αυτοκίνητο σε πλημμύρα

Κεντρική Ευρώπη: Οι πλημμύρες προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Έντονα επεισόδια βροχοπτώσεων μεταξύ 16 και 20 Αυγούστου που σημειώθηκαν σε περιοχές της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας οδήγησαν σε φαινόμενα ξαφνικών πλημμυρών και κατολισθήσεων που οδήγησαν σε συνολικές συγκεντρωτικές ασφαλιστικές ζημίες, όπως αναφέρθηκαν αρχικά από ασφαλιστές από την περιοχή, σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία, εβδομαδιαία αναφορά για την Aon.

Οι οικονομικές απώλειες είναι πιθανό να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια τις επόμενες ημέρες καθώς συνεχίζονται οι εκτιμήσεις ζημιών, εκτίμησε επίσης ο Aon. Σύμφωνα με την περιγραφή συμβάντων που παρέχεται από την Aon Weekly Cat Report, ορισμένες περιοχές ανέφεραν αξιοσημείωτα σύνολα βροχοπτώσεων, με τις πρωτεύουσες της Αυστρίας και της Πολωνίας να καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ.

Σε περιοχές της Αυστρίας, έντονες βροχοπτώσεις, ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα το διήμερο 16-17 Αυγούστου. Στο St. Anton am Arlberg, τα νερά από τις πλημμύρες και οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν δρόμους και παρέσυραν πλήθος οχημάτων. Ως αποτέλεσμα των βροχοπτώσεων, αναφέρθηκαν σχεδόν 600 πλημμύρες σε ολόκληρη τη Βιέννη. Πολλοί άνθρωποι διασώθηκαν από ακινητοποιημένα οχήματα και πλημμυρισμένα κτίρια, ενώ σημειώθηκαν και εκτεταμένες διακοπές της κυκλοφορίας. Λίγο μετά το συμβάν, οι τοπικές ασφαλιστικές εταιρείες έκαναν λόγο για εκατοντάδες αξιώσεις.

Πολυάριθμες περιπτώσεις ξαφνικών πλημμυρών αναφέρθηκαν επίσης από περιοχές της Δημοκρατίας της Τσεχίας, ιδίως στις 18 Αυγούστου. Οι ασφαλιστές βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες αξιώσεις αμέσως μετά, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν ακόμα περισσότερες. Πολλές από τις αναφερόμενες επιπτώσεις παρατηρήθηκαν στις περιοχές της Κεντρικής Βοημίας και της Μοραβίας-Σιλεσίας. Αξιοσημείωτες πλημμύρες σημειώθηκαν επίσης στην Πολωνία ως αποτέλεσμα των υψηλής έντασης βροχοπτώσεων που παρατηρήθηκαν σε αστικές περιοχές.

Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν στη Βαρσοβία. Δύσκολη ήταν η κατάσταση και σε άλλες περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Zamość, το οποίο σημείωσε το ρεκόρ βροχοπτώσεων 24ώρου.