Γιατί τα hedge funds αγοράζουν αντασφαλιστικές μετοχές;

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μαζικές τοποθετήσεις hedge funds σε μετοχές του αντασφαλιστικού κλάδου καταγράφηκαν το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν στον απόηχο των μεγάλων φυσικών καταστροφών στην Βόρειο Αμερική (ΗΠΑ. Μεξικό) και την Καραϊβική.

Ως γνωστόν, οι τυφώνες Harvey, Irma και Maria καθώς και ο σεισμός στο Μεξικό αναμένεται να προκαλέσουν ασφαλισμένες ζημίες τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ στον κλάδο, ποσό που -αν επιβεβαιωθεί- υπερβαίνει κατά πολύ τις ζημίες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Katrina που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.

Συνεπεία των ζημιών αυτών, τα αντασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά την περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου 2018 ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης, τονώνοντας την μελλοντική κερδοφορία των εταιρειών και…το ενδιαφέρον των hedge funds.

“Ο αντασφαλιστικός κλάδος φαίνεται σαν ένα πολύ ενδιαφέρον μέρος για να είναι κανείς τοποθετημένος τώρα, σχολίασε ο Nick Martin, διαχειριστής του fund Polar Capital, προσθέτοντας ότι η πτωτική τάση των ασφαλίστρων τα προηγούμενα χρόνια έχει διαμορφώσει σε ελκυστικά επίπεδα τις αποτιμήσεις. “Δεν αποτελεί έκπληξη που τα “ψαγμένα” hedge funds αποτιμούν εκ νέου τον κλάδο…”

Παρότι οι αντασφαλιστικές μετοχές “έκλεισαν” με απώλειες το γ’ τρίμηνο του έτους, εντούτοις σημείωσαν ράλι 5-20% κατά τις τελευταίες εβδομάδες της περιόδου. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ που ανέλυσε η Symmetric, hedge funds αγόρασαν 2,44 εκατ. μετοχές της αντασφαλιστικής Validus (ή 3,3% του μετοχικού της κεφαλαίου), 628.000 μετοχές της XL Group, 528.000 μετοχές της Chubb, 307.000 μετοχές της Everest Re, και 225.000 μετοχές της Aspen Insurance.  Η συμμετοχή hedge funds στο μετοχικό κεφάλαιο της Renaissance Re αυξήθηκε κατά 1,5% κατά την εξεταζόμενη περίοδο, φτάνοντας στο 10%.

Υπενθυμίζεται ότι οι δυο μεγαλύτερες αντασφαλιστικές εταιρείες του κόσμου, η γερμανική Munich Re και η ελβετική Swiss Re έχουν ήδη προεξοφλήσει άνοδο των αντασφαλίστρων, με την Swiss re να κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 50% στις πληγείσες περιοχές. Μεταξύ των μεγάλων hedge funds που “πόνταραν” στην ανάκαμψη των μετοχών του κλάδου συγκαταλέγεται το βρετανικό Marshall Wace και τα αμερικανικά Marathon Asset Management και Balyasty Asset Management.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*