Τι έδειξε μελέτη για την super ανοσία

Ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με άτομα ίδιας ηλικίας που δεν είχαν νοσήσει πριν τον εμβολιασμό έχουν οι αναρρώσαντες από covid-19. H υβριδική ανοσία ή super ανοσία εξετάστηκε σε μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ισχύει και το αντίστροφο χρονικά.

μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science Immunology, σχολιάζουν οι καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου(Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου(Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) .

ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 104 υγειονομικοί από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ που εμβολιάστηκαν έναντι COVID-19. Οι συμμετέχοντες ήταν τρεις ομάδες, δηλαδή 42 άτομα που εμβολιάστηκαν και  δεν νόσησαν ποτέ από COVID-19,  31 άτομα που παρουσίασαν COVID-19 και εμβολιάστηκαν αργότερα,31 άτομα που νόσησαν αφού είχαν πρώτα εμβολιαστεί. Από τους συμμετέχοντες, 96 έκαναν το εμβόλιο Pfizer, έξι το Moderna και δυο το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Ειδικότερα, οι ερευνητές έθεσαν σε σύγκριση τις ανοσολογικές αποκρίσεις των συμμετεχόντων με ειδικές εργαστηριακές μετρήσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων.  Κατά τη διαδικασία διαπιστώθηκε πως τα μέσα επίπεδα αντισωμάτων ήταμ 3,6 φορές υψηλότερα στις υβριδικές ανοσολογικές ομάδες σε σύγκριση με την ομάδα που εμβολιάστηκε μόνο.

Περισσότερα στο virus.com.gr