back to top
28.1 C
Athens
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026

Η Ψηφιακή Διακυβέρνηση και ο ανθρωποκεντρικός ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Του Γιάννη Ρούντου*

Για την Ασφαλιστική Αγορά ανάγεται, πλέον, σε κορυφαίο ζήτημα αποστολής η διασφάλιση των προϋποθέσεων για έναν ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό, αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Δεδομένα και την Κυβερνοασφάλεια.

- Advertisement -

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της από τις αρχές του 2020 έχει δημοσιοποιήσει τη στρατηγική της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διαμόρφωση μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας και μιας δυναμικής και βιώσιμης οικονομίας.

Οι κυριότερες προτεραιότητες για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής είναι οι ακόλουθες (πηγή: Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος):

- Advertisement -

1. Προτάσεις για τη διασφάλιση της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων οι οποίες συνιστούν τα πρώτα βήματα για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence-AI) αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αλλαγές και να παίξει κεντρικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης, στον οποίο ήδη συναντώνται εφαρμογές ΑΙ.

2. Διαμόρφωση στρατηγικής δεδομένων για την ανάδειξη της Ευρώπης σε παγκόσμια ηγετική δύναμη όσον αφορά την αξιοποίηση των δεδομένων. Η στρατηγική αυτή θα περιλαμβάνει νομοθετική πρόταση για τη Διακυβέρνηση Δεδομένων και πιθανή νομοθετική Πράξη για την δίκαιη πρόσβαση και χρήση Δεδομένων.

3.Διαμόρφωση στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας κοινής μονάδας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και επανεξέταση της Οδηγίας για την ασφάλεια των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (Οδηγία ΝIS).

Είναι προφανές ότι η χαοτική πολυπλοκότητα των θεμάτων της Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρνει στο επίκεντρο των εξελίξεων, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα, στις κατευθυντήριες αρχές (κεφ. 4) υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των αποκλεισμών και την καθολική προσβασιμότητα, την αξιοπιστία χρήσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την απλούστευση των διαδικασιών κ.ά., φωτίζοντας ζητήματα που απασχολούν πρωτευόντως τον ψηφιακό μετασχηματισμό και των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με τους πελάτες τους.

Σε κάθε περίπτωση, η «ανθρωποκεντρικότητα» είναι κλειδί για την ηθική ακεραιότητα της ασφαλιστικής αποστολής και τη μη αλλοτρίωση του ασφαλιστικού σκοπού.

*Γιάννης Ρούντος: Public Affairs & Relations, Communication Strategy, Business Ethics & Human Values, Social Responsibility & Sustainability Expert.
Στέλεχος της INTERAMERICAN από το 1994 έως τον Ιανουάριο του 2022. Από το 2002 ανέλαβε επικεφαλής των Δημοσίων Σχέσεων και από το 2005 διεύρυνε τον τομέα, που εξέλιξε σε Διεύθυνση Εταιρικών Υποθέσεων, Επικοινωνίας και Υπευθυνότητας, συμβάλλοντας στη θεμελίωση της σύγχρονης Διακυβέρνησης και της στρατηγικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την Επιχειρηματική Υπευθυνότητα, ειδικότερα και παράλληλα με τη δημόσια εικόνα της INTERAMERICAN και της ηγεσίας της, δημιούργησε ένα πρότυπο για την ασφαλιστική αγορά. Στην επαγγελματική του διαδρομή, έχει εργαστεί και ως δημιουργικός της εικόνας και του λόγου στην Επικοινωνία και Διαφήμιση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

ΕΑΕΕ: Ενημέρωση για εγκύκλιο και αποφάσεις της ΑΑΔΕ

Αφορούν μεταξύ άλλων τη φορολογική αντιμετώπιση από πλευράς ΦΠΑ των συμβολαίων επί διαφοράς (CFDs)

Συνάντηση ΕΕΑΕ-ΕΑΕΕ για ενίσχυση της θεσμικής συνεργασίας και κοινές δράσεις

Οι συζητήσεις κάλυψαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία, την εξέλιξη και τις προοπτικές της ασφαλιστικής αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Εθνική Ασφαλιστική: Πώς θα κάνει την υπέρβαση στο bancassurance

Σκοπεύει να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις των 48 εκατομμυρίων καθαρής κερδοφορίας

Πειραιώς – ΝΝ Hellas: Η επόμενη ημέρα για το bancassurance

Στη χρονική στιγμή όπου οι συναλλαγές μεταξύ τραπεζικών ομίλων και ασφαλιστικών αλλάζουν ριζικά την αγορά βρίσκεται η NN, ομοίως και η Πειραιώς

Μήνυμα ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και εμπιστοσύνης στέλνει η Εθνική Ασφαλιστική – 135 χρόνια μετά ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Μαζαράκης παρουσίασε το όραμα της διοίκησης για την επόμενη ημέρα της εταιρείας

Τα μηνύματα της Γενικής Συνέλευσης του BIPAR και τι σημαίνουν για τον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του BIPAR

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αύξηση 22,5% στην παραγωγή ασφαλίστρων ζωής και υγείας το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική άνοδος στα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις

Τι κάνεις αν «μείνεις» στον δρόμο χωρίς κάλυψη οδικής βοήθειας

Η Pricefox ενημερώνει τους οδηγούς για τις επιλογές τους και συμβουλεύει

12th MedTech Conference 2026: «Οι στρεβλώσεις παραμένουν – Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε ανάγκη»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 13/7 από την ethosEVENTS, με φυσική παρουσία στο Divani Caravel και παράλληλη μετάδοση μέσω της πλατφόρμας LiveOn Events+

Επικουρικό Κεφάλαιο: Νέα Διαχειριστική Επιτροπή και ενεργή παρουσία στη 60ή Γενική Συνέλευση του Council of Bureaux

Βασική προτεραιότητα, η διατήρηση της θετικής πορείας, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και η περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμικού του ρόλου

Ο Π. Κούβαλης στο UNCHAIN Festival: Η εμπιστοσύνη και η εμπειρία πελάτη θα ξεχωρίσουν τους ασφαλιστές του μέλλοντος

O COO της INTERAMERICAN έλαβε μέρος στο πάνελ με τίτλο «From Concept to Carrier: Building, Scaling and Transforming Insurance Companies»