Πρόσβαση σε χρηματοδότηση 2,5-3 δις ευρώ για τις καταστροφές, έχει η Ελλάδα λέει η Moody’s

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση 2,5-3 δις ευρώ από διαφορετικές πηγές περιλαμβανομένων έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα εκτιμά η Moody’s, που περιγράφει την Ελλάδα ως ευάλωτη απέναντι σε περιβαλλοντικούς κινδύνους και κλιματική αλλαγή, σε έκθεσή της. Οι μέχρι τώρα χειρότερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας το 2007 είχαν προκαλέσει συνολική ζημιά κοντά στα 3 δις ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ), λέει ο οίκος.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την οικονομική στήριξη της ΕΕ, περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας καύσωνα και πυρκαγιών, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική της βιομηχανία. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές ζημιές και η πιθανή μείωση των βάσεων των φόρων ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τη χώρα, αναφέρεται.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα γνώρισε τις χειρότερες πυρκαγιές της εδώ και δεκαετίες, λέει ο οίκος Moody’s και κάνει ιδιαίτερη αναφορά, σε αυτό που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ως φυσική καταστροφή.

Ο οίκος εκτιμά, ότι ενώ η έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των σχετικών δαπανών και της πρόσθετης ανοικοδόμησης, και ότι τα έξοδα αποζημίωσης είναι διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, τα γεγονότα αναδεικνύουν την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, όπως προειδοποιεί.

Οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είναι πλέον υπό έλεγχο, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν ωστόσο καεί από την 1η Αυγούστου σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών, λέει η Moody’s.

Οι ζημιές έχουν επικεντρωθεί πλέον στο νησί της Εύβοιας και σε τμήματα της περιοχής της Πελοποννήσου, ενώ οι πυρκαγιές που απειλούσαν τα βόρεια προάστια της Αθήνας έχουν σβήσει. Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι έχει απομακρύνει σχεδόν 3.000 άτομα σε όλη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κυβέρνηση στις 10 Αυγούστου ανακοίνωσε μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ (0,3% του ονομαστικού ΑΕΠ) για αποζημίωση, αποκατάσταση και ανοικοδόμηση για τους πυρόπληκτους. Η κυβέρνηση θα αναλάβει επίσης άλλα κόστη που σχετίζονται με την πυρόσβεση, συμπεριλαμβανομένης της μίσθωσης ειδικών αεροσκαφών, και θα χρειαστεί να αναβαθμίσει άλλο εξοπλισμό πυρόσβεσης και δομές πολιτικής προστασίας.

Η Moody’s αναφέρει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 – οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας- προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ). Εκτός από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ρεύματος και νερού, η κακή ποιότητα του αέρα και το κλείσιμο των δρόμων είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, που είναι πιστωτικά αρνητικό, επισημαίνει ο οίκος.

Η επείγουσα στήριξη από την Ε.Ε και τα διαθέσιμα κεφάλαια στο πλαίσιο του πακέτου NextGen της Ε.Ε θα περιορίσουν τον άμεσο αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των πυρκαγιών, εκτιμά ο οίκος.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει στήριξη στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης εννέα αεροπλάνων, σχεδόν 1.000 πυροσβεστών και 200 οχημάτων από περισσότερα από 10 κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλύψει επίσης τουλάχιστον το 75% του σχετικού κόστους μεταφοράς. Η Moody’s θεωρεί επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση περίπου 2,5 έως 3 δις ευρώ από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων έργων πολιτικής προστασίας και αναδάσωσης, ενώ ήδη εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ισοδυναμούν με το 13% των συνολικών επιχορηγήσεων και δανείων που θα λάβει η χώρα.

Όμως η Moody’s τονίζει ότι οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, τους οποίους αποτυπώνει ο οίκος στη «μέτρια αρνητική» βαθμολογία που δίνει στο περιβαλλοντικού προφίλ της Ελλάδας.

Ενώ τα αίτια των πυρκαγιών δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, η Νότια Ευρώπη γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, με την Ελλάδα να έχει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου. Στο πλαίσιο των ευρημάτων μιας έκθεσης που δημοσιεύτηκε τον ΟΗΕ στις 9 Αυγούστου, η οποία αναφέρει ότι τα κύματα καύσωνα με περιοδικότητα κάθε 50 χρόνια είναι πλέον πιθανό να συμβαίνουν ανά δεκαετία.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι πιθανό να συνεχίσει να επωφελείται από την οικονομική στήριξη της Ε.Ε, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική της βιομηχανία. Επιπλέον, οι περιβαλλοντικές ζημιές και η πιθανή μείωση των βάσεων των φόρων ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τη χώρα.

Καταστροφική η πυρκαγιά στην Εύβοια, λέει η υπηρεσία Copernicus

Την μεγάλη οικολογική καταστροφή που προκάλεσαν οι φωτιές που μαίνονται για ένατη ημέρα στην Εύβοια καταγράφει δορυφορική απεικόνιση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service- Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα 507.950 στρέμματα προσδιορίζει την καμένη έκταση στην Βόρεια Εύβοια το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικών καταγραφών EFFIS, ενώ υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει τα 700.000.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη καταστροφή όλων των εποχών στην Ελλάδα από μία πυρκαγιά.

Ανάμεσα στις εγκαταστάσεις που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς, βρίσκονται κατοικίες, εργοστάσια, σχολεία και κοιμητήρια, ενώ μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας. Τεράστιος είναι και ο αριθμός των δασικών εκτάσεων που έχουν καεί. Συνολικά μόνο η καμένη δασική έκταση υπολογίζεται σε 27.206,2 εκτάρια δάσους.

Η δεύτερη από πλευράς μεγέθους αποτεφρωμένων εκτάσεων ήταν αυτή που είχε εκδηλωθεί το 2007 στην περιοχή Παλαιοχώρι-Ανδρίτσαινα Ηλείας που είχε καταστρέψει 448.410 στρέμματα δασικής κι αγροτοδασικής έκτασης κι η τρίτη αυτή που σημειώθηκε στο Βαλτέτσι Αρκαδίας και κατέκαψε 443.280 στρέμματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*