back to top
8.6 C
Athens
Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2026

Ισότητα των Φύλων: Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Μ. Συρεγγέλα – Δ. Παπαστεργίου

Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση και υπεράσπιση της Ισότητας των Φύλων υπέγραψαν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δημήτρης Παπαστεργίου.

Το Μνημόνιο έχουν υπογράψει ακόμη η προεδρεύουσα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) ,Αθανασία Ξεπαπαδάκου και η πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), Παρασκευή Δραμαλιώτη. Παρούσες κατά την υπογραφή του Μνημονίου ήταν η Έλενα Ράπτη, βουλευτής και συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ, Ρένα Καραλαριώτου.

- Advertisement -

Το αντικείμενο του Μνημονίου αφορά τη διεξαγωγή ημερίδων ενημέρωσης και επιμόρφωσης μελών των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ), των δημοτικών συμβουλίων και στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων προκειμένου να συμβάλλουν κι αυτοί με τη σειρά τους στην επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων. Στόχος των ενημερωτικών ημερίδων είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παρενόχλησης και έμφυλης βίας, καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κοινά και συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Το μνημόνιο αποτελεί ένα σημαντικό ανάχωμα μπροστά στις προθέσεις ή τις πράξεις έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ένα πλέγμα προστασίας απέναντι σε κάθε διάκριση», δήλωσε μετά την υπογραφή του Μνημονίου η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Συρεγγέλα.

- Advertisement -

Και πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση πολιτικών για την ανάδειξη και πρόοδο της ουσιαστικής ισότητας δεν μπορεί να περιμένει. Εμείς προωθούμε ένα πλέγμα οριζόντιων δράσεων, ενώ για πρώτη φορά ενσωματώνονται στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2021-2025) στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα από όλα τα υπουργεία και προβλέπεται διαδικασία παρακολούθησης της υλοποίησής τους σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Σύμφωνα με την κα Συρεγγέλα, ένας από τους τέσσερις άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων επικεντρώνεται σε μέτρα για την προστασία των γυναικών από την άσκηση κάθε μορφής βίας, την επιμόρφωση και κατάρτιση των στελεχών των αρμόδιων αρχών, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων μερών και των πολιτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου κατά την υπογραφή του Μνημονίου υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό ότι η ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δρομολογούμε κοινές δράσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων αλλά και της αντιμετώπισης φαινομένων έμφυλης και οικογενειακής βίας που δυστυχώς, σήμερα είναι σε έξαρση.

Οι Δήμοι, ως κοντινότερος στον πολίτη θεσμός, οφείλουμε να προστατεύσουμε τις τοπικές μας κοινωνίες και να συμβάλλουμε στην ελαχιστοποίηση, αν όχι στην εξάλειψη, φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας. Με την υπογραφή του Μνημονίου πάμε πιο συντονισμένα και το επόμενο διάστημα θα καθορίσουμε συγκεκριμένη ατζέντα των δράσεων μας ανά περιφέρεια».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Το ΕλΔΑΠ έδωσε το παρών στην Αλεξανδρούπολη με ανοιχτή συνεδρίαση εφ’ όλης της ύλης

Με την ευκαιρία του Ετήσιου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το Δίκτυο παρουσίασε πρόσφατες πρωτοβουλίες, όπως τα Τοπικά Σχέδια Πρόληψης

Όταν η Αυτοδιοίκηση συναντά την Επιχειρηματικότητα…

Στο φετινό συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε ξανά ότι είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της κοινωνίας

«Πρόσβαση για όλους: ψηφιακές λύσεις με ανθρώπινο πρόσωπο» παρουσίασαν οι αρμόδιοι υπουργοί στη ΔΕΘ

Το Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτικής Προστασίας, την ΚΕΔΕ και το Παν. Πατρών, υλοποιεί νέα πλατφόρμα για την προστασία των ΑμεΑ

Έως 120 δόσεις για «κόκκινα» χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Υπουργικό σχέδιο περισσότερων δόσεων για οφειλέτες του ΕΦΚΑ, με προκήρυξη διαγωνισμού για ιδιωτικές εταιρείες που θα συμβάλουν στην αποπληρωμή

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026

Κίνδυνος νέων αυθαίρετων αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας – Η Μ. Αποστολάκη καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει

Οι ασφαλισμένοι παραμένουν εκτεθειμένοι, τονίζει, καθώς ο νέος Ετήσιος Δείκτης Αναπροσαρμογής δεν πρόκειται να εφαρμοστεί πριν το τέλος του 2026

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση

Οι δηλώσεις του υπουργού προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς –όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι– ήρθαν σε αντίθεση με προηγούμενες διαβεβαιώσεις

Οι τάσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία

Ελαφρά επιβράδυνση αλλά και αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα βλέπει η πρόσφατη έκθεση 2026 Global Economic Outlook της EY-Parthenon

Εθνική Ασφαλιστική: Στρατηγικός μετασχηματισμός με επίκεντρο τον πελάτη

Δ. Μαζαράκης: «Η νέα οργανωτική δομή θέτει τα σωστά θεμέλια για έναν πιο ευέλικτο, πελατοκεντρικό και ανθεκτικό οργανισμό»

ΕΚΠΟΙΖΩ: Καταχρηστικές οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων υγείας – Το Υπουργείο να αναλάβει ουσιαστική δράση

Καίριες επισημάνσεις τις Ένωσης προς ασφαλιστικές, καταναλωτές και αρμόδιες αρχές

ΕΑΕΕ: Εγκύκλιος για την καθολική εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 08.01.2026