Εξασφάλισε σήμερα το αύριο των παιδιών σου

Οι σπουδές είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή των παιδιών και κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στην Ελλάδα καλούνται να περάσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις και να αποφασίσουν ποια είναι η σωστή απόφαση για το μέλλον τους.

Από την πλευρά τους, οι γονείς  προβληματίζονται εξίσου για το πώς θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα καλό μέλλον για τα παιδιά τους και να τους προσφέρουν στήριξη κατά την διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής.

Παρά την δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται πολλά ελληνικά νοικοκυριά, πολλοί είναι εκείνοι που θα ακολουθήσουν ένα διαφορετικό μονοπάτι σπουδών. Οι ελληνικές οικογένειες, με το διαθέσιμο κεφάλαιό τους διαρκώς να συρρικνώνεται, συνεχίζουν να επενδύουν στην εκπαίδευση, παρά το γεγονός ότι η επαγγελματική αποκατάσταση δεν είναι πλέον και τόσο σίγουρη.

Το μεγαλύτερο ερώτημα όμως είναι, αξίζει το παιδί μου να σπουδάσει στο εξωτερικό και αν ναι με ποια κριτήρια θα διαλέξω την σωστή χώρα ή το σωστό πανεπιστήμιο;  Κατά κύριο λόγο, τα δύο βασικότερα κριτήρια είναι το κόστος ζωής και τα δίδακτρα της σχολής.

Σύμφωνα με δεδομένα από έρευνα της HSBC, τα πορίσματα της οποίας δημοσίευσε το οικονομικό site Business Insider Australia, ο παρακάτω πίνακας δείχνει τις ακριβότερες χώρες για φοίτηση.

Ας δούμε κάποιους ενδεικτικούς προορισμούς και τις τιμές που μπορεί ένας γονιός να περιμένει σχετικά με δίδακτρα, διαμονή και κόστος ζωής.

Σπουδές στην Ευρώπη

Η Ευρώπη προσφέρει πολλές επιλογές σε ποιοτικά πανεπιστήμια με το πλεονέκτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει τη μετακίνηση και τη διαμονή εντός των χωρών.

Σκωτία

Δίδακτρα: δωρεάν για το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα

Μέσος όρος κόστους ζωής ανά μήνα (με διαμονή σε φοιτητική εστία): 1.017€

Κόστος διαμονής για ένα χρόνο: €12.208€

Κόστος διαμονής για τέσσερα χρόνια: €49.000€

Ιταλία

Δίδακτρα: μέσος όρος/χρόνο 1.200€

Μέσος όρος κόστους ζωής (με διαμονή σε φοιτητική εστία): 850€

Δίδακτρα για τέσσερα χρόνια: 4.800€

Έξοδα με διαμονή για τέσσερα χρόνια: 40.800€

Γερμανία

Δίδακτρα: δωρεάν στα κρατικά πανεπιστήμια

Μέσος όρος κόστους ζωής (με διαμονή σε φοιτητική εστία): 1.100€

Κόστος διαμονής για ένα χρόνο: 13.200€

Κόστος διαμονής για τέσσερα χρόνια: 52.800€

Γαλλία

Δίδακτρα: μέσος όρος/χρόνο 170€ για τα κρατικά πανεπιστήμια

Μέσος όρος κόστους ζωής (με διαμονή σε φοιτητική εστία): 1.100€

Κόστος διαμονής για ένα χρόνο: 13.200€

Κόστος διαμονής για τέσσερα χρόνια: 52.800€.

Σπουδές στη Βρετανία

Στη Βρετανία, που είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός σπουδαστών από τη χώρα μας, το κόστος ζωής ανέρχεται περί τα 1.200€ με 1.500€ το μήνα, ενώ σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος των διδάκτρων τα οποία για προπτυχιακά προγράμματα ανέρχονται σε περίπου 11.500€ ανά έτος. Για την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία το ποσό ανέρχεται σε 4.500€ περίπου, ενώ στη Σκωτία το πρώτο προπτυχιακό πρόγραμμα είναι δωρεάν για κατοίκους Σκωτίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και περίπου 2.600€ για τις άλλες περιπτώσεις.

Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα το κόστος σπουδών αρχίζει από 3.500€ και μπορεί να ξεπεράσει και τα 25.000€ αν πρόκειται για MBA. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κόστος αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσω χαμηλότοκης δανειοδότησης από την αγγλική κυβέρνηση, της οποίας η αποπληρωμή γίνεται μετά την αποφοίτηση και εφόσον ο πτυχιούχος θα έχει δικό του προσωπικό εισόδημα, που θα ξεπερνά 26.000€ (21.000 λίρες) το χρόνο.

Παρόλα αυτά, με τη Βρετανία να αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται και οι αντίστοιχες επιπτώσεις στα πανεπιστήμια και στην φοίτηση των σπουδαστών.

Ως αποτέλεσμα του Brexit, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε επίσημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) / ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) και οι Ελβετοί φοιτητές θα χάσουν το καθεστώς των τελών κατοικίας (home fee status) τους από το φθινόπωρο του 2021 και μετά.

Μέχρι τώρα, οι άνθρωποι που προέρχονταν από την ΕΕ / ΕΟΧ και την Ελβετία δικαιούνταν τα ίδια δίδακτρα με τους ντόπιους φοιτητές τους Ηνωμένου Βασιλείου. Στα δημόσια πανεπιστήμια της Αγγλίας, για παράδειγμα, τα δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα (Bachelor’s) περιορίστηκαν στα περίπου 10.600€ ανά ακαδημαϊκό έτος.

Στην Ουαλία, το όριο ήταν περίπου 10.350€ / έτος. Στη Σκωτία, τα προγράμματα Bachelor ήταν βασικά δωρεάν για όλους τους φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ / ΕΟΧ.

Όμως από την 1η Αυγούστου 2021 και μετά, αυτά τα οφέλη θα ισχύουν μόνο για εθνικούς (τοπικούς) φοιτητές. Για όλους τους άλλους, τα δίδακτρα θα είναι υψηλότερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι 2, 3 ή ακόμα και 4 φορές υψηλότερα (34.500 – 46.000€ ανά έτος, ανάλογα με το πανεπιστήμιο και τον τύπο πτυχίου). Για παράδειγμα, για ένα προπτυχιακό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, οι Βρετανοί φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα αξίας 10.600€, ενώ οι διεθνείς φοιτητές καλούνται να πληρώσουν 26.800€.

Επιπλέον, τα δίδακτρα μπορεί να είναι πολύ πιο ακριβά σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Σπουδές στην Αμερική

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το κόστος ανεβαίνει σημαντικά και διαφέρει ανά Πολιτεία. Όπως είναι αναμενόμενο, τα πιο μεγάλα και δημοφιλή πανεπιστήμια είναι και πιο ακριβά.

Νέα Υόρκη

Δίδακτρα: μέσος όρος/χρόνο 22.290€

Μέσος όρος κόστους ζωής (με διαμονή σε φοιτητική εστία): 1.200€

Κόστος διδάκτρων για τέσσερα χρόνια: 89.160€

Κόστος διαμονής για τέσσερα χρόνια: 57.600€

Ενδεικτικά, τα δίδακτρα για το πανεπιστήμιο NYU κυμαίνονται στα 46.600€ / χρόνο, ενώ για το Columbia στα 48.600€ / χρόνο.

Καλιφόρνια

Δίδακτρα: μέσος όρος/χρόνο 22.000€

Μέσος όρος κόστους ζωής (με διαμονή σε φοιτητική εστία): 1.050€

Κόστος διδάκτρων για τέσσερα χρόνια: 88.000€

Κόστος διαμονής για τέσσερα χρόνια: 50.400€

Ενδεικτικά, τα δίδακτρα για το πανεπιστήμιο Stanford κυμαίνονται στα 44.200€ / χρόνο, ενώ για το Berkeley στα 21.900€ / χρόνο.

Φλόριντα

Δίδακτρα: μέσος όρος/χρόνο €22.000

Μέσος όρος κόστους ζωής (με διαμονή σε φοιτητική εστία): €1.000

Κόστος διδάκτρων για τέσσερα χρόνια: €88.000

Κόστος διαμονής για τέσσερα χρόνια: €48.000

Κι αν ένας φοιτητής επιλέξει να μείνει στην Ελλάδα για τις σπουδές, κι εκεί υπάρχουν φανερά αλλά και ίσως απρόσμενα κόστη που η οικογένεια θα πρέπει να υπολογίσει.

Σπουδάζοντας στην Ελλάδα – ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Δημόσια ή Ιδιωτική φοίτηση;

Δημόσια εκπαίδευση

Στην Ελλάδα η φοίτηση στα πανεπιστήμια είναι δωρεάν. Πολλές οικογένειες όμως δεν εκτιμούν σωστά το μέγεθος του κόστους διαβίωσης για έναν φοιτητή που μένει εκτός της πόλης του με τον μέσο όρο κόστους ζωής των φοιτητών το μήνα, να υπολογίζεται στα 700€. Δηλαδή το ετήσιο κόστος, φτάνει τις 8.400€ και για τέσσερα χρόνια 33.600€.

Υπάρχει όμως κι άλλο ένα φαινόμενο της εποχής που επηρεάζει την επιλογή φοίτησης: Η  αύξηση των μισθωμάτων των ακινήτων αλλά και το φαινόμενο των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ.: Airbnb).

Στην Αττική, η εύρεση φοιτητικής στέγης, όπως τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ άνθρωποι της αγοράς ακινήτων, δημιουργεί πρόβλημα σε γονείς και φοιτητές, καθώς εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Την τελευταία πενταετία, σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, οι τιμές των ακινήτων προς μίσθωση έχουν αυξηθεί κατά 20% συνολικά, ενώ σε σχέση με το 2018 στην Αττική τα ακίνητα παρουσιάζουν αυξήσεις από 10-15% στις περισσότερες περιοχές, ειδικότερα όπου υπάρχει έντονα το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr, την τελευταία δεκαετία (2011-2020) έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στις τιμές ακινήτων προς ενοικίαση, που φτάνει κατά μέσο όρο το 11%. Ειδικά σε κάποιες περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, οι τιμές μπορεί να φτάσουν και 40-50% αύξηση.

Ιδιωτική Εκπαίδευση

ΙΕΚ

Τα δίδακτρα στα ΙΕΚ είναι υψηλότερα στα ιδιωτικά και χαμηλότερα στα δημόσια. Στα ιδιωτικά ΙΕΚ τα δίδακτρα ποικίλλουν και κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 1.800€, ενώ στα δημόσια ανέρχονται στα 367 ευρώ για κάθε εξάμηνο.

Κολλέγια

Κατά μέσο όρο τα δίδακτρα κυμαίνονται περίπου στα 5.500  – 8.500€ τον χρόνο, ενώ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα από 7.000  – 12.000 ευρώ

Δημιουργώντας κεφάλαιο για τις σπουδές των παιδιών

Ο υπολογισμός διδάκτρων, διαμονής και κόστους ζωής μπορεί να φαίνεται σαν σπαζοκεφαλιά, αλλά είναι καλύτερο να τα έχει υπολογίσει κανείς από πριν για να ξέρει τι να περιμένει και τι κεφάλαιο χρειάζεται να συγκεντρώσει μέσω της αποταμίευσης.

Ας δούμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα:

Ο Νίκος έχει μια κόρη 7 ετών και αναρωτιέται τι κεφάλαιο θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει σε 10 χρόνια, εάν θέλει η κόρη του να πραγματοποιήσει τις προπτυχιακές σπουδές της στο ίδιο πανεπιστήμιο όπου είχε φοιτήσει και ο ίδιος, στο Manchester της Αγγλίας.

Θα μπορούσε άραγε ο Νίκος να έχει συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο, εάν αποταμίευε 200€ το μήνα, για τα επόμενα 10 χρόνια;

Για να σπουδάσει η κόρη του, θα χρειαστεί περίπου ένα κεφάλαιο 72.000€, το οποίο προκύπτει από το άθροισμα των διδάκτρων για 3 χρόνια συν τα κόστη διαβίωσης για τα χρόνια αυτά.

Ένα από τα συνηθέστερα λάθη στον υπολογισμό του κόστους σπουδών, είναι ότι υποεκτιμάμε τα έξοδα διαβίωσης, ενώ δεν λαμβάνουμε υπόψη μας την ετήσια αύξηση στα δίδακτρα των πανεπιστημίων λόγω του πληθωρισμού (2% ο μέσος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια).

Καθώς λόγω του πληθωρισμού οι τιμές ανεβαίνουν, αν υπολογίσουμε σήμερα το κεφάλαιο που θα χρειαστούμε μελλοντικά για τις σπουδές των παιδιών, είναι πιθανό όταν έρθει εκείνη η ώρα οι τιμές να έχουν ανέβει και να βρεθούμε με λιγότερα χρήματα από όσα χρειαζόμαστε. Για αυτό το λόγο ο πληθωρισμός είναι ένας παράγοντας που καλό είναι να λάβουμε υπόψη στους υπολογισμούς μας.

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται ως απλά νούμερα, αλλά αφορούν την ζωή μας και την ζωή των αγαπημένων μας. Ο έγκαιρος προγραμματισμός είναι σημαντικός για να καταφέρεις να μαζέψεις το απαραίτητο κεφάλαιο ή να υπολογίσεις πόσα χρήματα απομένουν να συγκεντρώσεις για να πετύχεις τον οικονομικό σου στόχο.

Τι μπορείς να κάνεις σήμερα για να μπορέσεις να εξασφαλίσεις το αύριο της οικογένειάς σου και των δικών σου ανθρώπων;

Δυστυχώς, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα συμπληρωματικό κεφάλαιο που θα ενισχύσει το αναγκαίο κεφάλαιο για τις σπουδές των παιδιών σου, επενδύοντας ένα μέρος από τα χρήματα που αποταμιεύεις κάθε μήνα.

Υπάρχει όμως ένα επενδυτικό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, προσφέροντας μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα για τη δημιουργία ενός ικανοποιητικού κεφαλαίου.

Περισσότερα στο eurolife blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*