Ασφάλιση Αυτοκινήτου: Αναζητά παλμό η αγορά, χαμηλότερα η παραγωγή

του Βάιου Κρόκου

Μετά την πτώση κατά 5,7% για το σύνολο του 2020 η ασφαλιστική παραγωγή όσον αφορά την αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων έχασε έδαφος κατά 8,5% τον Ιανουάριο του 2021, ασκώντας πιέσεις στον κλάδο Ζημιών (κάμψη 2,9%) για τον ίδιο μήνα.

Οι τάσεις, οι προοπτικές αλλά και οι δυστοκίες σε διάφορους τομείς γύρω από το αυτοκίνητο και την ασφάλιση είναι γνωστά. Πολλοί, δε, δεν βλέπουν μεγάλη διαφοροποίηση για το 2021 εν μέσω της δύσκολης περιρρέουσας ατμόσφαιρας για το σύνολο της οικονομίας.

Στα ανασφάλιστα

«Γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των μητρώων, όλων των φορέων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επομένως ακριβής εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων» τόνιζε τις προηγούεμενες μέρες ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Δημήτρης Ζορμπάς: «Το 2020 έγιναν 643.718 έλεγχοι-ερωτήματα από την Τροχαία-Λιμεναρχείο-ΑΑΔΕ και δεν βρέθηκαν ασφαλισμένα 56.757 δηλαδή ποσοστό 8,82%. Αν λάβουμε υπόψιν μας τα ασφαλισθέντα οχήματα που ήταν 6.261.993 το 2019 και 6.299.174 το 2020 τότε με βάση αυτό το ποσοστό προκύπτει μια εκτίμηση ανασφάλιστων οχημάτων, 555.402 οχήματα. Για την επίλυση του θέματος γίνεται προσπάθεια ενοποίησης των μητρώων όλων των φορέων από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και επομένως ακριβής εντοπισμός των ανασφάλιστων οχημάτων και εφαρμογή των διατάξεων της Νομοθεσίας. (Στοιχεία από την ενημέρωση της επιτροπής αυτοκινήτων στην ΓΣ της ΕΑΕΕ)».

Υπενθυμίζεται επίσης πως οι αναγγελθείσες ζημιές και αποζημιώσεις για τα ανασφάλιστα οχήματα το 2020 ήταν λιγότερες, σύμφωνα με το Επικουρικό Κεφάλαιο. Οι αναγγελθείσες ζημιές υποχώρησαν από τις 1705 το 2019 σε 1.259 το 2020, σημειώνοντας πτώση 26,16%.  Επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αποζημιώσεις για ανασφάλιστα οχήματα την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 20,36 εκατ. ευρώ έναντι 23,72 το 2019.

Έπεσε και το ασφάλιστρο

Το 2019 το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου ήταν 175,91€ / έτος και της μηχανής ήταν 101,78€ / έτος. (μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτου/μηχανής για τα βασικά πακέτα). Το 2020το μέσο ασφάλιστρο αυτοκινήτουέπεσε στα 155,3€ / έτοςκαι το μέσο ασφάλιστρο μηχανής στα 86,8€ / έτος. Πώς προέκυψε αυτό; Λόγω των έκτακτων μέτρων (τύπου γενικού lockdown), οι ασφαλιστικές έκαναν αρκετές εκπτώσεις, για να ελαφρύνουν τους πελάτες τους και να ανακόψουν το κύμα ανασφάλιστων και κατάθεσης πινακίδων.

Από την άλλη πλευρά αυξήθηκαν τα συμβόλαια με οδική βοήθεια, όπως σημείωνε στο report για το 2020 η InsuranceMarket, υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα έχει τον 4ο γηραιότερο στόλο οχημάτων στη Ευρώπη. Σύμφωνα με επιμέρους στοχεία, η εξάμηνη ασφάλιση παραμένει η πιο δημοφιλής και το 2020 αλλά η ετήσια διάρκεια όλο και ανεβαίνει στις προτιμήσεις. Ειδικά τους τελευταίους μήνες του έτους, τα ετήσια συμβόλαια ασφάλισης είδαν έντονα αυξητική τάση

Η επόμενη μέρα

Η διελκυστίνδα πάντως ανάμεσα σε διαμεσολάβηση, πλατφόρμες και άλλα εναλλακτικά δίκτυα διανομής και ο “πόλεμος τιμών” θα απασχολήσει και φέτος αν και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για τα πλέον χαμηλά ασφάλιστρα στην αγορά. Από την άλλη πλευρά όσο περνά ο καιρός όλο και μεγαλύτερο θα είναι το ενδιαφέρον για την ηλεκτροκίνηση (σταθμούς φόρτισης και υποδομές) και πιο σύνθετες καλύψεις, αν και θα απαιτηθεί ακόμα χρόνος, αναφέρουν στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Τέλος, ελπίδες για ανάκαμψη στην παραγωγή (ενοικιαζόμενα οχήματα, rent a car) δίνουν τα μηνύματα για αγώνα δρόμου που συντελείται ώστε να υπάρξει φέτος τουριστική σεζόν.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*