Πώς δρα η δεύτερη δόση του εμβολίου σε ασθενείς με αυτοάνοσα

Νέα μελέτη φέρνει καλά νέα για τον εμβολιασμό ασθενών σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Η δεύτερη δόση του εμβολίου δείχνει να βελτιώνει την χυμική ανοσία, γι’ αυτό συνιστάται η σύντομη χορήγησή της.

Ελάχιστα είναι τα  δεδομένα για την ανοσογονικότητα των εμβολίων έναντι της COVID-19 σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν συνήθως ανοσοκατασταλτικές θεραπείες. Φως έρχεται να ρίξει πρόσφατη μελέτη των Laura Boekel και συνεργατών, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Rheumatology (DOI:https://doi.org/10.1016/S2665-9913(21)00222-8). Τα στοιχεία συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα ΨαλτοπούλουΓιάννης ΝτάνασηςΠάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Επιδίωξη ήταν να διερευνηθεί η επίδραση διαφορετικών ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων στην αντισωματική απάντηση μετά τον εμβολιασμό σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. Στο πληθυσμό της μελέτης περιλήφθηκαν ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα και υγιείς που  αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου και εμβολιάστηκαν σύμφωνα με το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ολλανδίας.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*