Cyber Insurance: Ένας κλάδος με… περίεργο παρελθόν και αινιγματικό μέλλον

Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έχει ένα παράξενο παρελθόν: η AIG κυκλοφόρησε για πρώτη φορά προϊόν cyber ασφάλισης στην αγορά το 1997, παρά την πλήρη έλλειψη αναλογιστικών δεδομένων για την ενημέρωση των ασφαλίστρων ή των πολιτικών.

Ουσιαστικά, ο κλάδος λειτουργούσε με εικασίες. Ακόμη και σήμερα, η αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο είναι εξαιρετικά απρόβλεπτη σε σύγκριση με μακροχρόνια ασφαλιστήρια συμβόλαια, όπως αυτά για τη στέγαση ή την υγεία. Συνήθως, όταν τα ποσοστά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο – ή, πιο συγκεκριμένα, του ransomware – αυξάνονται, την ίδια πορεία ακολουθούν και τα ασφάλιστρα.

Αυτό το ζήτημα έχει απασχολήσει την αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο την τελευταία δεκαετία. Καθώς τα ποσοστά ransomware αυξήθηκαν, τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν επίσης σε μη προσιτό υψηλό. Μόλις πέρυσι, τα ασφάλιστρα στον κυβερνοχώρο αυξήθηκαν κατά 50% εν μέσω ενός ολοένα και πιο ταραχώδους τοπίου απειλών.

Στις αρχές του 2024, οι ειδικοί προέβλεψαν ότι τα ασφάλιστρα θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλά.

Ωστόσο, μια πρόσφατη αναφορά από τη Howden, υποστηρίζει ότι τα ασφάλιστρα στον κυβερνοχώρο μειώνονται παρά το πρόσφατο κύμα επιθέσεων ransomware. Αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να υποδηλώνει μια ωρίμανση της αγοράς ασφάλισης στον κυβερνοχώρο.

Η αυξανόμενη απειλή του Ransomware

Σύμφωνα με την έκθεση της Howden για την ασφάλιση στον κυβερνοχώρο του 2024, το ransomware έχει καθιερωθεί σταθερά ως η κυρίαρχη απειλή στον κυβερνοχώρο. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024, τα ποσοστά επιθέσεων ransomware αυξήθηκαν κατά 18%, με βάση τα ήδη υψηλά ποσοστά από το 2023.

Ακόμα χειρότερα, παρατηρείται ότι οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν πιο εξελιγμένες τακτικές όπως ο διπλός εκβιασμός, κατά τον οποίο οι επιθέσεις κρυπτογραφούν δεδομένα και απειλούν να τα διαρρεύσουν.

Μειωμένα Ασφάλιστρα

Ωστόσο, τα ασφάλιστρα στον κυβερνοχώρο έχουν μειωθεί παρά τα αυξανόμενα ποσοστά επιθέσεων. Σύμφωνα με την έκθεση, η παγκόσμια τιμολόγηση των ασφαλίστρων στον κυβερνοχώρο έχει υποστεί διψήφια μείωση από τις αρχές του 2023 . Αυτή η μείωση, για πρώτη φορά, περιόρισε την τάση αύξησης των ασφαλιστικών επιτοκίων παράλληλα με τα ποσοστά επίθεσης.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι “σε κανένα άλλο σημείο η αγορά δεν έχει βιώσει τον τρέχοντα συνδυασμό συνθηκών: ένα αυξημένο τοπίο απειλών σε συνδυασμό με μια σταθερή ασφαλιστική αγορά που στηρίζεται σε ισχυρούς ελέγχους κινδύνου. Τα θεμέλια για μια ώριμη αγορά στον κυβερνοχώρο, με ανάπτυξη που καθοδηγείται από την καινοτομία και την έκθεση στον πυρήνα του, είναι πλέον γεγονός».

Τι κρύβεται πίσω από την μείωση;

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην πρόσφατη μείωση των ασφαλίστρων στον κυβερνοχώρο.

Βελτιωμένη κυβερνοασφάλεια

Σύμφωνα με την Howden, τα βελτιωμένα μέτρα κυβερνοασφάλειας είναι ένας βασικός παράγοντας μείωσης των ασφαλίστων. Οι εταιρείες εφαρμόζουν ολοένα και περισσότερο μέτρα όπως έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA), ισχυρά συστήματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια και λύσεις ανίχνευσης και απόκρισης τελικού σημείου (EDR), τα οποία έχουν ενισχύσει σημαντικά την άμυνά τους έναντι απειλών στον κυβερνοχώρο, μειώνοντας την πιθανότητα επιτυχημένων επιθέσεων και , κατά συνέπεια, ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Αυξημένος Ανταγωνισμός

Καθώς περισσότεροι ασφαλιστές εισέρχονται στην αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο, ο αυξημένος ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε πιο ελκυστικές τιμές για τους ασφαλισμένους.

Επέκταση της Αγοράς

Η γεωγραφική επέκταση της αγοράς ασφάλισης στον κυβερνοχώρο συνέβαλε επίσης στη μείωση των ασφαλίστρων. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν παραδοσιακά στην αγορά, αντιπροσωπεύοντας περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων ασφαλίστρων, η Howden προβλέπει σημαντική ανάπτυξη σε εδάφη εκτός των ΗΠΑ.

Μέχρι το 2030, η εταιρεία αναμένει πάνω από το ήμισυ της ανάπτυξης από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Ασία. Ομοίως, η Howden αναφέρει την αυξανόμενη εστίαση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που ιστορικά υποεξυπηρετούνται στην αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο. Καθώς οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ των προηγμένων οικονομιών, οι ασφαλιστές έχουν αρχίσει να τις στοχεύουν με εξατομικευμένες, προσιτές λύσεις.