back to top
14.7 C
Athens
Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026

Πώς θα προγραμματίσουμε σωστά τα οικονομικά μας

Τον τελευταίο χρόνο, οι ζωές των περισσότερων από εμάς άλλαξαν. Ακόμη κι αν το εισόδημά μας δεν επηρεάστηκε άμεσα ή επηρεάστηκε προσωρινά, η πανδημία έγινε η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμβούν ανατροπές στον προϋπολογισμό μας, στις ανάγκες, στα σχέδια και τις προτεραιότητές μας.

Κώστας Θρασυβουλίδης,AVP Product Head, Greece & Cyprus, MetLife

- Advertisement -

Προφανώς, κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Μπορούμε όμως να προγραμματίσουμε σωστά τα οικονομικά μας, ώστε να νιώθουμε περισσότερη σιγουριά απέναντι στο απρόοπτο: να προστατέψουμε τα όνειρα και τους στόχους μας, να διασφαλίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. 

Το πρώτο που συνήθως κάνουμε για να ελέγξουμε τον προϋπολογισμό μας, ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας, είναι να αξιολογούμε και ενδεχομένως να περικόπτουμε τις δαπάνες μας. Αυτή είναι μια σωστή επιλογή, ακόμη κι αν δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα δυσκολίες. Για την ακρίβεια, η καλύτερη στιγμή να αποφασίσουμε ποια έξοδα είναι περισσότερο ή λιγότερο απαραίτητα είναι όταν το κάνουμε χωρίς πίεση. 

- Advertisement -

Σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μπορούμε να πετύχουμε, επίσης, αν προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το μηνιαίο βάρος των δανειακών υποχρεώσεων που ενδεχομένως έχουμε, π.χ. συγκεντρώνοντας ή ρυθμίζοντας κάποιες οφειλές. Αντίστοιχο όφελος μπορούμε να έχουμε προνοώντας έγκαιρα για εργασίες συντήρησης ή επισκευές στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κ.λπ., ώστε να προλαμβάνουμε ζημιές και μεγαλύτερα έξοδα αργότερα.

 Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα «ταμείο» για επείγουσες ανάγκες, για να υλοποιήσουμε σημαντικά σχέδια ή ακόμα και για να έχουμε περισσότερη οικονομική ανεξαρτησία και ευχέρεια στο μέλλον. 

Ένας αρχικός στόχος μπορεί να είναι η αποταμίευση χρημάτων, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις δαπάνες του νοικοκυριού μας για λίγους μήνες, αν συμβεί κάτι απρόοπτο. Επίσης, αν είμαστε γονείς, είναι καλό να σκεφτούμε τι κεφάλαιο θα χρειαστούμε για να υποστηρίξουμε τις σπουδές των παιδιών μας. 

Και βέβαια δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να ζούμε μετά τη συνταξιοδότησή μας: αν το εισόδημά μας τότε θα είναι αρκετό για να καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

 Το να βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη κάθε μήνα είναι μια σοφή απόφαση. Για να μπορέσει όμως η αποταμίευση να λειτουργήσει χρειάζεται κατάλληλη υποστήριξη. Σήμερα, η ασφαλιστική αγορά παρέχει μια σειρά από επενδυτικά προϊόντα και λύσεις που επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομιών μας και εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

 Ένα από τα πιο αξιόπιστα και ευέλικτα προγράμματα της αγοράς είναι το Accelerator Plus 2.0 της MetLife. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου επενδυτικού χαρακτήρα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη και σύγχρονες επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με το ξεχωριστό επενδυτικό τους προφίλ. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός κεφαλαίου το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ανάγκες και σχέδια ή να μετατραπεί σε μηνιαίο εισόδημα μετά τη σύνταξη. 

Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 600 ευρώ τον χρόνο, ενώ το ποσοστό επένδυσης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% από το πρώτο έτος, ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου. 

Το Accelerator Plus 2.0 παρέχει ένα πλήθος κατηγοριών επένδυσης σε ομόλογα, μετοχές και χρηματικά διαθέσιμα, ενώ εξασφαλίζει την τεχνογνωσία κορυφαίων επενδυτικών οίκων. Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να ορίζει τις κατηγορίες στις οποίες επιθυμεί να επενδύσει, αλλά και το ποσοστό επένδυσης σε καθεμία, με βάση το προφίλ του. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να επιλέξει για την επένδυσή του ένα ή περισσότερα από τα οκτώ επενδυτικά προγράμματα ελεύθερης επιλογής που παρέχει το πρόγραμμα ή ένα από τα πέντε διαθέσιμα επενδυτικά προγράμματα στρατηγικής. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ασφαλισμένος αποκτά πρόσθετη ασφάλιση για την οικογένειά του σε περίπτωση απώλειας ζωής, ενώ σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας, απαλλάσσεται από την πληρωμή των ασφαλίστρων του προγράμματος, με ελάχιστο πρόσθετο κόστος.

 Με σωστό σχεδιασμό των οικονομικών μας και με την επιλογή των κατάλληλων «συμμάχων» στην αποταμίευσή μας, αποκτάμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε οικονομικά όσα μπορεί να φέρει το μέλλον: τα απρόοπτα, τις δυσκολίες, τις χαρές. Μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι σήμερα, γνωρίζοντας ότι έχουμε προνοήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το αύριο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η ανατροφή ενός παιδιού στην Ελλάδα: Κόστος, προκλήσεις και ο ρόλος του οικονομικού σχεδιασμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Generali Greece, το συγκεκριμένο κόστος μέχρι την ενηλικίωση αγγίζει κατά μέσο όρο τις 233.000 ευρώ

Στο ΕΣΥ παραμένουν ένα χρόνο ακόμη 181 γιατροί πριν τη συνταξιοδότηση

Οι εν λόγω γιατροί υπηρετούν σε θέσεις διευθυντών και συντονιστών διευθυντών ή επιμελητών Α΄

Insurance Europe: 4 στους 10 Ευρωπαίους, 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους

Η νέα πανευρωπαϊκή έρευνα της (αντ)ασφαλιστικής ομοσπονδίας δείχνει κενά στη συνταξιοδοτική αποταμίευση

Η Allianz ξέρει τι μας κρατά ξύπνιους τα βράδια

8.000 άτομα από 8 διαφορετικές χώρε μοιράστηκαν με την Allianz τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Οι αποζημιώσεις της Βιολάντα, τελευταίες πληροφορίες του «IW»

Σε ποια περίπτωση οι αποζημιώσεις βαρύνουν κατευθείαν την μπισκοτοβιομηχανία

Η αξία της ιδιωτικής ασφάλισης φαίνεται περισσότερο στις δύσκολες στιγμές

Σε γεγονότα μεγάλων φυσικών καταστροφών η Interasco στάθηκε δίπλα στους ανθρώπους που επλήγησαν, με άμεσες και ουσιαστικές αποζημιώσεις

«Και Αν Συμβεί… Να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού;» με καλεσμένη τη Χριστίνα Φυτέα

Μια ουσιαστική, θεσμική συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά και πώς επηρεάζονται ασφαλισμένοι και επαγγελματίες

Δ. Λύχρου: «Η νέα γενιά δεν απορρίπτει την ασφάλιση – αμφισβητεί τον τρόπο που της μιλάμε»

«Η τεχνολογία μας φέρνει αντιμέτωπους με αυτό που καμία μηχανή δεν μπορεί να κάνει... Αν η διαμεσολάβηση αποδυναμωθεί, το κόστος θα το πληρώσει η κοινωνία»

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο

Η επιδείνωση αποδίδεται σε εξασθένιση των προσδοκιών στις υπηρεσίες και πτωτική τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Δ. Γαβαλάκης: «Η καθαρή, ενιαία φωνή του κλάδου έχει φτάσει στα αφτιά όλων των εμπλεκομένων»

Ο ΓΓ του ΕΕΑ μιλά για το ζήτημα των προμηθειών και τις διεργασίες στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Έρευνα EY-Parthenon: Πού ποντάρουν οι CEOs για ανάπτυξη εν μέσω αβεβαιότητας

Οι 1.200 συμμετέχοντες, από 21 χώρες, είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές των εταιρειών τους παρά για εκείνες της παγκόσμιας οικονομίας

Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών για τους εργαζομένους της NP Ασφαλιστική

Μέσω πρακτικών ασκήσεων και ρεαλιστικών σεμιναρίων ενισχύθηκε η ετοιμότητα, η ασφάλεια και η αυτοπεποίθηση όλων των συμμετεχόντων

Τα έκτροπα με τις εμπορικές και βιομηχανικές ασφαλίσεις

Ποιος θα ασχοληθεί με τα κλιμάκια ελέγχου και τις εποπτικές αρχές;