Παρέμβαση Ι. Ρούντου: Οι κυβερνήσεις και η «κοινή υπόθεση»

Μέσα από τον επαγγελματικό του λογαριασμό στο Linkedin ο κ. Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Υπευθυνότητας της Interamerican σχολιάζει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, κάνοντας λόγο για “μια κάποια ωρίμανση αντίληψης για την αξία και την αποτελεσματικότητα συνεργασιών με φορείς τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα”  και μια “κοινή υπόθεση όλων”. Σύμφωνα με τον κ. Ρούντο το γεγονός ότι οι πολιτικοί γίνονται «σοφότεροι» προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ενθαρρυντικό.
Αναλυτικά η παρέμβασή του:
Ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, αποτελούν παράδοση στον τόπο μας οι οργανωτικές αδυναμίες και οι δομικές αναπηρίες στη δημόσια διοίκηση, που αναδεικνύονται σε κάθε κρίση – η υγειονομική και η κλιματική κρίση τελευταία, επιβεβαιώνουν κατά μείζονα λόγο την παράδοση.
Διαφαίνεται, ωστόσο, στον κρατικό μηχανισμό μια κάποια ωρίμανση αντίληψης για την αξία και την αποτελεσματικότητα συνεργασιών με φορείς τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και με άλλα περισσότερο οργανωμένα κράτη, για την αναζήτηση και υιοθέτηση δοκιμασμένων με μεγαλύτερη επιτυχία μοντέλων. Και ένα άνοιγμα προς την «κοινή υπόθεση» όλων.
Ενθαρρυντική είναι και η «επιφυλακτική» προς το παρόν, διάρρηξη της κομματικής στεγανότητας μέσα από επιλογές προσώπων, τα οποία συγκεντρώνουν σημαντικές ιδιότητες και μπορούν να αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων.
Συμπέρασμα αισιοδοξίας: οι πολιτικοί γίνονται «σοφότεροι» διακυβερνητικά στις κρίσεις μπροστά στην αμείλικτη απειλή της βιωσιμότητας του τόπου και της κοινωνίας – χάριν και της δικής τους πολιτικής βιωσιμότητας. Και δεν περιορίζονται, οι μεν κυβερνώντες στο να μεταθέτουν ευθύνες, οι δε αντιπολιτευόμενοι στο να καταγγέλλουν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*