ARAG DAY 2024: Μία πρωτοβουλία με κοινωνικό χαρακτήρα προς τα άτομα με αναπηρία 

 

Του Νίκου Σακελλαρίου 

Η ARAG Ελλάδος στα πλαίσια της ARAG DAY 2024 στράφηκε και πάλι σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό θέμα που αφορά τις δράσεις του οργανισμού «Με άλλα μάτια» του τυφλού δικηγόρου Βαγγέλη Αυγουλά.  Δράσεις πολύπλευρες και προς βοήθεια όλων των μορφών αναπηρίας.  Ο κ. Αυγουλάς ως μάχιμος δικηγόρος έχει διοργανώσει και συμμετάσχει σε πολλές εκπαιδευτικές δράσεις (565 σεμινάρια) με στόχο να προωθήσει τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες απέναντι στην Δικαιοσύνη αλλά και γενικότερα στην παρουσία τους στην καθημερινότητα. 

O διευθύνων σύμβουλος της ARAG στην Ελλάδα, κ. Τσεκούρας κάνοντας την εισαγωγή της παρουσίασης, δήλωσε ότι η ισότιμη πρόσβαση ΟΛΩΝ στη Δικαιοσύνη είναι καταστατικός στόχος της ARAG από την ίδρυσή της. Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να είναι προνόμιο μόνο των ισχυρών.  Σ’ αυτό το πλαίσιο η ARAG Ελλάδος, προχωρά το 2024 σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας , συνεχίζοντας από πέρυσι (2023) τον Σεπτέμβριο.  Φέτος , το ελληνικό υποκατάστημα της ARAG αναλαμβάνει μία δράση για να προωθήσει το πρόβλημα των τυφλών συνανθρώπων μας απέναντι στην εκπροσώπηση και στη Δικαιοσύνη αλλά και στην ευρύτερη καθημερινότητα. 

Μία δικαστική απόφαση που δημιουργεί νομολογία 

Ανέφερε μάλιστα και ως success story, το γεγονός ότι καταδικάστηκε ταξιτζής γιατί δεν επέτρεψε την είσοδο στο ταξί του τυφλού που συνοδευόταν με σκύλο οδηγό. «Αυτό ήταν μία μεγάλη νίκη για τα άτομα με αναπηρία.  Έτσι αλλάζει η κοινωνία» ανέφερε  χαρακτηριστικά. 

Στην συνέχεια της παρουσίασης, ο κ. Αυγουλάς ως μέλος στο Δ.Σ του ΔΣΑ , αναφέρθηκε στις ‘μάχες’ που έδωσε σε πολλά επίπεδα για τα άτομα με αναπηρία. «Στόχος μας είναι να γεφυρώσουμε την νομική επιστήμη με τις κοινωνικές απαιτήσεις. Να νιώθουμε ισότιμοι» 

Το γεγονός ότι τα 6 Διοκητικά Πρωτοδικεία δεν έχουν υποδομές για άτομα με αναπηρία (δεν πληρούν προσβασιμότητα) , όπως επίσης και τα αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα, δείχνει ότι ειμαστε αρκετά πίσω στο θέμα των υποδομών αλλά και της απονομής δικαιοσύνης και προστασίας. 

Ανάμεσα στις δράσεις του ήταν η καμπάνια «speak up» με στόχο να σπάσουν τα στερεότυπα. «Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ανά πάσα στιγμή ένα ατύχημα μπορεί να φέρει κάποιον σε αναπηρία» δήλωσε ο κ. Αυγουλάς.

Τέλος , υπάρχει και η οικονομική πλευρά του θέματος που αφορά ότι διεθνώς χάνονται πάνω από 8 δις. δολλάρια επειδή οι επιχειρηματικές υποδομές δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τα άτομα με αναπηρία.