Σωκράτης Κόκκαλης: Ήξερε από ακίνητα, έμαθε από ασφάλειες με την βοήθεια του Ν. Μακρόπουλου

Οορχηστρικάσχεδιασμένος επιχειρηματικός μετασχηματισμός που επιχείρησε τον τελευταίο χρόνο ο όμιλος Ιντρακομ είχε πρωταγωνιστεί και πάλι τον Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος στα 85 του συνεχίζει να δίνει μαθήματα επιχειρηματικότητας.

Όμως δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα εάν δεν είχε δίπλα του τον παλιό γνωστό του και φίλο Νίκο Μακρόπουλο ο οποίος του έμαθε πολλά πράγματα για τις ασφάλειες.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε να πάρει το μέγιστο σε υπεραξίες από 3 διαφορετικούς τομείς. Στα ακίνητα, στις ασφαλίσειςκαι στο Χρηματιστήριο. Ο Νίκος Μακρόπουλος ήθελε να δώσει κάτι διαφορετικό και μεγαλύτερο στην εταιρεία του απότην θέση που είχε εκείνη την στιγμή (πριν από ένα χρόνο) στην ασφαλιστική αγορά. Και οι δύο πέτυχαν τον στόχο τους.

Η Intracom Properties έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων που έδινε υπεραξίες. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήθελε να το αξιοποιήσει και χρηματιστηριακά. Ταυτόχρονα , ο Ν. Μακρόπουλος γνώριζε ότι η κυβέρνηση ήταν πολύ φιλική στηνανάδειξη της ιδιωτικής ασφάλισης και των ευκαιριών της. Την γνώση του αυτή την μεταλαμπάδευσε στον Σωκράτη Κόκκαλη και έτσι είδαμε αυτό το εντυπωσιακό επιχειρηματικό σχεδιασμό. Η Intracom εξαγόρασε μία μικρή εισηγμένη, την KλουκίναΛάππα” (την γνωστή σε όλους εμπορική εταιρεία Mothercare), έκανε spin off τον κλάδο των βρεφικών ειδών καιχρησιμοποίησε την εισηγμένη εταιρεία ωςκέλυφοςγια να εισάγει την Ιntracom στο Χρηματιστήριο. Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από την συγχώνευση ΚλουκίναΛάππα με την Ιntracom Properties θα εξαγοράσει την Ευρώπη ΑΕΓΑ η οποία θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη εξειδικευμένων ασφαλίσεων (επιχειρηματικές, ακινήτων, ναυτιλιακών κά) καιταυτόχρονα θα είναι ενταγμένη σε ένα τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο.

Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης και η σημαντική θέση της Ευρώπη ΑΕΓΑ

Η Συγχώνευση πραγματοποιείται μεταξύ των δύο ως άνω Συγχωνευόμενων Εταιρειών με απορρόφηση της Intracom Properties από την Απορροφώσα “Kλουκίνα Λάππα”. Μέσω της προτεινόμενης Συγχώνευσης, αναμένεται η ουσιαστική διεύρυνση και ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Απορροφώσας Εταιρείας, με την ανάπτυξή του σε στρατηγικούς τομείς της αγοράς. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της καθαρής θέσης και της κερδοφορίας της εταιρείας που θα προκύψει από την Συγχώνευση, εξασφαλίζοντας την ισχυροποίηση των κεφαλαίων της και ευελιξία στις μελλοντικές επενδυτικές στρατηγικές της. Η Συγχώνευση θα επιτρέψει την επίτευξη κρίσιμων συνεργειών και τηνενοποίηση των λειτουργιών και του ανθρωπίνου δυναμικού των Συγχωνευόμενων Εταιρειών, ενισχύοντας έτσι τη συνολική αποδοτικότητα και μειώνοντας τα λειτουργικά κόστη.

Oι όροι του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης

Για την νέα εταιρεία που θα προκύψει από την συγχώνευση ΚλουκίναΛάππα τοποθετήθηκαν αρχικά 25 εκατ. ευρώτονπερασμένο Ιούλιο από οκτώ εφοπλιστές, επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίων και τώρα έρχεται τώρα η ώρα για ναμπεί ακόμη ένα κομμάτι στο πάζλ των εξελίξεων.

Πρόκειται για την απορρόφηση της μη εισηγμένης Intracom Properties από την εισηγμένη «ΚλουκίναςΛάππας», με το κοινόσχήμα να μετονομάζεται σε Ευρώπη Holdings. Σε αυτήν οι μέτοχοι της Ιntracom Properties θα έχουν το 81,43%, ενώ εκείνοιτης Κ.Λ.Μ (που είναι ο κωδικός διαπραγμάτευσης της δεύτερης) θα κατέχουν το υπόλοιπο 18,57%. οι μέτοχοι μειοψηφίαςτης Κ.Λ.Μ θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό μετοχών

Την Συγχώνευση θα ακολουθήσει η απόκτηση της ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας «ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ». Σε συνέχεια σχετικών αποφάσεων των διοικητικών συμβουλίων των δύο Συγχωνευόμενων Εταιρειών, η υλοποίηση της εν λόγω απόκτησης θα πραγματοποιηθεί απευθείας από την Κλουκίνα Λάππα προς απλούστευση της διαδικασίας και διευκόλυνση της συναλλαγής.

Η απόκτηση της ΕΥΡΩΠΗ συνιστάστρατηγικής σημασίας κίνηση για την Απορροφώσα Εταιρεία και τον όμιλο στον οποίο ανήκει, καθώς η ΕΥΡΩΠΗ διαθέτειόλες τις απαραίτητες άδειες για την παροχή ασφαλιστικών υπηρεσιών σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων. Μέσω της εξαγοράςαυτής, η εταιρεία που θα προκύψει από την

Συγχώνευση θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της, εισερχόμενη με ισχυρή δυναμική στον ασφαλιστικό κλάδο, κάτι που θα διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της και θα ισχυροποιήσει την παρουσία της στην αγορά.