back to top
25.8 C
Athens
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026

e-ΕΦΚΑ: Ολοκληρώνεται η καταχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις

Στις 16 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η καταχώριση των ασφαλιστικών εισφορών στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ για 130.000 περίπου εργαζόμενους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έγιναν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού κατά το 2020. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτό κατέστη εφικτό, μετά την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η σχετική διαδικασία αφορά συγκεκριμένα:

- Advertisement -

– 108.000 περίπου εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κ.λπ.).

– 22.364 καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς.

- Advertisement -

– 12 εργαζόμενους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τις συνεπακόλουθες πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων χρειάστηκε αρκετό χρόνο, καθώς ήταν ένα πολύ μεγάλο έργο που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για πρώτη φορά μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Έγινε εκτενής επεξεργασία των αρχείων και αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για τη διαμόρφωση των ΑΠΔ, καθώς, μέχρι πρότινος, το υπουργείο δεν είχε υποβάλει αντίστοιχου μεγέθους και περιεχομένου δηλώσεις και δεν υφίστατο σχετική τεχνογνωσία στις υπηρεσίες του.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και διασταυρώσεις των αρχείων του πληροφοριακού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” με αυτά του e-ΕΦΚΑ, ώστε να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Τέλος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των ΑΠΔ στον e-ΕΦΚΑ, διενεργούνται έλεγχοι ορθότητας του περιεχομένου τους και τυχόν εντοπιζόμενες λανθασμένες εγγραφές διορθώνονται και υποβάλλονται εκ νέου, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλος χρόνος έως την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών δεδομένων των ΑΠΔ από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ των ανωτέρω κατηγοριών ασφαλισμένων με Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου για όλους τους μήνες του 2020 έχει ολοκληρωθεί. Στην παρούσα φάση, ενημερώνονται μηχανογραφικά οι “Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης” στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν γνώση των στοιχείων ασφάλισής τους, μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Διευκρινίζεται ότι διενεργούνται περαιτέρω έλεγχοι για τη διασταύρωση των στοιχείων 14.000 περίπου ασφαλισμένων που δεν έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς τα στοιχεία είναι ελλιπή (π.χ. δεν υπάρχει Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου κ.λπ.). Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να ολοκληρωθεί και γι’ αυτούς η υποβολή ΑΠΔ το ταχύτερο δυνατόν και με ταυτοποίηση των στοιχείων κατά προτεραιότητα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η περάτωση της διαδικασίας ανοίγει το δρόμο για την καταβολή εποχικών επιδομάτων και παροχών σε χρήμα στους εν λόγω ασφαλισμένους, καθώς θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο που ήταν δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογραμμίζει ότι η καθυστέρηση υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται απώλεια των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απορρέουν από τις ασφαλιστικές εισφορές της αντίστοιχης μισθολογικής περιόδου. Για το σκοπό αυτό, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συντονισμού και Υποστήριξης του e-ΕΦΚΑ να μην απορρίπτονται οι παροχές σε χρήμα που αιτούνται εργαζόμενοι, λόγω μη έγκαιρης υποβολής των αντίστοιχων ΑΠΔ, αλλά τα αιτήματα να παραμένουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

e-ΕΦΚΑ: Το νέο ΟΠΣ κάνει… restart στην κοινωνική ασφάλιση

Το ενοποιημένο ψηφιακό οικοσύστημα του φορέα υπόσχεται παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών προς πολίτες και επιχειρήσεις

Ο χάρτης πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 8 Μαΐου

Συνολικά 91.703.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 107.160 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών

e-ΕΦΚΑ: Καταβολή αναδρομικών σε 7.926 συνταξιούχους

Οι δικαιούχοι προέρχονται από τα τέως Ταμεία ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΙΚΑ, ΤΑΠΑΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΠΟΤΕ, ΙΚΑ-ΤΑΠΙΛΤ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ΗΔΙΚΑ, IKA-ΝΠΔΔ, ΕΤΒΑ, ΤΣΠΑΤΕ

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Brokers Union και Όμιλος Ιατρικού ενώνουν τις δυνάμεις τους σε νέα αποκλειστική στρατηγική συνεργασία

Όλοι οι ασφαλισμένοι αποκτούν προνομιακή πρόσβαση σε μονάδες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Τα μηνύματα της Γενικής Συνέλευσης του BIPAR και τι σημαίνουν για τον Έλληνα ασφαλιστικό διαμεσολαβητή

Σε μια εποχή όπου η ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά καλείται να διαχειριστεί πρωτόγνωρες προκλήσεις, οι εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του BIPAR

Ιούλιος: Μήνας αφιερωμένος στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία

Τι επισημαίνει σε ενημέρωσή του το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Δωρεάν ετήσιο check-up πριν τις διακοπές – Η πρόταση της ERGO Hellas για περισσότερη σιγουριά και ηρεμία

Η εταιρεία υπενθυμίζει στους ασφαλισμένους της ένα σημαντικό προνόμιο από τα πολλά του προγράμματος ERGO Health Care

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των «skillidays» αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι

Οι κλασικές καλοκαιρινές διακοπές δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε μια ταξιδιωτική τάση που συνδυάζει αναψυχή και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων

Νέος Γενικός Διευθυντής του ΕΙΑΣ ο Αργύρης Τζικόπουλος

Με εμπειρία στην ανάπτυξη οργανισμών, στις στρατηγικές συνεργασίες και στη διαχείριση σύνθετων εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Μελέτη για τον αντίκτυπο των αυτοματοποιημένων οχημάτων στην ΕΕ

Τα αυτοματοποιημένα οχήματα προβλέπεται να μετασχηματίσουν ουσιαστικά τον τομέα των μεταφορών – Πώς θα επηρεάσουν εκείνον της ασφάλισης

Ασφάλιση σκαφών: Η INTERLIFE προωθεί το πρόγραμμα MARE Extra για κάλυψη απρόβλεπτων ζημιών

Για ιδιώτες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα, ιδιαίτερα στον τομέα της αναψυχής και της ιστιοπλοΐας

40 Χρόνια ΕΣΑΠΕ: Η μεγάλη επετειακή εκδήλωση της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στο Μικρολίμανο

Η ξεχωριστή βραδιά της 16ης Ιουλίου θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία, στην εξέλιξη και στη δυναμική πορεία του θεσμού του Συντονιστή