙΕΣ είναι πολύ περιορισμένος. Οι δευτερογενείς επιδράσεις από τη μακροοικονομική πλευρά και οι δευτερογενείς επιπτώσεις από άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως των τραπεζών, θα μπορούσαν να γίνουν πιθανή πηγή κινδύνου. Η EIOPA παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία των μακροοικονομικών εξελίξεων όπου συναντώνται οι πληθωριστικές πιέσεις από διάφορες πηγές. Η πανδημία έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και φαίνεται να έχει μεταβάλει τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλες τις συνέπειές της έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις. Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές επιχειρήσεις καθώς και στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους δικαιολογεί την πλήρη προσοχή μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μια μεγάλη παραγγελία για ψαλίδι κοπής και αραίωσης στις ασφαλίσεις υγείας

Tο έδαφος μετά τις περικοπές, τις αλλαγές και τα πολλά κλαδέματα έχει διαβρωθεί και κινείται όπως η άμμος

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

ΕΙΟΡΑ: Επικαιροποίηση των χαρτοφυλακίων αναφοράς στο πλαίσιο υπολογισμού του VA

Οι ενημερώσεις έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν ακριβέστερη αποτύπωση των συνθηκών της αγοράς και της μεταβλητότητας στο πλαίσιο του Solvency II

Αισιόδοξες προοπτικές και μετασχηματισμός: Τα ευρήματα της Έκθεσης Ασφαλιστικής Αγοράς 2025 της KPMG

Ο Φ. Κάσσος ανέλυσε τη συνολική εικόνα της αγοράς τονίζοντας την υψηλή ανάπτυξη του 2024, τις αντοχές των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και τις νέες τάσεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Παρέμβαση της Insurance Europe για τα αναθεωρημένα ESRS

Η παρέμβαση αφορά τις τεχνικές συμβουλές της EFRAG, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων

Η Tesla και η Lemonade επαναπροσδιορίζουν την αποτίμηση του ασφαλιστικού κινδύνου

Η εξέλιξη συνδέεται άμεσα με τα σχέδια της Tesla για πλήρως αυτόνομα οχήματα και υπηρεσίες robotaxi, όπως το Cybercab

Διεθνής επέκταση και νέα στρατηγική για την ERGO International υπό την ηγεσία του Έλληνα COO Θεόδωρου Κοκκάλα

O Θ. Κοκκάλας φιλοξένησε περισσότερους από 1.000 ηγέτες σε δύο παγκόσμια Town Halls – Οι βασικοί άξονες της νέας στρατηγικής του ομίλου

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Sorry. No data so far.

Ροή Ειδήσεων

Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα στις μεταμοσχεύσεις: Ιστορική αύξηση και νέο τοπίο στη δωρεά οργάνων

Η μεταμόσχευση στη χώρα μας δεν είναι πια σπάνια δυνατότητα, αλλά ρεαλιστική προοπτική για περισσότερους ασθενείς

Κρατική αρωγή και ασφάλιση: Το νέο ψηφιακό φίλτρο μετά τις φυσικές καταστροφές

Το ν/σ «Ενεργή Μάχη» προβλέπει εργαλείο διασταύρωσης δεδομένων πριν από τη χορήγηση κρατικής αρωγής

ICAP CRIF: Εξαπλασιάστηκαν τα καθαρά προ φόρων κέρδη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Τα μεγέθη του κλάδου όπως αποτυπώνονται στην ετήσια επιχειρηματική έκδοση «Ελληνικός Οδηγός» / «The Greek Financial Directory»

Το τέλος με τις ασφαλίσεις υγείας. Το καμπανάκι

Από τις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, αν και ιδέες είναι ακόμα, ο Ανασφάλιστος ξεχώρισε μία...

ΕΕΑ: Ψηφοφορία για ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές

Προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες δράσεις ενάντια στη μείωση των προμηθειών τους