back to top
18.4 C
Athens
Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026

Καμπανάκι EIOPA για ασφαλιστικές και πληθωρισμό

Σε φάση αυξημένης αβεβαιότητας εισέρχονται τόσο ο ασφαλιστικός κλάδος όσο και τα συνταξιοδοτικά ταμεία ελέω του πληθωρισμού και των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.

Αυτό σημειώνει η EIOPA η οποία δημοσίευσε την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ιουνίου 2022, στην οποία εξετάζει τις κύριες τάσεις για τους ευρωπαϊκούς τομείς (αντα)ασφάλισης και συντάξεων, καθώς και το μακροοικονομικό τοπίο με τις επιπτώσεις του.

- Advertisement -

Τα νέα δεδομένα

Οι μακροοικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας και οι επακόλουθες κυρώσεις προκάλεσαν περαιτέρω διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που έχουν ήδη πιεστεί από τα σημεία συμφόρησης που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για τα ορυκτά καύσιμα και τα εισαγόμενα εμπορεύματα. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σοκ προσφοράς που ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει την οικονομική ανάπτυξη στην ήπειρο ταυτόχρονα.

- Advertisement -

Η αστάθεια έχει επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές και συνοδεύτηκε από αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι αγορές αναμένουν νομισματική σύσφιξη για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό. Οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών υποχώρησαν ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ο κίνδυνος περαιτέρω διόρθωσης είναι σημαντικός.

Σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο:

-Οι ασφαλιστές μπήκαν το 2022 σε καλές χρηματοοικονομικές συνθήκες και σταθερά κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας με διάμεσο δείκτη SCR 216%, αφού τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα τόσο για τις δραστηριότητες των ασφαλίσεων ζωής όσο και για τις ασφαλίσεις ζημίων αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021. Η επενδυτική κερδοφορία επέστρεψε στα προ της Covid-19 επίπεδα. Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει τους δείκτες κερδοφορίας των επιχειρηματικών τομέων εκτός ασφαλίσεων ζωής λόγω υψηλότερων απαιτήσεων. Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις νέες επιχειρήσεις και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται.

-Οι αντασφαλιστές παρέμειναν ανθεκτικοί το 2021 παρά τις υψηλότερες απώλειες από καταστροφές, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τις αβεβαιότητες γύρω από την πανδημία. Οι σκληρυνόμενες συνθήκες της αγοράς αύξησαν τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και βελτίωσαν τις θέσεις φερεγγυότητας των αντασφαλιστών. Η κλιματική αλλαγή, ο κυβερνοχώρος και η πανδημία COVID-19 εξακολουθούν να αποτελούν πηγή κινδύνου και αβεβαιότητας για τον κλάδο.

Όσον αφορά τον τομέα των επαγγελματικών συντάξεων, οι οικονομικές θέσεις των ΙΕΣΠ στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έχουν ανακάμψει μετά τη βελτίωση των χρηματοπιστωτικών αγορών από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19. Το συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκε ενώ οι υποχρεώσεις παρέμειναν λίγο πολύ αμετάβλητες.

Επιπλέον, η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναλύει τους κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Περιλαμβάνει επίσης ένα θεματικό άρθρο που διερευνά εάν τα αποτελέσματα των τεστ ακραίων καταστάσεων επηρεάζουν τη διανομή μερισμάτων και τις δραστηριότητες επαναγοράς μετοχών των από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ο άμεσος αντίκτυπος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στους Ευρωπαίους ασφαλιστές και στα ΙΕΣ είναι πολύ περιορισμένος. Οι δευτερογενείς επιδράσεις από τη μακροοικονομική πλευρά και οι δευτερογενείς επιπτώσεις από άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού τομέα, ιδίως των τραπεζών, θα μπορούσαν να γίνουν πιθανή πηγή κινδύνου. Η EIOPA παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Η Petra Hielkema, Πρόεδρος της EIOPA δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία των μακροοικονομικών εξελίξεων όπου συναντώνται οι πληθωριστικές πιέσεις από διάφορες πηγές. Η πανδημία έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και φαίνεται να έχει μεταβάλει τις καταναλωτικές συνήθειες των καταναλωτών. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με όλες τις συνέπειές της έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις. Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές επιχειρήσεις καθώς και στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους δικαιολογεί την πλήρη προσοχή μας».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πολιτική συμφωνία για τη Retail Investment Strategy

Thea Utoft Høj Jensen, Insurance Europe: «Συμφωνία ορόσημο για την SIU, αλλά όχι το τέλος της διαδικασίας»

ΕΙΟΡΑ: Επικαιροποίηση των χαρτοφυλακίων αναφοράς στο πλαίσιο υπολογισμού του VA

Οι ενημερώσεις έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν ακριβέστερη αποτύπωση των συνθηκών της αγοράς και της μεταβλητότητας στο πλαίσιο του Solvency II

Αισιόδοξες προοπτικές και μετασχηματισμός: Τα ευρήματα της Έκθεσης Ασφαλιστικής Αγοράς 2025 της KPMG

Ο Φ. Κάσσος ανέλυσε τη συνολική εικόνα της αγοράς τονίζοντας την υψηλή ανάπτυξη του 2024, τις αντοχές των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και τις νέες τάσεις

EIOPA: Νέο εργαλείο εκτίμησης κινδύνου φυσικών καταστροφών για ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων

Η ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής πλατφόρμας ενημέρωσης θεωρείται κρίσιμο βήμα προς τη βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ο Paolo Mantero νέος επικεφαλής αντασφαλίσεων της Zurich

Ο μέχρι πρότινος Chief Strategy Officer συμπληρώνει 10 χρόνια στον όμιλο

Η διατήρηση εργαζομένων περνάει από τα «μη χρηματικά» κίνητρα

Η Randstad Greece επισημαίνει ότι η διατήρηση των εργαζομένων αποτελεί σήμερα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τα τμήματα HR

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της «ΟΤΕ Ασφάλιση» με τον ΟΤΕ

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης η συγχώνευση των ανωνύμων εταιρειών «Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος ΑΕ»

Η ERGO ολοκληρώνει την εξαγορά της ADB Gjensidige στις Βαλτικές χώρες 

Η ERGO Group AG, μέλος του Munich Re και ένας από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους διεθνώς, ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της εξαγοράς

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παροχή διευκρινίσεων από την ΑΑΔΕ για τη φορολόγηση ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων

Η νέα Εγκύκλιος επικεντρώνεται στις αλλαγές που εισήγαγε ο ν. 5178/2025 και σε 3 βασικά σημεία του υφιστάμενου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης

Γ. Καραβίας: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τις ζημιές του μπλακάουτ στο FIR

Τι αναφέρει η ΥΠΑ για τον εντοπισμό της βλάβης - Οι νέοι πομποδέκτες και οι αποζημιώσεις της Aegean

Για δεύτερη συνεχή χρονιά «World-class Workplace» ο Όμιλος INTERAMERICAN

Μια αναγνώριση που αντανακλά άμεσα το επίπεδο ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και δέσμευσης των ανθρώπων της ασφαλιστικής

Η ανακοίνωση της ΕΑΔΕ για την απόφαση του ΣτΕ

Η Ένωση αναμένει όπως οι ασφαλιστικές προβούν άμεσα στη διαμόρφωση των ρητρών αναπροσαρμογής κατά τις προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση

Ψηλά οι μετοχές των Interlife – Ευρώπη Holdings

Πού αποδίδονται οι νέες αξιοσημείωτες χρηματιστηριακές επιδόσεις των δύο εταιρειών