Το “αφήγημα” της Κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία

Εκπρόσωποι φορέων και στελέχη της Υγείας γέμισαν την αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθηνας όπου η Αριστοτέλους διεξάγει διημερίδα για τη Δημοσια Υγεία, με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Τις βάσεις της συζήτησης έθεσαν ο Υπουργός Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιας Υγείας, αλλά αρκετοί έμειναν με την αίσθηση πως όλα εχουν ακουστεί ξανά. Μεγάλος απών ο Πρωθυπουργός, του οποίου παρουσία είχε ανακοινωθεί, σε ένδειξη της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, ενώ ισχυρή ήταν και η απουσία του ΠΙΣ από το πρόγραμμα της εκδήλωσης.

Όπως αναφέρθηκε, η διημερίδα πλαισιώνει μια ευρύτερη, συνεργατική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Αριστοτέλους, στη Δημόσια Υγεία για την επόμενη 5ετία. Σε συνδυασμό με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θεωρείται βασική προϋπόθεση επιβίωσης και αναβάθμισης του δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου νοσοκομειακού συστήματος υγείας, σύμφωνα με το ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο.

Ωστόσο, η εκδήλωση δεν απέφυγε την κριτική.

Επίσημη ενημέρωση για το χώρο διεξαγωγής υπήρξε μόλις μια ημέρα πριν, ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στηλίτευσε την επιλογή από την Αριστοτέλους να μην εντάξουν το Σύλλογο μεταξύ των ομιλητών. Ο Μ. Βλασταράκος χαρακτήρισε το γεγονός λυπηρό και αποδοκίμασε την “απλή πρόσκληση παρουσίας του”.

Αισθητή, όμως, έγινε και η απουσία του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως και του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλα. Το όνομα του δεύτερου είχε αφαιρεθεί από το πρόγραμμα του συνεδριου που απεστάλη μια ημέρα πριν. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας απλώς δεν εμφανίστηκε.

Στο δια ταύτα, στόχος της μεταρρύθμισης είναι η βελτίωση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και η ισότητα της υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ειδικότερα, για την επίτευξη της μεταρρύθμισης του συστήματος της ΠΦΥ σημαντικός κρίνεται ο μετασχηματισμός των υπαρχουσών υπηρεσιών της δημόσιας υγείας, ώστε να εστιάσουν στη μείωση της επίπτωσης και του επιπολασμού των μη-μεταδοτικών ασθενειών (NCDs).

“Οι μεταρρυθμίσεις προς την καθολική υγειονομική κάλυψη θα πάρουν χρόνο”, παραδέχθηκε ο κ. Μπασκόζος.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξανθός δεν ξέφυγε ιδιαιτέρως από το πλαίσιο των ομιλιών του, που κινούνται σε ένα περισσότερο θεωρητικό επίπεδο, περιγράφοντας τις κινήσεις που εχουν γίνει μέχρι τώρα συνολικά, έχοντας στο επίκεντρο τη “μεροληψία” υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας και την “ηθικοποίηση” του συστήματος. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το Φρίντριχ Έγκελς και το έργο του «η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», προκειμένου να τονίσει ότι το πολιτικό αίτημα για την προτεραιότητα στις πολιτικές Δημόσιας Υγείας έχει θεωρητικά τεκμηριωθεί από εκείνη την εποχή, αναφορα που δεν άφησε ασχολίαστη ο Υπουργος Υγείας της Κύπρου, για να καταλήξει βέβαια στο συμπέρασμα οτι άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους καταφέρνουν να συγκλίνουν.

Ο κ. Ξανθός έθεσε, ωστόσο, ένα πολιτικό ερώτημα, κρίσιμο όπως το χαρακτήρισε, κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης χρηματοδότησης και αποτελεσματικής  λειτουργίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του Κοινωνικού Κράτους.” Η απάντηση είναι “ναι”, υπό την προϋπόθεση της ενίσχυσης τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους και της  μεταρρύθμισης τους με στόχο την καθολικότητα , την ισότητα και την ποιότητα στη  φροντίδα. Υπό τον όρο δηλαδή της σταδιακής «απεξάρτησης»  από τη λιτότητα  και της σύγκλισης των δημόσιων δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους”, ανέφερε.

Η διημερίδα συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου

από το virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*