back to top
18.9 C
Athens
Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026

Πώς θα προγραμματίσουμε σωστά τα οικονομικά μας

Τον τελευταίο χρόνο, οι ζωές των περισσότερων από εμάς άλλαξαν. Ακόμη κι αν το εισόδημά μας δεν επηρεάστηκε άμεσα ή επηρεάστηκε προσωρινά, η πανδημία έγινε η αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να συμβούν ανατροπές στον προϋπολογισμό μας, στις ανάγκες, στα σχέδια και τις προτεραιότητές μας.

Κώστας Θρασυβουλίδης,AVP Product Head, Greece & Cyprus, MetLife

- Advertisement -

Προφανώς, κανείς μας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Μπορούμε όμως να προγραμματίσουμε σωστά τα οικονομικά μας, ώστε να νιώθουμε περισσότερη σιγουριά απέναντι στο απρόοπτο: να προστατέψουμε τα όνειρα και τους στόχους μας, να διασφαλίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα. 

Το πρώτο που συνήθως κάνουμε για να ελέγξουμε τον προϋπολογισμό μας, ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας, είναι να αξιολογούμε και ενδεχομένως να περικόπτουμε τις δαπάνες μας. Αυτή είναι μια σωστή επιλογή, ακόμη κι αν δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα δυσκολίες. Για την ακρίβεια, η καλύτερη στιγμή να αποφασίσουμε ποια έξοδα είναι περισσότερο ή λιγότερο απαραίτητα είναι όταν το κάνουμε χωρίς πίεση. 

- Advertisement -

Σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων μπορούμε να πετύχουμε, επίσης, αν προσπαθήσουμε να περιορίσουμε το μηνιαίο βάρος των δανειακών υποχρεώσεων που ενδεχομένως έχουμε, π.χ. συγκεντρώνοντας ή ρυθμίζοντας κάποιες οφειλές. Αντίστοιχο όφελος μπορούμε να έχουμε προνοώντας έγκαιρα για εργασίες συντήρησης ή επισκευές στο σπίτι, στο αυτοκίνητο κ.λπ., ώστε να προλαμβάνουμε ζημιές και μεγαλύτερα έξοδα αργότερα.

 Παράλληλα με αυτές τις κινήσεις, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να δημιουργούμε ένα «ταμείο» για επείγουσες ανάγκες, για να υλοποιήσουμε σημαντικά σχέδια ή ακόμα και για να έχουμε περισσότερη οικονομική ανεξαρτησία και ευχέρεια στο μέλλον. 

Ένας αρχικός στόχος μπορεί να είναι η αποταμίευση χρημάτων, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις δαπάνες του νοικοκυριού μας για λίγους μήνες, αν συμβεί κάτι απρόοπτο. Επίσης, αν είμαστε γονείς, είναι καλό να σκεφτούμε τι κεφάλαιο θα χρειαστούμε για να υποστηρίξουμε τις σπουδές των παιδιών μας. 

Και βέβαια δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να σκεφτούμε πώς θα θέλαμε να ζούμε μετά τη συνταξιοδότησή μας: αν το εισόδημά μας τότε θα είναι αρκετό για να καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

 Το να βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη κάθε μήνα είναι μια σοφή απόφαση. Για να μπορέσει όμως η αποταμίευση να λειτουργήσει χρειάζεται κατάλληλη υποστήριξη. Σήμερα, η ασφαλιστική αγορά παρέχει μια σειρά από επενδυτικά προϊόντα και λύσεις που επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση των οικονομιών μας και εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις μακροπρόθεσμα.

 Ένα από τα πιο αξιόπιστα και ευέλικτα προγράμματα της αγοράς είναι το Accelerator Plus 2.0 της MetLife. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα δημιουργίας κεφαλαίου επενδυτικού χαρακτήρα, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας διαρκή συμβουλευτική υποστήριξη και σύγχρονες επενδυτικές επιλογές, ανάλογα με το ξεχωριστό επενδυτικό τους προφίλ. Με τον τρόπο αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός κεφαλαίου το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μελλοντικές ανάγκες και σχέδια ή να μετατραπεί σε μηνιαίο εισόδημα μετά τη σύνταξη. 

Τα ασφάλιστρα ξεκινούν από 600 ευρώ τον χρόνο, ενώ το ποσοστό επένδυσης μπορεί να φθάσει μέχρι και το 100% από το πρώτο έτος, ανάλογα με το ύψος του ασφαλίστρου. 

Το Accelerator Plus 2.0 παρέχει ένα πλήθος κατηγοριών επένδυσης σε ομόλογα, μετοχές και χρηματικά διαθέσιμα, ενώ εξασφαλίζει την τεχνογνωσία κορυφαίων επενδυτικών οίκων. Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να ορίζει τις κατηγορίες στις οποίες επιθυμεί να επενδύσει, αλλά και το ποσοστό επένδυσης σε καθεμία, με βάση το προφίλ του. Έχει, επίσης, τη δυνατότητα να επιλέξει για την επένδυσή του ένα ή περισσότερα από τα οκτώ επενδυτικά προγράμματα ελεύθερης επιλογής που παρέχει το πρόγραμμα ή ένα από τα πέντε διαθέσιμα επενδυτικά προγράμματα στρατηγικής. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ασφαλισμένος αποκτά πρόσθετη ασφάλιση για την οικογένειά του σε περίπτωση απώλειας ζωής, ενώ σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας, απαλλάσσεται από την πληρωμή των ασφαλίστρων του προγράμματος, με ελάχιστο πρόσθετο κόστος.

 Με σωστό σχεδιασμό των οικονομικών μας και με την επιλογή των κατάλληλων «συμμάχων» στην αποταμίευσή μας, αποκτάμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε οικονομικά όσα μπορεί να φέρει το μέλλον: τα απρόοπτα, τις δυσκολίες, τις χαρές. Μπορούμε να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι σήμερα, γνωρίζοντας ότι έχουμε προνοήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το αύριο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ο μύθος του «ενός καφέ την ημέρα»: Γιατί η οικονομική ανεξαρτησία χτίζεται με στρατηγική, όχι με στερήσεις

Ο σωστός Financial Planner δεν κάθεται απέναντί σας για να κάνει τον αυστηρό λογιστή των μικροεξόδων σας

Διπλή διάκριση για τον Πάνο Τσιολή στα ετήσια βραβεία της MetLife Κύπρου

Η νέα αναγνώριση ενισχύει περαιτέρω τη θέση της Ideal Insurance στην κυπριακή αγορά, αναδεικνύοντας το επιχειρηματικό της μοντέλο

Καθοριστικός ο ρόλος της επαγγελματικής ασφάλισης για επαρκείς συντάξεις

Στην επετειακή εκδήλωση του ΙΧΑ, ο Χρ. Νούνης, ΕΛΕΤΕΑ, τόνισε πως η επαρκής γνώση ασφαλιστικών-επενδυτικών εργαλείων είναι κρίσιμη για τη λήψη ορθών αποφάσεων

Η δυναμική επιστροφή των ασφαλίσεων ζωής και τι σημαίνει για την αγορά

Με τα συνολικά κεφάλαια να φτάνουν τα 12,6 δισ. ευρώ, ο κλάδος επιβεβαιώνει ότι έχει αφήσει πίσω του την περίοδο στασιμότητας

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Cyber Parable: Από την Τροία στο Σύγχρονο Datacenter – Τα Διδάγματα της Κλασικής Αρχαιότητας για τη Ψηφιακή Ανθεκτικότητα

Στην αρχαία Τροία, τα τείχη δεν έπεσαν από βίαιη εισβολή, αλλά από ένα «δώρο» που έγινε δεκτό χωρίς έλεγχο.

P. Cotelle (FERMA President / Head of Cyber Insurance Management): «Μαζί είμαστε πιο δυνατοί»

Κεντρικός ομιλητής στο φετινό συνέδριο ήταν ο κ. Philippe Cotelle, President της FERMA (Federation of European Risk Management Associations), Head of Cyber Insurance Management & Head of Insurance Risk Management της Airbus Defence & Space.

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η ασφάλιση πριν από τη ζημιά

Η φύση των κινδύνων αλλάζει και μαζί της αλλάζει και ο ρόλος της ασφάλισης.

H ERGO Group πιστεύει στη δύναμη της ΑΙ και το κάνει πράξη

Από την 1η Οκτωβρίου 2026, ο Guy Goldstein αναλαμβάνει τον νεοσύστατο ρόλο του Chief Artificial Intelligence Officer

Η ηγεσία του Ομίλου GrECo στην εκδήλωση της Αθήνας για την παρουσίαση της GrECo Hellas

Η παρουσία τους υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου στα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης

Το Insurance World στο MDRT Day 2026 – Διάλογος με τους leaders της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Με ενεργό παρουσία στο MDRT Day by MCC Hellas 2026, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Aldemar Olympian Village στην Αρχαία Ολυμπία, συμμετείχε το Insurance World

Syndea: Στη Βουδαπέστη για το 29ο Συνέδριο «Μαζί, χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και εξέλιξης»

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου το ξενοδοχείο Marriott της Βουδαπέστης μπροστά στον μαγικό Δούναβη, υποδέχθηκε το 29ο Ετήσιο Συνέδριο της Syndea