Στο επίκεντρο ξανά τα φορολογικά κίνητρα για ασφάλιση κατοικίας

Στο επίκεντρο των σχεδιασμών του κυβερνητικού επιτελείου έρχεται ξανά το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων στην ασφάλιση περιουσίας, με έμφαση τις κατοικίες έναντι των φυσικών καταστροφών.

του Βάιου  Κρόκου

Οι τεράστιες καταστροφές από τις φετινές πυρκαγιές – που δυστυχώς βρίσκονται εν εξελίξει – εκτοξεύουν το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ φέτος, βάσει και των πρόσφατων εξαγγελιών για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Ένα βασικό σενάριο που κερδίζει πόντους, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η έκπτωση των ασφαλίστρων κτιρίων από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν την έναρξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία είχε επανέλθει με το εν λόγω αίτημα, αναδεικνύοντας τα οφέλη και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κίνησης.

διαβάστε: Ασφάλιση Κατοικίας: Σύμμαχος η ΠΟΜΙΔΑ για έκπτωση στα ασφάλιστρα

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι κρατώντας πάντα “μικρό καλάθι”, όπως λένε.  Ωστόσο, “δυστυχώς μέσα από τις τραγικές συνέπειες των καταστροφών γίνεται όλο ένα και πιο αντιληπτό για την ανάγκη της ασφάλισης της περιουσίας”, σημειώνουν.

Σε θεσμικό επίπεδο (ΕΑΕΕ – φορείς εκπροσώπησης) άλλωστε το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί πολλές φορές.

Και στην πρόσφατη ετήσια συνέλευση της Ένωσης υπενθυμίζεται πως επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης για κίνητρα στην ασφάλιση κατοικίας. Ο COVID-19 ωστόσο έχει βάλει στο πάγο ως τώρα την εν λόγω πρωτοβουλία.

Εν κατακλείδι, οι επόμενες μέρες θεωρούνται σημαντικές για τα πλάνα του οικονομικού επιτελείου, σχεδιασμοί που σχετίζονται και με τα παραπάνω κίνητρα.

Ο τελικός απολογισμός των ζημιών από τις πυρκαγιές και το σύνολο των αποζημιώσεων από την Πολιτεία, τα δημοσιονομικά – φορολογικά στοιχεία και η πορεία της οικονομίας σήμερα σε συνδυασμό με τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες ελέω με γνώμονα – και – την πορεία της πανδημίας συνθέτουν ένα παζλ το οποίο αναμένεται να αποκαλυφθεί στην ερχόμενη ΔΕΘ.

*Υπενθυμίζεται πως το πρωι της Τετάρτης ξεκινά η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη διαχείριση των πυρκαγιών και τα μέτρα αποκατάστασης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*