190 ιστορίες για τα γενέθλια της Generali: Τι λέει ο Πάνος Δημητρίου

Το φιλόδοξο έργο να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο νήμα ιστοριών, παρουσιάζει η Generali, με αφορμή την επέτειο των 190 χρόνων λειτουργίας της. Η πρωτοβουλία αυτή, με τίτλο “190 Story Makers”,  κατάφερε να ενώσει, εν μέσω πανδημίας, την παγκόσμια κοινότητα εργαζομένων του Ομίλου, δίνοντάς τους το βήμα για να γράψουν οι ίδιοι την ιστορία του οργανισμού, μέσα από προσωπικά τους βιώματα και τις εμπειρίες.

Αναγνωρίζοντας ότι η καρδιά του οργανισμού είναι οι Άνθρωποί του, η πρωτοβουλία αυτή τίμησε τους εκπροσώπους του από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας καθημερινές ιστορίες, που καταγράφουν πώς καινοτομούν, το πάθος με το οποίο εργάζονται, το ενδιαφέρον για την εξυπηρέτηση εκατομμυρίων πελατών, και το πώς αποτελούν φορείς αλλαγής στις κοινότητες όπου λειτουργούν. Η ανταπόκριση ήταν θεαματική, με εκατοντάδες συγκινητικές ιστορίες να κατατίθενται από διαφορετικές χώρες.

Μετά από ψηφοφορία, επιλέχθηκαν οι 190 πιο δημοφιλείς, που σκιαγραφούν την κουλτούρα της εταιρείας και τις βασικές της αξίες, που οδηγούν το όραμά της να αποτελέσει  Lifetime Partner των πελατών και των συνεργατών της.

Οι συγγραφείς αυτών των ιστοριών, αποτελούν πλέον τα «190 λιοντάρια της Generali», πρεσβευτές των αξιών που, εδώ και 190 χρόνια, επέτρεψαν στην Ομάδα της Generali να καταγράψει δυναμική πορεία.

Την Ελλάδα εκπροσωπούν οχτώ (8) ιστορίες εργαζόμενων και στελεχών, οι οποίες φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εργασιακής τους καθημερινότητάς και αναδεικνύουν με τον πιο ανθρώπινο τρόπο τον ουσιαστικό ρόλο της ασφάλισης, στις πιο σημαντικές στιγμές των ασφαλισμένων.

διαβάστε εδώ: τις ιστορίες στελεχών από την Generali Ελλάδος

Πάνος Δημητρίου: Ενάντια στο ρεύμα

“Πώς ξεκινά κανείς για να φέρει εις πέρας μία αποστολή που μοιάζει ακατόρθωτη; Πώς μπορείς να πας από το μηδέν στο 1;

Απλά…κάνεις το πρώτο βήμα. Και μετά συνεχίζεις.

Αθήνα, Μάιος 2002, Πάνος Δημητρίου, 33 ετών.

Είναι λίγο μετά το ξημέρωμα και επικρατεί απόλυτη ησυχία. Κατευθύνομαι στην εταιρεία στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μαρούσι. Καθώς οδηγώ η ματιά μου ψάχνει ασυναίσθητα την πρώτη υποψία θαλάσσιου ορίζοντα. Σε λίγο θα φανεί στο τέλος του δρόμου.

Είναι το πρώτο μου πρωινό ως CEO της Generali Hellas.

Στο γραφείο μου το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς. Τις περισσότερες φορές δεν είναι για να δεχτώ συγχαρητήρια. Οι περισσότεροι φίλοι -και μη- μου λένε να αναλογιστώ τους κινδύνους της ανάληψης ενός τέτοιου ρίσκου. Σκέφτομαι ότι ως αναλογιστής, γνωρίζω πολύ καλά από εκτιμήσεις ρίσκου και κινδύνους. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι μία. Η Generali κατέχει την 17η θέση στην αγορά. Επίσης, μόλις έχει ολοκληρωθεί μία ακόμη συγχώνευση τριών άλλοτε ανταγωνιστικών εταιρειών, με διαφορετική κουλτούρα και δυναμική, η Zurich insurance Greece και οι Generali Life & Generali Property & Casualty.

Έχουν ακολουθήσει μαζικές παραιτήσεις τμημάτων και στελεχών, ενώ υπάρχουν φήμες για επικείμενη αποχώρηση του Ομίλου από την Ελλάδα. Στην ατμόσφαιρα επικρατεί δυσπιστία για την επόμενη μέρα και μπροστά στους ανταγωνιστές του, το λιοντάρι της Generali μοιάζει να κοιμάται. Θα είναι αυτή η  τελευταία ανάσα ενός οργανισμού ή μια νέα πνοή ζωής;

Είμαι στο γραφείο μου και προσπαθώ να μελετήσω όσα περισσότερα στοιχεία μπορώ για την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής. Δεν υπάρχουν πολλά… Στην αίθουσα μετράω λίγα στελέχη που μας έχουν απομείνει. Όσοι επέλεξαν να μείνουν. Έχουν υπολογίσει κι αυτοί το ίδιο ρίσκο. Η συνάντηση ολοκληρώνεται μετά από αρκετές ώρες. Το πρώτο memο με το όραμα και το 5ετές πλάνο της εταιρείας έχει συνταχθεί και διανέμεται εσωτερικά. Ο πρώτος μας στόχος; Nα πετύχουμε σε πέντε χρόνια τη διπλάσια παραγωγή από όση είχε η εταιρεία στα προηγούμενα 110 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα. Θα πρέπει να πειστούν ακόμη πολλοί άνθρωποι για το αν αξίζει να αγωνιστούν για να ανατρέψουν το ανέφικτο. Την αγωνία της αναμονής όμως έχει αντικαταστήσει τώρα ένα αποφασιστικό βλέμμα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Θα ακολουθήσουν μερόνυχτα σκληρής δουλειάς, ο καθένας με τις ομάδες του και χρόνια, που θα παρακολουθούμε την Generali να φτάνει όλο και πιο ψηλά στην κατάταξη. Ένα επίμονο και απαιτητικό σφυρηλάτημα μίας επιτυχημένης πορείας, που σχεδιάστηκε βήμα-βήμα από τους ανθρώπους της, για τους ανθρώπους της.

Ξέχασα να σας αναφέρω … έχει παραμείνει ένα πολύ μικρό δίκτυο διανομής, δεν υπάρχει συνεργασία bancassurance, δεν υπάρχει στενή συνεργασία με διαμεσολαβητές, και το κυριότερο, δεν υπάρχουν χρήματα. Υπάρχει όμως αυτό που ανατρέπει την λογική και τα σκληρά δεδομένα, αυτός ο άγνωστος Χ της εξίσωσης. Δεν είναι άλλος από τους ανθρώπους… Μία παρέα ανθρώπων, νέων, γύρω στα 30, που ένωσαν την ενέργειά τους και πήγαν ενάντια στο ρεύμα. Ενάντια σε κάθε λογική, έβαλαν ένα στοίχημα με τον εαυτό τους, έθεσαν έναν άπιαστο στόχο και μπροστά σε όσα υπήρχαν για να χάσουν οι λίγοι, είδαν μόνο όσα μπορούσαν να κερδίσουν για τους πολλούς.

Μάιος 2021- Έχουν περάσει 4 μήνες από την ανακοίνωση της εξαγοράς της 9ης  μεγαλύτερης εταιρείας στην Ελλάδα (AXA) από την Generali και σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί επίσημα η έναρξη. Oι τίτλοι των οικονομικών ενημερωτικών μέσων κάνουν λόγο για μία από τις πιο καθοριστικές για τις εξελίξεις, συμφωνία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, τα τελευταία χρόνια. Oι εργασίες της συγχώνευσης είναι πυρετώδεις Μετά από 22 χρόνια σταθερής οργανικής ανάπτυξης, με ρωτάνε τι σημαίνει η Generali για μένα. Η απάντηση είναι απλή. Η Generali είναι η ιστορία μίας ομάδας ανθρώπων που τόλμησαν να ονειρευτούν.

Το θελήσαμε.

Το πιστέψαμε με όλη μας τη δύναμη.

Το σχεδιάσαμε.

Το κάναμε.

Όπως συμβαίνει με όλες τις πετυχημένες ομάδες.

25 Μαΐου 2021- Μία ακόμη μέρα συναντήσεων και διαπραγματεύσεων ξεκινά. Στην οθόνη του υπολογιστή μου, κατά τη διάρκεια των τηλεσυνεδριών, διακρίνω μερικά από τα ίδια πρόσωπα που αντίκρυσα στα πρώτα εκείνα χρόνια της διαδρομής. Πιστεύουν ακόμη, και αυτή τη φορά έχουν το πλεονέκτημα της εμπειρίας. Ένα σημαντικό βήμα έχει γίνει, αλλά μένουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουμε στο τέλος…

Ο ήλιος αντανακλά δυνατά στο τζάμι του αυτοκινήτου μου. Μου φέρνει στο μυαλό μία ανάμνηση. Είναι από την Κίμωλο. Ένα μικρό κυκλαδίτικο λιμάνι, που επισκεφθήκαμε με τους Συνεργάτες μας σε ένα από τα ταξίδια μας. Εκεί, το πρώτο που αντικρίζει κανείς με το που ρίχνει άγκυρα είναι τα χρωματιστά “σύρματα”, λαξευμένες σπηλιές μέσα στα βράχια, όπου οι ψαράδες φυλάνε τις βάρκες τους το χειμώνα. Κάτι τόσο απλό, που έγινε με κόπο και σε κερδίζει με την απλότητά του. Το μόνο που τα χωρίζει από το απέραντο γαλάζιο είναι μόνο μια ταπεινή, ξύλινη πόρτα, που κάθε χρόνο τέτοιον καιρό, ανοίγεται στο δυνατό φως και στο απέραντο μπλε του Αιγαίου. Όμως δεν είναι ώρα για ονειροπολήσεις. Αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό…

Διασχίζω τη λεωφόρο Συγγρού. Στα αριστερά μου το νέο  κτήριο της Generali έχει αρχίσει να παίρνει μορφή. Μπροστά μου θα φανεί για ακόμη μία φορά ο θαλάσσιος ορίζοντας. Η αίσθηση είναι η ίδια όπως περίπου 20 χρόνια πριν… Το μόνο που βλέπω είναι μία “θάλασσα από ευκαιρίες”. Έτοιμη να υποδεχθεί νέους “ταξιδευτές”, που θα έρθουν με τη δική τους ορμή και θα ονειρευτούν να δημιουργήσουν τη δική τους Generali.

Tην Generali των επόμενων 135 χρόνων.

Γιατί τα καλύτερα είναι μπροστά μας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*