Σε δύο στρατόπεδα οι αντασφαλιστές, τι θα γίνει το 2025

Ελενα Ερμείδου

Σε δύο ομάδες στρατοπέδων ως προς τις αυξήσεις των τιμών στις βασικές ανανεώσεις τωναντασφαλιστικών συμβάσεων τη 1η Ιανουαρίου 2025 φέρονται να έχουν χωριστεί οι αντασφαλιστές: ως προς το εάν ή όχι οι αυξήσεις θα είναι τόσο υψηλές ώστε να επαρκούν απέναντι στις διαφαινόμενες τάσεις ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, αν και οι τέσσερις βασικοί οίκοι αξιολόγησης σε πρόσφατες αναλύσεις στις ημέρες του RVS 2024 ανέφεραν ότι η ισχυρή κερδοφορία των αντασφαλιστών θα διατηρηθεί

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch για παράδειγμα σε έρευνα που διεξήγαγε για τις ανανεώσεις του 2025 και που συμμετείχαν 81 αντασφαλιστές, ασφαλιστές και άλλοι εκπρόσωποι από συναφείς τομείς της αντασφαλιστικής αγοράς αποκάλυψε ότι ποσοστό άνω του 50% αναμένει οι τιμές να αυξηθούν στο 1,1, με το 30% να αναμένει αυξήσεις άνω του 5% και το 26% να προβλέπει αυξήσεις τιμών κάτω του 5%. Περίπου το 22% των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα επίπεδα των τιμολογίων θα παραμείνουν σταθερά, ενώ το 12% βλέπει μειώσεις τιμών κάτω του 5%, και το 10% βλέπει μειώσεις τιμών άνω του 5%.

Η Fitch δείχνει να συ-στρατεύεται με τους αντασφαλιστές που αναμένουν πτώση των τιμών. Ηδη, όπως έχει γράψει το IW σε δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο RVS 2024 οι οίκοι αξιολόγησης αναμένουν μία πτώση των τιμών, διαπιστώνοντας ότι τα τιμολόγια έχουν φτάσει στο ζενίθ. Οι οίκοι αξιολόγησης όπως η Fitch προβλέπουν ότι η αγορά θα χαλαρώσει σχετικά εν μέσω εισροής άφθονων εναλλακτικών αντασφαλιστικών κεφαλαίων το 2025.

Αυξήσεις και περιθώρια κερδοφορίας

Ειδικά σε ό,τι αφορά την περιουσία οι συμμετέχοντες στην έρευνα διχάζονταν ως προς τις προοπτικές των ανανεώσεων του Ιανουαρίου, με το 39% να δηλώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών στον κλάδο αυτό είναι επαρκείς για να αντισταθμίσουν τις αυξανόμενες τάσεις ζημιών, το 36% δηλώνει ότι δεν θα αύξανε τα τιμολόγια ενώ το 25% δεν ήταν σίγουρο αν έπρεπε να γίνουν αυξήσεις ή μειώσεις.

Η έρευνα της Fitch αποκαλύπτει επίσης ότι το 25% των αντασφαλιστών εκτιμά πως ο κλάδος περιουσίας έχει τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, το 21% οι καταστροφές, το 20% οι εξειδικευμένες ασφαλίσεις, το 18% ο κλάδος αυτοκινήτου, και το 16% ο κλάδος ατυχημάτων.

Η Fitch εκτιμά ότι η θέση των αντασφαλιστών βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα ώστε να διατηρήσουν την ισχυρή κερδοφορία τους ακόμα και χαλαρώνοντας τιμές με τα περιθώρια κέρδους κατά το 2023 – 2024 να έχουν ανέβει στα ανώτατα επίπεδα. Τα κεφαλαιακά αποθέματα και η επάρκεια των αποθεματικών ενισχύθηκαν, μετά από την κερδοφορία του 2023 και το 1ο εξάμηνο του 2024.