Γιατί η Aviva κατηγορήθηκε ότι ενθαρρύνει την…επικίνδυνη οδήγηση;

«Κόκκινη κάρτα» έβγαλε η Αρχή Διαφημιστικών Προδιαγραφών (Advertising Standards Agency-ASA) της Μεγάλης Βρετανίας στην Aviva, απαγορεύοντας την προβολή διαφήμισης που προωθούσε εφαρμογή ασφαλούς οδήγησης της ασφαλιστικής, με πρωταγωνιστή τον παλαιό οδηγό της F1, David Coulthard.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Και τούτο διότι μετά από διαμαρτυρίες πολλών θεατών, η ASA έκρινε ότι η διαφήμιση οδηγούσε στο ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αντί δηλαδή να προωθεί την ασφαλή οδήγηση, κρίθηκε ότι ενθαρρύνει την «ανεύθυνη και επικίνδυνη οδήγηση»!

Στο διαφημιστικό σποτ, ο Σκοτσέζος πιλότος υποδύεται έναν οδηγό ταξί που παραλαμβάνει ένα ανύποπτο ζευγάρι, που οδηγεί στον προορισμό τους μέσα από μια διαδρομή….τρόμου, γεμάτη από επικίνδυνα κόλπα.

Στο τέλος, ζητά τον λογαριασμό από τους τρομοκρατημένους πελάτες του…σαν μην συνέβη τίποτε, προτού αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα.

Σύμφωνα με την Aviva, η κεντρική ιδέα της διαφήμισης ήταν να περάσει το μήνυμα ότι «κανείς δεν θα πρέπει να πληρώνει για τις κακές οδηγικές συνήθειες των άλλων», προωθώντας έτσι την εφαρμογή για smartphones Aviva Drive, η οποία παρακολουθεί τις διαδρομές των οδηγών-χρηστών και επιτρέπει στους ασφαλέστερους οδηγούς να εξοικονομούν έως κα 170 λίρες για την ασφάλιση του IX τους.

Μετά από τις καταγγελίες (58 τον αριθμό) που υποβλήθηκαν στην ASA, η Αρχή διενήργησε έρευνα που κατέληξε στην απαγόρευση προβολής του σποτ υπό την τρέχουσα μορφή του. «Επισημάναμε στην Aviva Digital UK ότι οι διαφημίσεις της δεν πρέπει να ενθαρρύνουν την επικίνδυνη και ανεύθυνη οδήγηση», σημειωνόταν στο ανακοινωθέν της ASA.

Η Αviva από την πλευρά της υποστήριξε ότι το σποτ αποτελούσε μέρος μιας ευρύτερης διαφημιστικής εκστρατείας, με απώτερο στόχο να ενισχύσει την ασφάλεια στους δρόμους της Βρετανίας.

«Τα κόλπα που εκτέλεσε ο David Coulthard δεν είχαν ως στόχο να ενθαρρύνουν ή να δικαιολογήσουν την επικίνδυνη οδήγηση, αλλά να την καταγγείλουν και να την αποθαρρύνουν...».

Προς επίρρωσιν των θέσεών της, μάλιστα, η εταιρεία δημοσιοποίησε και πρόσθετο υλικό, συμπεριλαμβανομένων και σκηνών «πίσω από τις κάμερες» που δείχνουν τον Coulthard να εξηγεί ότι οδηγικές συμπεριφορές όπως αυτές που απεικονίζονται στη διαφήμιση δεν έχουν θέση στους δημόσιους δρόμους.

«Είμαστε απογοητευμένοι με την απόφαση της ASA, αλλά ασφαλώς θα την ακολουθήσουμε», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της Aviva, προσθέτοντας ότι το επίμαχο σποτ έχει αποσυρθεί από τον περασμένο Ιούνιο (ενώ εκκρεμούσε η έρευνα) και δεν θα ξαναπροβληθεί. «Θέλαμε να παρουσιάσουμε μια διαφήμιση που θα παρουσίαζε την ιδέα της ασφαλούς οδήγησης με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο…

Αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένοι θεατές θεώρησαν ότι το σποτ έστελνε λάθος μήνυμα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πιο ασφαλείς τους βρετανικούς δρόμους και θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε νέες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*