Ασφάλιση Κατοικίας: Ήρθε η ώρα για ένα συμβόλαιο, τι να προσέξετε

Οι καταστροφικές συνέπειες των φετινών πυρκαγιών στη χώρα έφερε ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη προστασίας της περιουσίας, μια ανάγκη την οποία ο ασφαλιστικός κλάδος καλύπτει με υπηρεσίες και εξειδικευμένα συμβόλαια όλα αυτά τα χρόνια.

του Βάιου Κρόκου

Ο όγκος των αποζημιώσεων από την Πολιτεία για τις πυρόπληκτες περιοχές και τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές ή και ολικές καταστροφές μπορεί να ακούγεται μεγάλος, έχει αποδειχθεί όμως κατά το παρελθόν πως δεν είναι επαρκής ενώ ο χρονικός ορίζοντας των σχετικών καταβολών και η συνολική αποκατάσταση εν τέλει αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους πληγέντες.

Σύμμαχος σε αυτή τη προσπάθεια είναι αποδεδειγμένα ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Είναι οξύμωρο μάλιστα να μην διαθέτει κανείς ασφάλιση κατοικίας – που πράγματι κοστίζει λίγα ευρώ το μήνα – όταν έχει διαθέσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μια κατοικία.

Η χθεσινή αναφορά από το βήμα της Βουλής του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη πως «η ασφάλιση συνολικά της ακίνητη περιουσίας πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά», αποτελεί θετικός οιωνός για τα κίνητρα που έχουν εξαγγελθεί.

διαβάστε: Κ. Μητσοτάκης: Θα πρέπει να μας απασχολήσει η ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας

Σε κάθε περίπτωση όμως η σύναψη ενός συμβολαίου αποτελεί πράξη ευθύνης για μας και την περιουσίας μας.

Μερικά ερωτήματα και απαντήσεις για ένα συμβόλαιο ασφάλισης κατοικίας:

Από τι προστατεύομαι;

Εξωγενείς και όχι μόνο παράγοντες απειλούν την περιουσίας μας. Η αγορά διαθέτει ασφαλιστικές υπηρεσίες για συνηθισμένες ή άλλες σύνθετες καλύψεις. Βασική μέριμνα πρέπει να υπάρχει για σεισμούς, πυρκαγιές και άλλα φυσικά φαινόμενα ωστόσο πλήθος κινδύνων απειλούν την κατοικία μας: Κακόβουλες επιθέσεις – κλοπή, διάρρηξη, τρομοκρατικές επιθέσεις – ή δική μας αμέλεια από την οποία μπορεί να προκληθεί φωτιά ή διαρροή υδάτων.

Πως διαμορφώνεται το τελικό κόστος ενός συμβολαίου;

Ένας ασφαλιστικός σύμβουλος ή μια ασφαλιστική θα εξετάσεις τις πηγές πιθανών κινδύνων και ως εκ τούτου διάφοροι παράγοντες συνυπολογίζονται για την διαμόρφωση του τελικού κόστους ενός συμβολαίου, όπως το είδος της κατασκευής και της στέγης και η παλαιότητα του κτηρίου. Σημαντικά στοιχεία επίσης η τιμή της οικιστικής ζώνης, αν ασφαλίζουμε μια μόνιμη ή εξοχική κατοικία ή αν το ακίνητο χρησιμοποιείται για ιδιοκατοίκηση ή αν το ακίνητο ενοικιάζεται κλπ

Είμαι ενοικιαστής. Τι μπορώ να κάνω;

Σε αυτή την περίπτωση, μέσω της ασφάλισης του περιεχομένου κατοικίας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιθανές μελλοντικές οικονομικές απώλειες από φθορές ή άλλες ζημιές στο περιεχόμενο του σπιτιού που κατοικούμε.

Όροι και υποχρεώσεις

Είναι κρίσιμο το γεγονός πως μέσα από ένα συμβόλαιο πρέπει να καλύπτονται οι πραγματικές μας ανάγκες, να αντικατοπτρίζεται η πραγματική αξία της ασφαλιστέας ύλης ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα υπασφάλισης και να λάβουμε εν τέλει τη σωστή αποζημίωση. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να ενημερώνουμε για κάθε αλλαγή στα στοιχεία και τις πληροφορίες που επηρεάζουν το ασφαλιστήριο, να εξοφλούμε εμπρόθεσμα τα ασφάλιστρα ή σε περίπτωση επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου να ενημερώνουμε άμεσα τον ασφαλιστή.

Τι γίνεται με την ενυπόθηκη κατοικία;

Είναι γεγονός πως μεγάλο μέρος -του χαμηλού κατά τα άλλα ποσοστού – ακινήτων που είναι ασφαλισμένα οφείλεται στα στεγαστικά δάνεια και υποθήκες. Ωστόσο, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ασφαλιστεί μέσω της τράπεζας που χορήγησε το δάνειο. Έχει δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική εταιρεία ή ασφαλιστικό σύμβουλο αρκεί το ασφαλιστήριο να πληροί τις καλύψεις που αναφέρονται στη δανειακή του σύμβαση.

*Για αυτά και άλλες σημαντικές πληροφορίες ρωτήστε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*