back to top
17.5 C
Athens
Τρίτη 28 Απριλίου 2026

Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση και ο ανθρωποκεντρικός ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Του Γιάννη Ρούντου*

Για την Ασφαλιστική Αγορά ανάγεται, πλέον, σε κορυφαίο ζήτημα αποστολής η διασφάλιση των προϋποθέσεων για έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Δεδομένα και την Κυβερνοασφάλεια.

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της από τις αρχές του 2020 έχει δημοσιοποιήσει τη στρατηγική της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας και μιας δυναμικής και βιώσιμης οικονομίας.

Οι κυριότερες προτεραιότητες για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής είναι οι ακόλουθες (πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος):

- Advertisement -

1. Προτάσεις για τη διασφάλιση της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων οι οποίες συνιστούν τα πρώτα βήματα για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI) αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, στον οποίο ήδη συναντώνται εφαρμογές ΑΙ.

2. Διαμόρφωση στρατηγικής δεδομένων για την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια ηγετική δύναμη όσον αφορά την αξιοποίηση των δεδομένων. Η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει νομοθετική πρόταση για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων και πιθανή νομοθετική Πράξη για την δίκαιη πρόσβαση και χρήση Δεδομένων.

3.Διαμόρφωση στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινής μονάδας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και επανεξέταση της Οδηγίας για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (Οδηγία ΝIS).

Είναι προφανές ότι η χαοτική πολυπλοκότητα των θεμάτων της Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα, στις κατευθυντήριες αρχές (κεφ. 4) υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των αποκλεισμών και την καθολική προσβασιμότητα, την αξιοπιστία χρήσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την απλούστευση των διαδικασιών κ.ά., φωτίζοντας ζητήματα που απασχολούν πρωτευόντως τον ψηφιακό μετασχηματισμό και των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με τους πελάτες τους.

Σε κάθε περίπτωση, η «ανθρωποκεντρικότητα» είναι κλειδί για την ηθική ακεραιότητα της ασφαλιστικής αποστολής και τη μη αλλοτρίωση του ασφαλιστικού σκοπού.

*Γιάννης Ρούντος: Public Affairs & Relations, Communication Strategy, Business Ethics & Human Values, Social Responsibility & Sustainability Expert.
Στέλεχος της INTERAMERICAN από το 1994 έως τον Ιανουάριο του 2022. Από το 2002 ανέλαβε επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων και από το 2005 διεύρυνε τον τομέα, που εξέλιξε σε Διεύθυνση Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας, συμβάλλοντας στη θεμελίωση της σύγχρονης Διακυβέρνησης και της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την Επιχειρηματική Υπευθυνότητα, ειδικότερα και παράλληλα με τη δημόσια εικόνα της INTERAMERICAN και της ηγεσίας της, δημιούργησε ένα πρότυπο για την ασφαλιστική αγορά. Στην επαγγελματική του διαδρομή, έχει εργαστεί και ως δημιουργικός της εικόνας και του λόγου στην Επικοινωνία και Διαφήμιση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

Στο +7,2% η παραγωγή ασφαλίστρων το 1ο δίμηνο 2026

Ανοδικά κινήθηκε τόσο ο κλάδος ζωής (+10,2%) όσο και ο κλάδος κατά ζημιών (+4,9%) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ

Οι AI Agents στην αρένα – Θα αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη κυβερνοεπίθεση;

H Forscope εξηγεί γιατί η σύγκλιση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κυβερνοασφάλεια απαιτεί από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να δράσουν προληπτικά

ΕΑΕΕ: Εκρηκτική αύξηση άνω του 900% στις κυβερνοασφαλίσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας τετραετίας – Κυρίαρχο κανάλι το bancassurance

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Υδρόγειος: Τι έγραψε το 2025, όλα τα νέα στις 28 Απριλίου

Με πάνω από 2.000 διαμεσολαβητές, η ασφαλιστική σημείωσε το 2025 συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 12,5%

Η σημασία της ασφάλισης στον χώρο των κατασκευών – Ενδεικτικό πλαίσιο κάλυψης

Τα ασφαλιζόμενα κεφάλαια αναμένεται σύντομα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με την ένταξη της νέας τεχνολογίας των μπαταριών συσσώρευσης ενέργειας

Εξειδικευμένο σεμινάριο από ΕΣΑΠΕ, ΕΙΑΣ και ΕΕΑ για τη Γενιά Ζ και την Τεχνητή Νοημοσύνη

Για επαγγελματίες που επιθυμούν να οργανώσουν και να αναπτύξουν αποδοτικά δίκτυα πωλήσεων, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της νέας εποχής

Η Εθνική Ασφαλιστική πουλά ακίνητο ιδιοκτησίας της

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 8/5 – Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις της εταιρείας το 2025

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου: Έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και ενημέρωση

Το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν οι βασικότεροι παράγοντες κινδύνου

Tι επιφυλάσσει η τράπεζα του μέλλοντος

Η ετοιμότητα των τραπεζών να αντιμετωπίσουν το ωστικό κύμα του δημογραφικού ζητήματος συζητήθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Πιστοποίηση ISO 27001 για το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών της Interlife

Ι. Βοτσαρίδης: «Στρατηγική επιλογή να επενδύουμε συστηματικά στην ασφάλεια, ενισχύοντας την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και αγορά»

Ο Γιώργος Βαλαής στο IWtalks: «Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι δίκτυο προστασίας για τους πολίτες»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού μιλά για τον καθοριστικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία και ασφαλιστική αγορά

Υδρόγειος: Τι έγραψε το 2025, όλα τα νέα στις 28 Απριλίου

Με πάνω από 2.000 διαμεσολαβητές, η ασφαλιστική σημείωσε το 2025 συνολική παραγωγή ασφαλίστρων αυξημένη κατά 12,5%