Η ακτινογραφία της AM Best για τις ευρωπαϊκές (αντ)ασφαλιστικές

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σταθερή παρέμεινε η πιστοληπτική ικανότητα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της Δυτικής Ευρώπης το τελευταίο δωδεκάμηνο, παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από τα χαμηλά επιτόκια και το περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού, ειδικά όσον αφορά τις αντασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, αναφέρει η AM Best.

Σε ειδική μελέτη της με τίτλο “Οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης απολαμβάνουν σταθερότητα, αλλά πληθώρα πιέσεων παραμένουν”, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι προχώρησε σε μικρές μόνο τροποποιήσεις των μακροπρόθεσμων πιστοληπτικών αξιολογήσεων των εταιρειών το 2016, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Οι αλλαγές αυτές ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα των εξαγορών και συγχωνεύσεων που έλαβαν χώρα στον κλάδο τους τελευταίους 12-24 μήνες και αντανακλούν το γεγονός ότι πολλές εταιρείες ενσωματώθηκαν σε μεγαλύτερους ομίλους. Παρόλα αυτά, οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι που ενεπλάκησαν σε deals πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους ώστε να επιτύχουν ουσιαστική εξοικονόμηση δαπανών.

Κατά το 2016, οι αναβαθμίσεις (πιστοληπτικών αξιολογήσεων) αποδίδονται εν πολλοίς στα οφέλη που απελευθέρωσαν οι κινήσεις συγκέντρωσης του κλάδου, αν και άλλοι καταλύτες περιλαμβάνουν τα ευρύτερα δίκτυα διανομής, την βελτιωμένη διαχείριση  κινδύνων, την ενισχυμένη εταιρική διακυβέρνηση, την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και προφίλ ρίσκου.

“Η AM Best εκτιμά ότι οι (αντ)ασφαλιστικοί όμιλοι της Δυτικής Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν πληθώρα προκλήσεων το 2017, αρχής γενομένης από τις επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, παρότι πρόκειται για μεσο-μακροπρόθεσμο παράγοντα που δεν επηρεάζει άμεσα τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις. Υπάρχουν όμως και τα πολιτικά σύννεφα που μαζεύονται στον ορίζοντα μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία που έχουν εκλογές τους επόμενους μήνες. Σε συνάρτηση με την άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων και κινημάτων, αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα, όπως φάνηκε στο δημοψήφισμα για το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.

Η διευθύντρια έρευνας και επικοινωνίας της AM Best και συντάκτρια της μελέτης Yvette Essen σχολίσε ότι, “με δεδομένες τις “μαλακές” συνθήκες της αγοράς και την πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα, η AM Best αναμένει ότι η συγκέντρωση του ευρωπαϊκού (αντ)ασφαλιστικού κλάδου  θα συνεχιστεί και φέτος. Καθώς οι αγορές της περιοχής θα εμφανίσουν σχετικά μετριοπαθείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, η αύξηση του όγκου των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων θα είναι αναιμική στην καλύτερη των περιπτώσεων…”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*