Γιατί είναι νόμιμος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Νόμιμα απομακρύνονται από τις θέσεις εργασίας τους οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί και λοιποί εργαζόμενοι από δομές Υγείας ή Φροντίδα Ηλικιωμένων, σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση. Τόσο από το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο επιβεβαιώνεται η νομιμότητα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Πριν λίγες μέρες εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση κατά ανεμβολίαστων εργαζομένων. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εργαζόμενων στο τομέα της φροντίδας ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, στην Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει 19 εργαζόμενοι  στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου. Αίτημα τους ήταν η  προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Υπερασπιστική γραμμή τους ήταν η  αντισυνταγματικότητα του νόμου. Ωστόσο το δικαστήριο δεν ενέκρινε την χορήγηση προσωρινής διαταγής  οπότε τέθηκαν σε αναστολή και με δικαστική «επικρότηση».

Από το «μέτωπο»  των νόμων

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Βιοϊατρική,  δηλαδή τη Σύμβαση του Οβιέδο κατοχύρωνεται η αυτονομία του προσώπου και ο σεβασμός της ακεραιότητάς του, δηλαδή η φυσική επέμβαση στο σώμα ενός προσώπου είναι επιτρεπτή μόνο με τη συναίνεσή του. Ωστόσο, ζητήματα προκύπτουν από την άρνηση του εμβολιασμού και τις συνέπειες του σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έκρινε πρόσφατα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών στην Τσεχία σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Συγκεκριμένα, έκρινε ότι δεν υπήρχε παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κατά τη νομολογία του Δικαστηρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ως μία χωρίς συναίνεση ιατρική επέμβαση, εντάσσεται καταρχήν στο πλαίσιο προστασίας και σεβασμού της ιδιωτικής ζωής. Επίσης  τονίστηκε πως το συμφέρον των παιδιών πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο, γεγονός με το οποίο συμβαδίζει η πολιτική υποχρεωτικού εμβολιασμού της Τσεχίας έναντι μεταδοτικών ασθενειών.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*