Ξεκινάνε συζητήσεις για την ασφάλιση ξενοδοχείων

Της Ελενας Ερμείδου

Δύο δισεκατομμύρια ευρώ είναι η τρύπα που αφήνει για το 2020, η Thomas Cook στην Ελλάδα. Η κατάσταση πολύ δύσκολα ανατρέπεται. Τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μπορούν να καλύψουν στο 100% την ζημιά. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν υψηλότερη έκθεση στον οργανισμό, ήταν ανασφάλιστοι, άρα οι ζημιές δεν ήταν ασφαλισμένες, συνεπώς δεν μπορούν να είναι απαιτητές.

Διαβάστε: Thomas Cook: Πώς θα διεκδικήσετε τα δικαιώματα σας

Το ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αλέξανδρος σε συνέντευξη Τύπου μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης του μοντέλου του ελληνικού τουρισμού και καθορισμού νέας στρατηγικής. Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, απαντώντας σε ερώτηση του IW, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την ανάγκη εισαγωγής της έννοιας της ασφάλισης στο κλάδο και την πρόθεση του ΞΕΕ να συνομιλήσει με την ασφαλιστική αγορά προκειμένου να διαπραγματευτεί ένα πλέγμα ασφαλιστικών καλύψεων για τα μέλη τόνισε ότι ήδη έχει μεριμνήσει και έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με ασφαλιστικές, χωρίς να αποκαλύψει με ποιες. Θα χρειαστεί, ωστόσο χρόνος μέχρι να μπορεί να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο.

Κατανομή ξενοδοχείων Κατανομή των ξενοδοχείων που συνεργάζονται με Thomas Cook ανά κατηγορία, 2019

Από το σύνολο των 9.917 ξενοδοχείων της χώρας, 1.193 ξενοδοχεία συνεργάζονται με τον Όμιλο Thomas Cook το 2019, που αντιστοιχεί στο 12% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 48% των συνεργαζόμενων ξενοδοχείων με Thomas Cook εντάσσεται στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αστέρων.

Απαιτήσεις 2019 και 2020

Οι συνολικές απαιτήσεις των ξενοδόχων από τον Thomas Cook μαζί με τις εκτιμώμενες απώλειες τζίρου, που θα προκύψουν μετά τη χρεοκοπία του, για το 2019, ανέρχονται σε 190 εκατ. περίπου, ενώ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 221εκατ., αν ληφθεί υπόψη και ο υπόλοιπος κλάδος διαμονής. Συνυπολογίζοντας τα λοιπά καταλύματα και τις αεροπορικές αφίξεις άλλων πρακτορείων με Thomas Cook, οι συνολικές απαιτήσεις και οι απώλειες του τζίρου του κλάδου διαμονής εκτιμώνται στα 315 εκατ.

Οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο και σε 929 εκατ. για τον ευρύτερο τομέα της διαμονής. Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2020 αγγίζει τα 2,5 δις ευρώ.

Ειδικότερα: αποτίμηση συνολικών απαιτήσεων και εκτίμηση των απωλειών τζίρου για τον ξενοδοχειακό κλάδο πριν και μετά την πτώχευση του Thomas Cook, 2019. Πριν την πτώχευση του Thomas Cook συνολικές απαιτήσεις: 138.234.167. Μετά την πτώχευση του Thomas Cook συνολικές  απώλειες τζίρου: 52.010.645. Σύνολο 2019: 190.244.811.

Αποτίμηση συνολικών απαιτήσεων και εκτίμηση των απωλειών τζίρου για τον κλάδο της διαμονής πριν και μετά την πτώχευση του Thomas Cook, 2019. Πριν την πτώχευση του Thomas Cook (απαιτήσεις) : 221.174.667. Μετά την πτώχευση του Thomas Cook (απώλειες τζίρου): 93.619.160. Σύνολο 2019: 314.793.827.

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη θωράκισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος απέναντι στις παγκόσμιες διακυμάνσεις  τονίζοντας τη σημασία του δεκαετούς σχεδίου για τον τουρισμό που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και στις μεγάλες συμμαχίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Τα αεροδρόμιο σε κεντρικό ρόλο

Η υπόθεση με την Ελλάδα αφορά και στο πόσο καλά θα τοποθετηθούν τα ελληνικά αεροδρόμια για να κατέβουν αεροπορικές και να φέρουν κόσμο. Θα χρειαστούν περί μισό εκατομμύριο θέσεις για το 2020.

Διαβάστε: Thomas Cook: Σεισμός πολλών ρίχτερ σε ασφαλιστικές

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*